Hlavní obsah
Bydlení

Náš vysněný domeček: Ve jménu (re)konstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jonáš

Takový ten pocit, když si myslíte, že koupení domu, rekonstrukce a tvorba vašeho vysněného domečku bude bez problémů a podle plánu, ale pak vám dá realita pěstí do oka…

Článek

Už to budou dva roky, co jsme si v západních Čechách koupili „náš vysněný domeček“. Na první pohled starý statek, který spolkne hromadu peněz, ale dle předběžných propočtů, a v té době omezených znalostí, nám to stále vyšlo o dost levněji, než si koupit funglovku za 6 mega a splácet to, kdo ví do kdy s enormním navýšením.

První rok, kdy jsme jezdili do domečku jako na chatu, a v té době s našim synem ještě v břichu, to byla idylka.

Pak šel čas, náš poklad se narodil, jak jsem popisoval v mnoha předchozích článcích. Idylka to byla ještě větší, protože jsme byli „úplní“, ač to bylo dost náročné (o tom žádná).

Plán byl jasný

  1. Do porodu uděláme jen to nutné, omítky, připravíme pokoj, vyřešíme topení.
  2. Dále necháme připravit projekt, ať víme, na co se máme připravit, a dle toho dát dohromady dostatečný finanční obnos.
  3. Pak do 3 let máme zrekonstruováno a bydlíme.
  4. Následně si založíme záchranou stanici pro ohrožené živočichy, koupíme chatu v horách a budeme si jezdit každý rok na dovolenou. (Tento bod berte trochu s nadsázkou.)

Realita měla však jiný pohled na věc

Bod 1

Ač s odřenýma ušima (a nečekaně prasklou vodou - 1× tou porodní, 2× tou vodovodní), tak se víceméně povedl.

Bod 2

Projekt, ač asi s půlročním zpožděním, vskutku máme. A tady zábava začíná. Odhadovaná cena rekonstrukce už je z 14 milionů JEN 8. Což je velmi pozitivní, ale když počítáte s rekonstrukcí v hodnotě do 3-4 milionů, tak jste tak trošku mimo… Výsledek?

Vracíme se k prapůvodní představě, že si vše uděláme maximálně svépomocí, kterou budeme dělat dle nutných priorit, dostupných zdrojů a postupně.

Takže plán na následujících (dle sousedů klidně 20 let) je více méně jasný. Tím je pokryt bod číslo 3, ač jinak, než byl plán.

A bod 4 nás nepouští ani náhodou, ale to si řekneme za 20 let… :)

Kdo z vás má podobný příběh? Podělte se do komentáře :)

Anketa

Co je podle vás levnější?
Koupit starý dům za rozumné peníze a rekonstruovat
17,6 %
Koupit funglovku na hypotéku i za cenu velkého přeplatku
23,5 %
Záleží na úhlu pohledu
58,9 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz