Hlavní obsah
Bydlení

Náš vysněný domeček: Zbourat, nebo rekonstruovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jonáš

Jsi odborník na rekonstrukce? Zedník, statik, architekt, projektant nebo už jsi prostě barák stavěl? Čti! Potřebujeme tvou pomoc.

Článek

Máme starou stodolu. Líbí se nám, a tak původní plán byl ji zrekonstruovat, abychom ji mohli využívat nejen jako „skladiště“, ale aby tu mohl mít v budoucnu náš syn třeba posilovací stroje, posezení pro kamarády, stolní fotbálek nebo cokoliv, co bude potřebovat.

Bylo by to i krásné zázemí pro rodinné oslavy, kdy k nám přijede spousta lidí na zahradní slavnost a třeba zrovna bude poprchávat nebo už bude chladnější večer.

Nejhůř vypadá střecha, je už poměrně prohnutá. „Odborníci“ tu byli, koukli se na ni z dálky a řekli, že kdybychom ji rekonstruovali, chce to určitě nové krovy. Nemusíme se teď momentálně bát, že by střecha samovolně spadla, ale v jednom místě vypadá, že jsou krovy plesnivé, takže pod ně abychom raději nechodili.

Foto: Jakub Jonáš

Stodola z přední strany - prohnutá střecha

To bylo všechno, víc jsme se nedozvěděli. A vám čtenářům už asi taky došlo, že my jsme úplní laikové a upřímně, čím víc se snažíme v oblasti rekonstrukcí zorientovat (čteme knihy, články, sjíždíme You Tube videa apod.), tím víc v tom máme chaos a nevíme, co dělat.

Odborníků už tu bylo tolik (ne kvůli stodole, ale kvůli rekonstrukci domu) a každý měl jiný názor (kupodivu ten, který se mu zrovna hodil), takže už jsme docela dost nedůvěřiví.

Zatím tedy promýšlíme, co by se stodolou šlo dělat, zda rekonstruovat, nebo ZBOURAT A POSTAVIT ZNOVU…

Prozatím jsme se rozhodli sami shodit fasádu z jedné strany, kde hodně opadávala a padala nám na zahradní úrodu. Ukázalo se, že ve zdivu jsou poměrně velké praskliny.

Foto: Jakub Jonáš

Praskliny - levá strana

Foto: Jakub Jonáš

Praskliny - pravá strana

Sousedi nám radí, abychom do prasklin dali hodně cementu a pokud nebudeme v nejbližší době stodolu rekonstruovat/bourat, abychom ji nahodili novou fasádou. Jeden příbuzný dodal, že by praskliny raději ještě stáhl řetězem - on to tak na stodole má a funguje mu to.

CO BYSTE RADILI VY? Napište nám, prosím, do komentářů. :)

Anketa

Co máme dělat s naší stodolou?
Celou zbourat a postavit znovu
47,8 %
Dát novou střechu a pak postupně zrekonstruovat zbytek
10 %
Nejdřív cement a řetěz do zdiva, pak novou střechu a pak zbytek
27,8 %
Dát si víno a jít se dívat na Netflix
14,4 %
Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz