Hlavní obsah
Prezidentské volby

Z historie atentátů na Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivo Cerman

Babiš oznamuje pokus o atentát 2. 12. 2021.

Jde o starý trik, který markeťáci moudrého gubernátora opakují už řadu let. Neskočte mu na to!

Článek

Když v sobotu prezidentský kandidát Babiš oznámil, že mu hrozí atentát, měl jsem pocit, že mám déjà vu. Tohle přeci Babiš zkoušel už několikrát, copak si na to nikdo nepamatuje?

Zároveň si dovolím poznamenat, že Babišovo oznámení z 21. 1. 2023 je krajně nevěrohodné. Údajně měl neznámý útočník poslat ostrý náboj Babišově manželce Monice (resp. jemu, adresovaný manželce). Kdyby šlo o skutečný útok, nechápu, proč by cílem měla být Babišova manželka, která přeci není politicky vůbec aktivní. Co by tím kdo získal? A proč by někdo posílal nejdřív někam nějaký náboj? Naopak pokud by šlo o marketingový trik, tak by zcela dávalo smysl předstírat, že cílem útoku je žena, jelikož to vzbudí víc soucitu.

Z historie

Ale teď k historii. Vzpomněl jsem si totiž na dobu, kdy Babiš po dlouhém váhání po prohraných volbách konečně odešel z úřadu vlády. Tehdy jsem náhodou poslouchal v autě rádio Impuls, jež vlastní Babišův Agrofert, a v něm dávali nevinnou reportáž o otázce, zda bývalý premiér bude využívat ochranku. Načež rozjuchaná moderátorka předala hlas ze studia reportérce „v terénu“, která právě zpovídala neskutečně skromného pana Babiše. Ten tichým hlasem sdělil veřejnosti, že státní ochranku už využívat nebude, i když zde prý byly pokusy o jeho život, ano, ano. A to bylo podle mě hlavním cílem reportáže. Naznačit, že mu šlo o život, ale neříct, kdy a jak.

Údajná hrozba z podsvětí roku 2015

Podnikl jsem teď bleskový průzkum internetových zdrojů. Co zjistíme? Už v listopadu 2015 Babiš sdělil národu, že mu bylo usilováno o život, opět přes údajnou diskuzi o ochrance. Tehdy ovšem (na facebooku ANO) podsouval, že ho ohrožuje mafiánské podsvětí, aby se pomstilo za zásadový postoj k hazardu. Ale fáma odpovídala mystifikační identitě bojovníka proti korupci a nesmiřitelného ministra financí. Na dotaz paní Ireny na facebooku Babiš dodal, že „vzhledem k hrozbám na moji osobu jsem se dotázal na ochranku státní.“ V prosinci 2015 mu vláda tu ochranku přidělila, stála 10 tisíc korun na den. Od té doby má nárok na ochranku každý ministr financí.

Vajíčkový útok v Průhonicích, léto 2021

K opravdovému útoku došlo během Babišova předvolebního mítinku v Průhonicích v létě 2021. Tehdy jej ovšem napadli odpůrci jeho dusivých protikoronavirových opatření. Házeli po něm vajíčka.

„Borec s pistolí“ po volbách 2021

Na to navazuje situace po parlamentních volbách, které proběhly 8.- 9. 10. 2021. Věznitel našich dětí v parlamentních volbách prohrál, ale nechtělo se mu odejít. Nebyl pryč ani 2. 12. 2021, kdy na facebooku zveřejnil video, kde dramaticky sdělil svým příznivcům, že ho napadl „borec s pistolí“, zároveň ve videu obhajoval svoje lockdowny! I do budoucna!

Jak se později ukázalo na základě sdělení policie, základem byla událost z 24. 11. 2021. (Tedy nikoliv "včera") Nešlo ani o bezprostřední útok na Babiše. Tehdy přišel na úřad vlády neznámý muž a tvrdil, že přináší dopis „konkrétní osobě“, který musí předat osobně. Nechtěli ho pustit, načež dotyčný vyzval ostrahu „na férovku“. Po následné potyčce ho prohledali a našli u něj plynovou pistoli a nože. Dotyčný byl poté internován v psychiatrické léčebně v Bohnicích, obviněn byl z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. (O tom viz zde, a na twitteru neovlivni.cz video s pachatelem.)

Situace byla pro Babiše málo dramatická, takže to na videu z 2. 12. podal tak, že ho právě „včera“ napadl „borec s pistolí“ a pro ilustraci ukázal na kameru foto s pistolí, noži a pouty, aby jeho fanoušci viděli, jaký arzenál byl proti němu nasazen.

„Tenhle týpek?“ Pochybnosti čtenářů

Stojí za zmínku, že ani tato akce nedávala moc smysl, jelikož k ní došlo po volbách a i způsob údajného útoku spíš naznačoval, že „borec s pistolí“ chtěl vyvolat pozornost. V diskuzi pod článkem na seznam.cz se uživatel Luboš Meszner podivil: „Musel skončit v Bohnicích, protože kdyby se to dostalo k soudu, tak by vyšlo najevo, že to vymyslel Mára Prchal jako součást prezidentské kampaně. Kdyby chtěl Babiše opravdu někdo picnout, tak k tomu má mnohem lepší příležitosti.“ Uživatelka Eva Potůčková podotkla: “..až jednou Babiše bude chtít opravdu někdo zabít a ne jen jeho, udělá to dotyčný úplně jinak a ne že poleze do parlamentu a okamžitě na sebe strhne pozornost.“

Navíc podle extravagantní námořnické uniformy, kterou měl pachatel na sobě, ho jiný uživatel Jiří Kohout identifikoval na twitteru redaktorky Evy Šelepové jako známou pražskou figurku, která v tomto outfitu dělala na veřejnosti humbuk už dřív. Je u toho i fotka.

K tomuto pokusu pražského recesisty se zřejmě měla vztahovat Babišova poznámka v rádiu Impuls, ale v dané době to vyznělo, jako by se o atentáty na něj pokoušeli voliči vítězné koalice.

Dělal to v prezidentské kampani už Zeman

Ale jelikož blogy o naší politické současnosti píšu už nějaký ten pátek, musím připomenout, že podobný trik zkusil už v rámci „politiky tlustých čar“ po své prezidentské volbě Miloš Zeman roku 2013. Tehdy přišel bulvární časopis Super se senzační zprávou o „drsném útoku na zpěvačku fandící prezidentu Zemanovi“. Ta zpráva se ten den 29. 1. šířila médii jako novinka číslo jedna, a to s velmi drsnými slovy. Člověk měl pocit, že dotyčná byla skutečně napadena. Po rozkliknutí článku se ale dozvíte, že měla jen hnusné komentáře na facebooku. Připomínám, že sprosté agresivní komentáře na internetu byly během volební kampaně běžnou praxí ze strany Zemanových stoupenců (Psal jsem o tom tenkrát blog KopniDoKarla.) Takže tato zpráva taky „přepisovala historii“. A tou „zpěvačkou“ měla být nějaká Leona Šenková, zcela neznámá.

Babišova umělá blbá nálada

Ale dnešní Babišova kampaň je mnohem horší. V době reálné války a reálného zdražování Babišovi markeťáci cíleně podsouvají občanům, že potíže, které jsou důsledkem euroidních klimatických demagogů, jsou prý způsobeny touto vládou a řešením je svržení vlády. Přitom Fialova ODS je zásadně proti klimatické demagogii a taky v tom směru jednala v europarlamentu. Ačkoliv růst cen je i důsledkem války na Ukrajině, kterou vyvolal Putin, navádějí Babišovi markeťáci lidi k tomu, aby věřili, že i tohle způsobuje Fialova vláda a že ve volbě jde o vstup ČR do války.

Nedávno jsem byl v potravinách v Měšicích u Prahy. Vedle mě šel starší pán, dívá se na ceny a mumlá si. „Ta vláda, ta nám dává. Pověsit je všechny!“ A tyhle nálady tu vyvolal Babišův marketing. Ty nezmizí. Nikdo je neodkouzlí.

P.S.: Na Babišově facebooku teď ukazují videa o tom, jak s paní Monikou objíždí republiku, aby ukázal, jak se bojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz