Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Síla žen a integrace: Oslava 10. výročí Světového mírového summitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IWPG Prague

Ženy, které se skrze IWPG zasazují o dosažení a udržení míru

V sobotu 21. 9. 2024 proběhla v konferenčním sále hotelu Amarilis v centru Prahy mírová konference pořádaná při příležitosti jubilejního 10. výročí Světového mírového summitu.

Článek

Událost, na které se podílela IWPG (Mezinárodní mírová skupina žen), s názvem „Vytváření světového mírového společenství prostřednictvím regionální spolupráce“ provázelo téma integrace menšin.

Jedním ze vzácných hostů pražské mírové konference byla předsedkyně organizace AMIGA Elena Tulupova. Jedním z klíčových aspektů práce AMIGA je zapojení žen se svou zásadní rolí v mezikulturní harmonizaci. Ženy-migrantky, podporované organizací, se staly důležitými aktérkami integrace svých rodin i celé společnosti. Jsou to právě ony, kdo často přináší stabilitu a odolnost v době krize, organizují komunitní aktivity a podporují mezikulturní dialog. AMIGA věří, že mír a důstojný život začínají u jednotlivce, a proto se snaží vytvářet inkluzivní prostředí pro všechny bez ohledu na původ.

Svůj proslov paní Tulupova zakončila slovy: „Práce, kterou děláme, je naším malým příspěvkem k našemu společnému většímu cíli – světu, kde bude více míru, porozumění a solidarity. Děkujeme vám za vaši podporu a doufáme, že společně můžeme pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují.“

Součástí programu byla i panelová diskuse, během které mohli účastníci loňského Světového mírového summitu v jihokorejském Incheonu sdílet své zkušenosti a zážitky z konference i to, jak mírové hodnoty a principy implementují do praxe ve svém pracovním, či osobním životě.

Paní Daniela Řeřichová sdílela: „Summit je skvělou příležitostí setkat se s lidmi podobné krevní skupiny, to znamená těch, kteří jsou aktivní v rámci rozvoje občanské společnosti.“ .. a také „Již samotná účast na summitu je nezapomenutelným zážitkem setkání s lidmi dobré vůle, kteří přinášejí naději na život bez válek.“

V rámci následující panelové diskuse na téma mírové vzdělávání, skrze které se nejen ženy dovídají o základních hodnotách mírové kultury, lektorka Kateryna Dobrinova přispěla svým sdílením: „Kdysi se jeden člověk rozhodl říci všem, jak důležitý je mír a dnes je z toho obrovská organizace stejně smýšlejících lidí, kteří tuto myšlenku znásobují. Dává mě to víru, že když to chcete, dokážete to.“ Kateryna se s námi také podělila o své plány, kterými chce přijaté hodnoty doručovat dál: „Mým celkovým cílem je vytvořit místo (centrum), kam může každá žena přijít a vidět, jak je krásná a hodnotná, bez ohledu na věk, národnost nebo vzhled, aby si v sobě vypěstovala oporu, která jí pomůže zůstat sama sebou i v těžkých dnech. Protože mír kolem nás začíná z míru v nás.“

Zapojit do konference se ale mohli všichni návštěvníci, a to prostřednictvím diskuse u „kulatého stolu“ zaměřené na zásadní otázky současnosti. Vybrána byla dvě klíčová témata, a to migrace a duševní zdraví.

Doprovodným programem konference byla ukázka rukodělných výrobků organizace Klub nových komunikací a výstava „Ptáci míru“ dětí z Chersonské umělecké školy. Výstava započala na Ukrajině v roce 2023 se setkala s mezinárodním ohlasem. Jejím cílem bylo inspirovat ukrajinské děti k vytvoření symbolických ptáčků představujících mír. Téma projektu se stalo silným připomenutím, že stejně jako ptáci, i lidé v sobě nosí touhu po svobodě, míru a návratu domů. Mnozí ukrajinští umělci a jejich rodiny museli kvůli válce opustit svá hnízda, ale skrze své umění vyprávějí příběhy o své zemi a naději na lepší budoucnost.

Foto: IWPG Prague

Výtvory Klubu nových komunikací z Plzně

Foto: IWPG Prague

Ptáci míru

Záměrem letošní výroční události bylo vyhodnocení úspěchů mírové práce dosažených od roku 2014 a diskuse o plánech do budoucna. Máme před sebou vytvoření sítě nezbytné pro ustanovení vhodných mírových strategií, posílení regionální spolupráce za účelem řešení lokálních bezpečnostních hrozeb a využití potenciálu společnosti jako celku.

Organizace IWPG se sídlem v jihokorejském Soulu je mezinárodní nevládní organizací přidruženou k ECOSOC OSN. Již přes deset let pracuje skrze 111 poboček ve 118 zemích světa na dosažení a udržení míru. Má již více než 560 spolupracujících organizací a 80 000 členů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz