Hlavní obsah
Počítače a elektronika

S Novým Windows Laptopem Na Cestách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jirák - DALL-E3

Jak jsem překonal problémy a prozkoumal praktičnost a výdrž tohoto stroje.

Článek

Třetí den s Windows laptopem, tentokrát na cestách. Jelikož mě v předchozím dnu potkal problém s VPN, který nebylo možné vyřešit na dálku bylo třeba navštívit office center klienta. Pro mě to znamenalo přesunout některé aktivity například psaní, které jsem standardně dělal ráno do pozdních večerních hodin, ale ve výsledku je to příjemná změna od zaběhlé rutiny. Pro dnešní cestování jsem zvolil autobusy společnosti RegioJet, jelikož když jsem takto cestoval naposledy vsadil jsem na FlixBus a po zkušenosti, kdy si připlatíte za konkrétní místo a pak pro vás přijede naprosto odlišný autobus, který ani nesplňuje to co jste si zarezervovali, tak to pro mě byla poslední kapka. RegioJetem jezdívám pravidelně, takže víc co od něj čekat a ve chvíli kdy není žádná porucha, tak dostanete standardní zážitek. Ano dříve to bylo jiné, když měli ještě stevardky, ale tato doba odešla s Covidem pryč.

Záchranářský zážitek: VPN krize vyřešena!

Dnešní den jsem vlastně započal již včera, když jsem si připravoval batoh na cestu. Dal jsem plně dobít notebook a telefon, jelikož se jednalo o problém s VPN tak jsem řešil ještě možnost připojení do interní sítě pomocí ethernet kabelu, a notebook co jsem ve finále pořídil tuto možnost by default neměl, takže jsem večer ještě rychle objednal usb-c hub s gigabitovým ethernet portem. Který na mě ráno čekal v cílové destinaci v parcel shopu. Tato malá drobnost mohla znamenat rozdíl v tom, zda se mi podaří problém vyřešit či nikoliv.

Po příjezdu do mé cílové destinace jsem zašel vyzvednou objednaný hub a vyrazil směrem k zákazníkovi, kde jsme se poprvé sešli v reálném světě, do této chvíle jsme jednali vždy online. Onsite práce je občas potřeba jelikož tak vždy efektivně a velice rychle vyřešíte problémy co mohou v běžné situaci nastat. Díky této cestě se nám podařilo obratem vyřešit problém s VPN, který naštěstí nebyl způsoben mezi židlí a klávesnicí na mé straně, a ve výsledku ani na straně zákazníka. Vše bylo potřeba pouze nastavit lokálně skrz přístup k interním serverům, které nejsou do vnější sítě dostupné.

Krátká návštěva zákazníka: Výhody a nevýhody on-site práce

Po nastavení VPN nás čekalo pár schůzek a dořešení dalších drobností. Díky tomu, že bylo ještě třeba počkat na schválení a zprocesování nějakých ticketů jsem od zákazníka odcházel lehce po poledni a obratem jsem vyrazil domů prvním spojem kde jsem chytil volné místo. Ve výsledku se mi tento kratší onsite pobyt hodil, jelikož mě pak čekala ještě spousta práce a byť kanceláře zákazníka jsou velice hezky zařízené z hlediska fungování mé hlavy není open space to pravé ořechové kde bych za normálních okolností trávil pracovní den, když už bych zůstal déle nasadil bych sluchátka s aktivním potlačením hluku a bylo by po lidské interakci alespoň z mé strany. Bohužel nebo bohudík se ve mě hlas mého vnitřního introverta co má rád svůj klid a přítomnost svého kocoura nezapře.

První den na cestách: Nový notebook v akci!

Při cestě domů jsem se věnoval pročítání dokumentace, když jsem konečně přijel do mého města, tak jsem zašel na menší nákup a vyrazil směrem k domovu, kde jsem si dal pozdní oběd s přítelkyní a šel pokračovat v práci. V rámci projektu, pro který jsem pořizoval onen Windows notebook ,tohle byla první pracovní cesta, takže se mi obratem začala má investice do tohoto přenosného stroje vyplácet.

Tato cesta mi pomohla ověřit, že tento notebook v případě že na něm nebudu celý den jen něco programovat a kompilovat vydrží klidně více než 10 h na nabití. Notebook jsem celý den využíval na baterii s nastaveným balance režimem, takže jsem zřejmě nemohl využít plný potenciál procesoru a zároveň jsem měl dostatek výkonu, aniž by bylo vše plně přiškrceno v úsporném režimu. První den na cestách s tímto notebookem tedy obstál. Zítra mě čeká další zajímavý den a už se konečně dostanu i k nějakému programování, takže to bude prakticky první pravý zátěžový test pro zvolenou konfiguraci.

Velikost notebooku

Za dnešek mohu zhodnotit minimálně praktičnost velikosti notebooku. 14“ při 1.5 kg bylo na cesty ideální, notebook jsem mohl pohodlně využívat i v rámci cesty autobusem, pokud bych to měl připodobnit k cestě letadlem, tak bych s klidem řekl, že to bude správná volba i pro tuto situaci. Co se týká pevnosti konstrukce tak zatím nic nikde nepraská a nevrže, z hlediska posazení notebooku na klíně je notebook dobře vyváženy díky své základně, takže se nepřevažuje což je na cestách fajn, u stolu vás tohle na kolmém povrchu asi nikdy trápit nebude.

Klávesnice a touchpad

Dnešní den byl zároveň zátěžovým testem pro klávesnici a touchpad. Jak už to tak bývá, tak jsem skutečně zhýčkaný roky využívání Logitech MX Keys a MX Master 3, takže zmenšený notebookový layout například u šipek opravdu neocením. Co mě třeba překvapilo, tak na MSI notebooku se klávesnice umastila od prstů, což jsem na MacBooku nepozoroval, že by šlo o jinou povrchovou úpravu plastu kláves? Co se týká touchpadu, tak tam bych to popsal asi slovy z nouze cnost, pokud vám nic jiného nezbývá tak se použít dá, ale jinak je to záležitost spíše pro masochisty a opravdu by se zde mohli Windows laptopy co učit od Applu, který již roky nabízí perfektní trackpad.

Zhodnocení

Druhý den s novým Windows notebookem dopadl tedy ve výsledku dobře, co jsem od něj potřeboval to mi zvládl dodat, splnil možnost práce na cestách a zároveň mi poskytl dostatek výkonu pro vše co jsem potřeboval. Oceňuji hmotnost pro cestování a velikost. Klávesnice a touchpad mají rezervy, ale to je něco na co si člověk zvykne časem, včera jsem si stěžoval i na můj nejméně oblíbený jednořádkový enter. Postupně si zvykám, avšak stále platí, že Windows stroj používám protože musím, ale Apple zařízení používám, protože chci. Zítra se tu pro vás vrátím s dalším článkem tentokrát se zaměřením na skutečný výkon, jelikož zítra bude zlomový den, který odhalí, zda jsem nevybral špatně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz