Hlavní obsah
Věda

Vědci izolovali mozek a udržovali ho naživu pět hodin v kádi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ermaltahiri/Pixabay

Nově vyvinutý systém umožňuje izolovat mozek od zbytku těla pomocí superchytré umělé pumpy, která se stará o jeho prokrvení.

Článek

Podle studie publikované v časopise Scientific Reports, byl prasečí mozek udržován naživu mimo své tělo po dobu pěti hodin pomocí nového stroje vyvinutého vědci z Lékařského centra UT Southwestern. Nově vyvinutý systém umožňuje izolovat mozek od zbytku těla pomocí superchytré umělé pumpy, která se stará o jeho prokrvení.

Pro napodobení skutečného oběhu může zařízení jemně vyladit složení krve a upravit její průtok pro řadu proměnných, včetně krevního tlaku, objemu, teploty, okysličení a živin. To je umožněno pomocí počítačového algoritmu, který sleduje krevní tlak, průtok, puls a další faktory.

Ve studii byl systém testován na mozcích domácích farmářských prasat (Sus scrofa domesticus). Po připojení k zařízení byla mozková aktivita monitorována pomocí kontinuální elektrokortikografie a záznamů mozkových hloubkových elektrod.

Podle výzkumníků došlo k malé až žádné změně mozkové aktivity a dalších měření po dobu až pěti hodin izolace mozku od zbytku těla zvířete.

„Tato nová metoda umožňuje výzkum, který se zaměřuje na mozek nezávislý na těle, což nám umožňuje odpovídat na fyziologické otázky způsobem, který nikdy nebyl proveden,“ řekl Dr. Juan Pascual, autor studie a profesor neurologie, pediatrie a fyziologie na UT Southwestern, uvedl v prohlášení.

Možná se ptáte, proč? Vědci, stojící za tímto zařízením tvrdí, že by to mohlo umožnit výzkumníkům pochopit, jak fungují určité aspekty mozku, nezávisle na vlivu těla.

Již použili svůj systém, aby se dozvěděli o účincích nízké hladiny cukru v krvi na mozek. To může být často obtížné studovat na typických zvířecích modelech, protože tělo může částečně kompenzovat nízkou hladinu cukru v krvi změnou metabolismu, která mění mozek. Bez těla nemůže žádný takový problém nastat.

Vědci se také zajímají o použití tohoto zařízení jako systému kardiopulmonálního bypassu, „stroje srdce-plíce“, který udržuje průtok krve během srdečních operací a transplantací. Dr. Pascual řekl, že toto zařízení bylo patentováno, aby otestovalo jeho účinnost pro tuto práci.

Tento tým výzkumníků není první, kdo si pohrává s myšlenkou izolace mozků od těl. Jiní vědci již dříve izolovali hlavu psa a také opice.

Kdo ví, kam tento studijní obor povede, ale starý science fiction o „mozku v kádi“ možná není tak fantastický, jak se kdysi myslelo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz