Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vědci objevili hluboko na mořském dně nového tvora živícího se kostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: LUMCON/McClain et al./CC SA 4.0

Vědci objevili nového tvora poté, co shodili mrtvé aligátory na hluboké mořské dno a čekali, co se objeví.

Článek

Kromě obrovských environmentálních faktorů, jako je vysoký tlak vody, je moře také opravdu, opravdu velké. To činí hledání mořského života tam dole velkou výzvou. Podle článku publikovaného vědeckou laboratoří v unilad.com, byl v sedimentech kolem vůbec prvního hlubinného shozu aligátora, život nalezen.

Techniku, kterou vědci běžně používají, je jednoduše hodit velký náklad návnady na dno oceánu a čekat, co se objeví. Může to znít neintuitivně, ale ve skutečnosti to není neobvyklý způsob, jak se hlubokomořští tvorové dostávají k potravě. I když obvykle to nejsou aligátoři, ale velryby, které když zemřou, jejich mršina plave nějakou dobu na hladině, na kterou se vrhají žraloci, než nakonec rozklad způsobí, že ztratí vztlak a klesnou ke dnu.

Tam se „velrybí pozůstatky“ stávají bonanzou pro tvory z hlubin.

Ale v tomto případě chtěli vědci vidět, co by se stalo, kdyby použili velmi odlišné zvíře, než je velryba a použili aligátora, protože umístění v Mexickém zálivu umožnilo plazům vyplavat z ústí řek do oceánu.

River Dixon, jeden z autorů studie, vysvětlil, že chtěli pozorovat, zda by mrchožroutům nemohla překážet tvrdá kůže aligátora.

Dixon pro IFLScience řekl: „Ve skutečnosti existují opravdu dobré důkazy, že aligátoři se při velkých záplavách dostanou do zálivu na pobřeží, zejména proto, že zde máme dva velké říční toky. „Takže jsme měli dobrý důkaz, že tam venku byli aligátoři, ale nevěděli jsme, co to znamená pro hluboké moře.“

Stvoření, která se nakonec objevila, byli obří stejnonožci vypadající jako velké vši, které najdete na souši a jak vědci nakonec zjistili, ve skutečnosti jsou to příbuzní.

Stopatým dřevomorkám trvalo méně než den, než se prokousaly aligátoří pevnou kůží, než aligátora sežraly zevnitř.

U druhého aligátora však viděli, že výzkumníci našli úplně nový druh. Byl to druh červa, který ve skutečnosti požírá kosti, nazývaný „Zombie Worm“. Bylo to poprvé, co byl tento druh spatřen v Mexickém zálivu.

Pokud jde o třetího aligátora, toho odnesl tajemný tvor. Vzhledem k síle kousnutí potřebné k vyproštění, se pravděpodobně jednalo buď o žraloka grónského, nebo žraloka šestižaberního.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vši

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz