Hlavní obsah
Věda

Video: Astronomové zachytili bublající povrch 350krát větší hvězdy, než je Slunce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ESO / Digitalizovaný průzkum oblohy 2. / Davide De Martin

Širokoúhlý pohled na oblast oblohy kolem hvězdy R Doradus, která se nachází v Mléčné dráze.

Astronomům se poprvé podařilo zachytit jinou hvězdu než Slunce, v takovém detailu, který umožnil sledovat pohyb bublin plynu na jejím povrchu.

Článek

Snímky hvězdy R Doradus, byly pořízené interferometrem ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), v červenci a srpnu roku 2023. Teleskopem, který spoluprovozuje Evropská jižní observatoř (ESO).

Snímky zachycují obří horké bubliny plynu, které jsou 75krát větší než Slunce, jak se vynořují na povrchu hvězdy a opět mizí do jejích útrob. Co vědce překvapilo, byla rychlost. Rozhodně byla vyšší, než vědci očekávali.

Jaderná fúze

Hvězdy vyrábí energii ve svých jádrech jadernou fúzí. Tato energie se dostává k povrchu hvězdy v obrovských bublinách horkého plynu, které se pak ochlazují a klesají, jako lávová lampa.

Tento pohyb, známý jako konvekce, roznáší těžké prvky vzniklé v jádře, jako je uhlík a dusík, po celé hvězdě. Předpokládá se, že je také zodpovědný za hvězdný vítr, který tyto prvky roznáší do vesmíru, aby se z nich vytvořily nové hvězdy a planety.

Zdroj: Evropská jižní observatoř, ALMA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz