Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dva roky od vyslovení důvěry, je vláda bez důvěry lidí. Proboha, proč je tak nepopulární?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Parliament, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Petr Fiala se velké důvěře lidí vskutku netěší

Důvěra občanů ve Fialovu vládu je rekordně nízká. Je to zasloužené? A jaké jsou důvody této neobliby?

Článek

Přesně před dvěma lety (13. 1. 2022) získala po dlouhé rozpravě ve sněmovně důvěru vláda Petra Fialy. Z aktuálních průzkumů veřejného mínění je zřejmé, že vláda je rekordně nepopulární. Premiérovi rozhodně důvěřuje pouze 17% respondentů a naopak 81% lidí jeho vládě nedůvěřuje.[1] V tomto textu nechci dávat vládě vysvědčení, to už jsem učinil v jiném článku, ale chci analyzovat důvody té neobliby.

My Češi vládu prostě nemusíme, ať už je jakákoliv

Těch 17% důvěry může vypadat strašlivě, ale podíváme-li se na statistická data obliby předchozích vlád, zjistíme, že Fiala není úplně výjimkou. Dokonce ještě méně lidí důvěřovalo Nečasově vládě v jejím závěrečném období a stejně Babišově vládě před koncem mandátu. Nějak je asi v naší národní povaze zakódována nelibost k vrchnosti, ať je jakákoliv. Bude to asi souviset se stovkami let cizí vlády, které jsme v historii zakoušeli.

Myslím, že jedním z důvodů nepopularity Fialovy vlády je prostě jen fakt, že je to vláda. To platí i pro všechny vlády předchozí a nejspíš i budoucí.

Skuteční viníci neoblíbenosti vlády: Fiala, Putin a dezinformátoři

Neobliba Fialovy vlády má tři zdroje.

Prvním je samotná činnost vlády a její kroky. V tomto případě tedy spíše nečinnost…

Druhým jsou události nepříznivě ovlivňující život občanů ČR, které ale vláda nemůže příliš ovlivnit.

Třetím domnělé, strašlivé chyby vlády prezentované konspiračně-dezolátským prostředím.

Hlavní příčinou neobliby vlády je podle mě bezprecedentní sešup reálné životní úrovně. Platy prostě rostou méně než inflace. Takže reálně chudneme a to je obrovský problém, který generuje obrovskou averzi až nenávist vůči vládě. Je to dané především ekonomickými důsledky války na Ukrajině a vláda za to příliš nemůže. Je to víc vina Putina než Fialy. Byť v řadě sociálních opatření mohla být vláda citlivější, zejména při zvyšování minimální a zaručené mzdy. Nízké platy obecně jsou totiž naším chronickým problémem a generátorem nelibosti vůči vládě. Další věcí je vládní nečinnost. Sliby a očekávání obrovské, ale realizace tristní. Chování vlády vůči učitelům a lékařům je přímo ostudné. Neochota nalít peníze do vědy a výzkumu a neustálé odkládání důležitých infrastrukturních staveb taky popularitě nepřidá, byť jsme na to zvyklí už od minulých vlád. Stejně tak nejrůznější mediální přešlapy (Fiala a Nutella, Pekarová se svetry, Jurečkův večírek…) a celkově velmi špatná komunikace směrem k veřejnosti.

Celkovou špatnou náladu ve společnosti dále zhoršuje konspiračně-dezolátská scéna šířící po sítích nejrůznější polopravdy, lži a desinformace. Jejich oblíbeným terčem je samozřejmě vláda. Pánové Rajchl a Okamura tuto blbou náladu ve společnosti dále rozdmýchávají právě démonizováním současné vlády s vidinou snadno získaných hlasů. Sám s vládou nejsem příliš spokojen, ale to, co nabízejí oba zmiňovaní pánové, je ještě o deset řádů horší než současná vláda.

Vláda to má fakt těžké, hlavně sama se sebou

Jedním z nejčastěji zaznívajících argumentů z opozičního tábora je, že je vláda slepenec, který drží pohromadě jen program „antibabiš“. Na tomto argumentu je bohužel dost pravdy. Pět stran spojených ve vládní koalici totiž opravdu má jen málo společného. Dohodnou se vlastně jen na demokratickém a prozápadním směřování země. Ne náhodou byl jedinou výraznou změnou po nástupu vlády ostrý obrat zahraniční politiky. Ta se konečně vymanila z chaosu předchozí éry a získala jasné prozápadní kontury. Naproti tomu v dalších věcech se shoda hledá evidentně těžko. Pokud máme v jedné vládě Lidovce, jejichž voliči doufají v zachování tradiční rodiny a katolických hodnot a chtějí na obé co nejštědřejší sociální benefity, a na druhé straně tu máme progresivní, liberální Piráty, kteří doufají v manželství a legální hulení pro všechny, není divu. K tomu sociálně liberální, zato ekonomicky pořádně pravicová, TOPka. A pak ODS, ve které se melou dvě křídla, z nichž to tradičnější by se s chutí zbavilo Pirátů a STANu a udělalo radši vládu s Andrejem. Tato ideologická vícekolejnost očividně brání plnění předvolebních slibů a společenských očekávání, i když by jejich realizace z hlediska financí nic nestála a vzhledem k pohodlné většině v obou komorách parlamentu a přízni prezidenta tomu zdánlivě nic nebrání. Takže jsme se zatím nedočkali ani manželství pro všechny, jednodenních voleb, korespondenční volby, ani minimálně dekriminalizace marihuany.

Je Fialova vláda horší než ty předchozí?

Myslím si, že ne. A není tedy - s výjimkou zahraniční politiky - ani nijak lepší. Je to prostě další v řadě udržovacích vlád. Naslibují reformy a změny, a namísto toho zajišťují tak maximálně normální chod státu. Vše ostatní zůstává jako předtím. Většina změn a reforem je navíc vyvolána tlakem doby či Bruselu. Prostě takový „mírný pokrok v mezích zákona“. Vše navíc doprovází početné skandály a velmi časté střídání jednotlivých ministrů. V tom všem se Fialova vláda nijak neliší od té Babišovy, Sobotkovy, Nečasovy atd.

Máme navíc! Potřebovali bychom v čele státu vizionáře.

Pokud budou i následující české vlády fungovat podle tohoto vzorce, budeme za pár let prostě zcela průměrnou zemí EU. To sice není špatné, ale máme podle mě na víc. Pokud by v čele země stáli skuteční vizionáři chápající důležitost kvalitního vzdělání, vědy, výzkumu a špičkových technologií, a zároveň chápající škodlivost byrokracie, mohli bychom se v budoucnu určitě řadit mezi špičku nejen v EU, ale i ve světě. Chytrých, šikovných a pracovitých lidé je u nás dost a to samé platí i o firmách a podnicích. Snad budeme mít v budoucnu větší štěstí na své politiky.

Jaký je váš názor na vládu a premiéra. Hlasujte v anketách dole.

Anketa

Myslíte si, že je extrémní nedůvěra až averze vůči vládě oprávněná?
Ano, vláda je strašná
81,5 %
Ano, ale ti extrémisté už to s tou démonizací přehánějí
2,8 %
Vláda není výrazně lepší ani horší než ty předchozí
11,1 %
Vláda je o něco lepší než je český průměr
3,7 %
Vláda je super
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Anketa

Který z našich nedávných premiérů byl podle Vás nejhorší?
Fiala
76,3 %
Babiš
17,5 %
Sobotka
0 %
Nečas
6,2 %
Paroubek
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz