Hlavní obsah
Věda

Věda o dekódování snů: Opravdu něco znamenají?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ArtTower/Pixabay

A pokud ano, co nás mohou naučit? Temná postava v dálce procházející vzorovaným tunelem, mraky… Stále se učíme, co se děje v našem mozku, když sníme, ale máme představu, co to znamená?

Článek

Kdybyste náhodou měli schopnost cestovat časem a zeptali se starých Řeků nebo Římanů, pravděpodobně by vám řekli, že ano, sny mají svůj význam a že fungovaly jako předzvěsti nebo předpovědi budoucích událostí. Snění je téměř všudypřítomná lidská zkušenost. Má se za to, že každou noc trávíme asi dvě hodiny sněním, i když se o tom, proč to děláme, stále diskutuje.

Když se každou noc necháme unášet obrazy naplňujícími naši spící mysl, někdy jsou živé a velmi realistické, jindy nesmyslné nebo máme noční můry. Některé sny se ukládají do paměti, aby je bylo možné sdílet, zasmát se jim nebo možná i vygooglit, ale na jiné rychle zapomeneme.

Navzdory jejich univerzálnosti je kolem snů stále mnoho nezodpovězených otázek. Možná nejnaléhavější otázkou je, a to pro každého, kdo měl nějaký obzvlášť živý sen, je: „Co to znamená?“

V dnešní době víme docela dost o tom, co se děje v našem mozku, když spíme. Máme dokonce určitý přehled o tom, jak může snění vypadat u jiných druhů, ale pokud jde o to, proč sníme a co by tyto sny mohly znamenat, zůstává spousta záhad.

Ve světle toho jsme se rozhodli ponořit do vědy o dekódování snů a zeptat se: Má to opravdu nějakou hodnotu?

Pokud jste někdy snili o hadech nebo o vypadávání zubů (jak se zdá, mnohým z nás) a přemýšleli jste, co by vám to mohlo říct o vnitřním fungování vašeho mozku, pak je tohle článek právě pro vás.

Co jsou sny?

„Sny jsou smyslové zážitky, které zažíváme, když spíme,“ řekl pro IFLScience David Billington, psychoterapeut a ředitel Institutu pro výzkum snů. „Můžou sahat od pocitových dojmů nebo jemných barev přes složité vyprávění až po vědomě chtěné lucidní snové zážitky, ve kterých si uvědomujete, že sníte, i když fyziologicky spíte.“

Ve snech je možné cokoliv, dodal Joseph De Koninck, emeritní profesor psychologie na Ottawské univerzitě, který se sny zabývá 50 let, což ho vedlo k tomu, že je považuje za „otevřenou sezónu pro mysl“.

Stále se učíme, co se děje v našem mozku, když sníme, ale máme určitou představu, vysvětlil Billington.

„Můžeme vidět, že v mozku je téměř stejná aktivita během snění jako během bdění, i když poněkud odlišného typu. Vizuální, paměťová a motorická oblast mozku jsou aktivní (ačkoli spánkové hormony brání většině lidí předvádět své sny), ale logické oblasti mozkové kůry jsou méně aktivní, což může být jedním z důvodů bizarnosti mnoha snů. “

Snít se může kdykoli, když podřimujeme, ale naše nejživější sny se odehrávají ve fázi spánku známé jako rychlý pohyb očí (REM). „Zatím neexistuje žádný vědecký důkaz, že [sny] plní biologickou funkci,“ řekl De Kononch.

Bylo navrženo, že snění nám může pomoci zpracovat emoce a vzpomínky a pomoci nám při řešení problémů v našem bdělém životě. Jiné teorie předpokládají, že sny mohou prospívat našemu vnímání reality, nebo, à la psycholog Sigmund Freud, že slouží k ochraně spánku před narušením nebo představují splnění nerealizovaných přání. Francis Crick, který se po své práci na identifikaci struktury DNA zabýval teorií snů, přišel s vysvětlením, které se nazývá „reverzní učení“, ve kterém „sníme, abychom zapomněli“.

I přes tyto četné teorie, z nichž některé obsahují více vody než jiné, otázka, proč sníme, stále nemá jednoznačnou odpověď.

Mají sny opravdu smysl?

Náš starý přítel Freud by řekl, možná nepřekvapivě vzhledem k tomu, že jde o Freuda, že představují potlačované, často sexuální touhy.

Pokud jste si mysleli, že otázka, proč sníme, byla spletitá, otázka, co mohou sny znamenat, je ještě složitější, navíc komplikovaná tím, že do značné míry záleží na tom, koho se ptáte.

Náš starý přítel Freud by řekl, možná nepřekvapivě vzhledem k tomu, že se jedná o Freuda, že představují potlačované, často sexuální touhy.

Carl Jung, který založil obor analytické psychologie, by mezitím mohl poznamenat, že „sny jsou zprávy vysílané z nevědomí“ a jako takové nám mohou pomoci porozumět naší vnitřní psychice.

Co však na toto téma říkají moderní psychologové a psychoterapeuti? Mají sny opravdu smysl?

„Význam“ je v kontextu medicíny kluzký termín,“ řekl nám Billington. Neexistuje žádný vědecký konsensus o tom, co konkrétní sny znamenají, ale to neznamená, že nejsou užitečné.

„Lze také říci ve velmi širokém smyslu, že snění o konkrétních věcech znamená, že tyto věci souvisejí s vašimi bdělými zájmy, ať už vědomě, polovědomě nebo nevědomě,“ dodal Billington.„Ale to, co konkrétní snový zážitek nebo obraz znamená pro konkrétního člověka, je vysoce subjektivní, stejně jako to, co si vytvoříme ze zážitků při bdění, je vysoce subjektivní: moment konfliktu s cizím člověkem může být pro knihovníka velmi rušivý, ale pro vrátného nočního klubu je to součástí každého dne.“

De Koninck souhlasí: „Snít o vlaku nebude vždy znamenat smrt, ale bude mít různý význam v závislosti na tom, jestli často cestujete vlakem, jestli jste strojvedoucí, nebo jestli se bojíte jezdit vlakem nebo jestli jste nikdy žádným nejel.“

„Jinými slovy, význam závisí na bdělém zážitku snícího a na tom, jaký obsah snu s vámi rezonuje.“

Sny mohou být velmi užitečným zdrojem sebepoznání, věří De Koninck, a lze je využít různými způsoby v psychoterapii.

„Mají význam v tom smyslu, že je to váš mozek, vaše paměťová banka a vaše emoce, které jsou vyjádřeny, jen jsou vyjádřeny jiným způsobem.“

Co se můžeme naučit ze svých snů?

Možná nejsme schopni pochopit, že snění o pavoucích obecně znamená strach z neznámého, jak by vám mohl ukázat Google, ale stále je toho hodně, co bychom se my, a zejména profesionální psychoterapeuti, od nich mohli naučit.

„Naše sny jsou součástí našeho celkového vědomí, ale dějí se bez vnější stimulace, takže jsou v některých ohledech jasnějším obrazem našeho ‚vnitřního‘ psychologického já,“ řekl Billington.

Jak již bylo zmíněno, sny často odrážejí náš bdělý život, i když nejsou replikací bdění, pouze s ním sousedí. Mohly by tedy odhalit věci, o kterých naše mysl přemítala, s naším vědomím nebo bez něj.

„Sny mají tendenci odrážet vaše aktuální obavy a zesilovat je. A v tom je to v psychoterapii zajímavé,“ řekl De Koninck.

To je v souladu s teorií kontinuity snění, vysvětlil Billington. „Související teorie jsou teorie simulace hrozeb a teorie simulace sociálních hrozeb, které předpokládají evoluční využití snů: že nám umožňují nacvičovat reakce na ohrožující situace (ať už fyzické nebo sociální), aniž bychom se ve skutečnosti vystavovali riziku.“

V tomto smyslu by nám mohli pomoci přizpůsobit se. „Mohl by ‚otestovat‘ reakce na situace dříve, než nastanou, což může být výhodou pro přežití,“ pokračoval Billington.

Sny, nebo přesněji noční můry, mohou být také spojeny s traumaty, kterým čelíme v našem bdělém životě, a „mohou být příznaky širších poruch,“ řekl Billington.

„Opakované snové vzpomínky na děsivé nebo škodlivé vzpomínky, vedoucí k narušenému spánku a fyziologickým symptomům stresu (zvýšená srdeční frekvence, zvýšené hladiny kortizolu) jsou známkou nevyřešeného traumatu.“ Občasné nebo idiopatické noční můry mohou být normální, dodal Billington, ale když „časté a rušivé mohou být příznaky jiného netraumatického psychického narušení, včetně poruchy noční můry“.

Sny jsou možná alegorické příběhy nebo mýty o nás samotných.

Přetrvávající noční můry by podle De Konincka mohly naznačovat další stavy, jako je PTSD nebo schizofrenie. Mohou být také rizikovým faktorem pro sebevraždu. „Když má někdo spoustu nočních můr, má to pro nás nějaký význam. Třeba nám to říká: ‚Ach, musíš dávat pozor, je tam něco špatně.‘“

Je také možné, že se nám ve snech mohou vracet potlačené myšlenky a pocity, kterých si nemusíme být vědomi. „Může být proto užitečné strávit trochu času přemýšlením o tom, co se nám objevuje v našich snech,“ doporučil Billington, ať už individuálně, s někým blízkým, nebo s terapeutem.

„Je snad ten sen o kolegovi, který se promění ve vlkodlaka, dramatizací jejich stránky, kterou si uvědomujeme jen okrajově? Možná jejich nestálá, proměnlivá, agresivní stránka? Nebo to bylo jen tím, že jste se minulý víkend dívali na film o vlkodlacích ?

Nejen my se můžeme poučit ze svých snů. Když je sdílíme s ostatními, říkáme jim o sobě věci, kterých si ani my sami nejsme vědomi, „protože naše zranitelnost je sdílena spíše metaforou a symbolem než přímo,“ vysvětlil Billington. „Tímto způsobem jsou sny možná alegorickými příběhy nebo mýty o nás samotných.“

„Může být důležité věnovat snům pozornost. Ale pokud se jim nevěnujete, nevadí. Dobře se vyspěte, to je to hlavní.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz