Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bezplatná MHD? V Montpellieru a Lucembursku to jde. Zkusme to i v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Montpellier - první velké město v Evropě s bezplatnou MHD

První opravdu velké město zavedlo bezplatnou MHD a v jedné členské zemi EU je MHD zdarma už tři roky. Pojďme to zkusit i v ČR.

Článek

Tento týden se objevila v médiích[1] zpráva o tom, že ve francouzském městě Montpellier zavedli MHD zdarma. Není to tak úplně novinka, ale výsledek postupného procesu, kdy se bezplatná doprava rozšiřovala na čím dál větší skupiny obyvatel. Teď už je zdarma pro všechny. Montpellier není ale prvním městem, kde se tak rozhodli. Měst je již vícero a to nejen ve Francii. Co je ale průlomové, Montpellier je první opravdu velké město s několika druhy dopravy. Má přes 300 tisíc obyvatel a s aglomerací 600 tisíc, disponuje autobusy, trolejbusy i tramvajemi. Asi by se velikostí a strukturou veřejné dopravy dalo nejlépe přirovnat k Brnu. Říkáte si, z čeho to ti Francouzi platí a jaké jsou výsledky? Tak popořadě. Náklady na MHD v Montpellieru platí z mírně zvýšených daní na mobilitu ve firmách nad deset zaměstnanců. Lidé jsou spokojení a bezplatnou dopravu více využívají. Podobné zkušenosti jsou i z dalších měst ve Francii, které učinily stejné rozhodnutí už v minulosti. Těch je nyní kolem šedesáti a mezi nejznámější patří Calais a Dunkerque. Všude zavedení bezplatné MHD přilákalo více lidí a vedlo k všeobecné spokojenosti. V EU existuje dokonce i celá země, kde je komplet celá veřejná doprava zdarma a to Lucembursko.[2] Země je to sice malá (2600 km2), ale docela lidnatá (650 tisíc obyvatel). Prostě o něco menší než Liberecký kraj a o polovinu lidnatější. Veškerou hromadnou dopravu tam mají zdarma už od roku 2020 a toto rozhodnutí se těšilo a těší velké popularitě a nechystají se na tom nic měnit.

Foto: www.pixabay.com

Pražská MHD patří mezi nejlepší na světě. Proč ji nemít zdarma…

Zkusme to i u nás

Nebylo by to skvělé mít třeba v Praze či Brně zdarma MHD? Asi si říkáte, že bylo, ale jak by se to jenom zaplatilo. Existuje ale několik možností, jak to udělat. Zejména v případě Prahy by bylo asi potřeba zkombinovat několik z níže uvedených nápadů.

Nejjednodušší a nejlogičtější možnost je zavést daň pro všechny obyvatele, studenty a zaměstnance, kteří v Praze žijí, pracují či studují. De facto by si všichni vlastně museli koupit levnější lítačku (řekněme třeba 70% nynější ceny). Motivace je jasná. Když jsem za MHD takhle musel zaplatit, tak už ji budu používat. Turistům by se pak zvedl ubytovací poplatek (místního poplatku z pobytu) ze dvou euro (osoba/den) na pět a měli by díky tomu MHD také zadarmo.

Další zdroj peněz je samozřejmě zpoplatnění vjezdu do centra. Proč tam jezdit autem, když mám MHD zdarma.

Zpoplatnění letiště. Co takhle zavést poplatek za pasažéra procházejícího skrze letiště třeba 3 eura a 2 za tranzit? Takovéto poplatky by nebyly v mezinárodním srovnání ničím neobvyklým. Letiště celé leží na katastru Prahy a hluk a emise nepříznivě ovlivňují život jeho obyvatel.

Daň z mobility pro střední a větší firmy. Mají to ve Francii a je to vlastně logické, protože velká část aut, která jezdí po ulicích velkých měst, patří do firemních fleetů. Toto by se samozřejmě nevztahovalo na živnostníky a drobné podnikatele.

Zdražení parkování pro vozy SUV. Tento typ vozidel nemá ve velkých městech co pohledávat. SUVéčka jsou do měst zcela zbytečná, zabírají prostor a jsou nebezpečná pro chodce. Některá města je už taky začínají omezovat či se k tomu chystají. Například v Paříži tento týden schválili obyvatelé v referendu zvýšení parkovného pro SUV na 225 eur za šest hodin![3]

Konkrétní mix navrhovaných zdrojů pro financování bezplatné MHD by musel samozřejmě vzejít z odborné debaty a byl by v každém městě jiný. Stálo by ale za to alespoň tuto debatu zahájit. Pokud to jde jinde, proč by to nemohlo jít u nás? Navíc s tím Lucemburskem jsme skrze slavné krále Jana, a hlavně Karla IV. tak nějak propojeni.

Nezapomeňte na anketu dole.

DALŠÍ ZDROJE

Anketa

Jaký je Váš názor na zavedení bezplatné MHD v ČR?
Jsem pro.
71,1 %
Měla by se o tom zahájit celospolečenská debata.
5,8 %
Jsem proti.
23,1 %
Nevím.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 121 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz