Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fialo, v ČR stačilo! Brusel volá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: European Parliament, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Budoucí šéf ER?

Petr Fiala by mohl získat po eurovolbách významný post v Bruselu. Bylo by to, myslím, ku prospěchu EU, ČR i samotného Petra Fialy.

Článek

Letos na jaře se objevily spekulace,[1]že by mohl Petr Fiala za určitých podmínek povýšit do Bruselu a v čele Evropské rady nahradit Charlese Michela. Domnívám se, že by to bylo skvělé pro EU, ČR i Petra Fialu.

Fialova vláda až na zahraniční politiku průměr

Fialovu vládu jsem už hodnotil v jiném článku, tak se nebudu opakovat. Shrnu to jednou větou: Zahraniční politika je skvělá, jinak je to průměr daleko za předvolebními sliby a očekáváními.

Fiala, z mnoha důvodů ideální kandidát na šéfa Evropské rady

Premiér Fiala je na post šéfa rady ideální hned z několika důvodů. ODS je v europarlamentu členem uskupení ECR (Strana evropských konzervativců a reformistů). ECR je poněkud bizarní uskupení konzervativních euroskeptiků, a kromě naší ODS do ní patří třeba polské PIS, či maďarský FIDES. Prostě pro mě jako levostředového liberála úplná ZOO. Jenže v letošních eurovolbách se čeká velký vzestup ECR a může snadno dojít k situaci, kdy je budou dvě hlavní frakce (EPP a PES) v europarlamentu potřebovat, aby se vůbec nějak poskládala většina a mohly se obsadit všechny posty. Dojde-li k tomuto scénáři, přímo se nabízí dát ECR post šéfa Evropské rady, jelikož předsednictví komise a europarlamentu si budou chtít nechat silnější frakce. Právě zde může přijít Fialova chvíle. Je totiž jeden z mála, kteří splňují požadavky na tuto funkci, nebrání mu vnitropolitická situace a mohl by chtít funkci vykonávat. Očekává-li se, že do křesla šéfa Evropské rady by měl usednout buď premiér/ka nebo hlava některého státu EU, nemají v ECR moc na výběr. Morawieckého navíc nenominuje nová polská vláda a Meloniová chce zůstat premiérkou v Římě. Ještě si neodpustím dodat, že z celé té ECR partičky, je Fiala zdaleka nejméně toxický. Navíc má zejména v současné situaci několik opravdu zásadních předností, pro které by mohl a měl získat širokou podporu napříč europarlamentem. V pozadí je samozřejmě ruská invaze na Ukrajinu. Ta představuje pro Evropu zdaleka nejhorší bezpečnostní hrozbu od konce druhé světové války. V následujících pěti letech se navíc může konflikt posunout k řešení, ale také se může rozšířit. V obou případech se bude hodit někdo z regionu střední a východní Evropy.

Petr Fiala je přímo ideální. Má jako člověk přímou zkušenost s nesvobodou, přes dvacet let svého života prožil v zemi okupované sovětskou armádou. Navíc česká vláda byla lídrem v pomoci Ukrajině jak vojenské, tak politické, a navíc jsme se zvládli postarat o rekordní množství ukrajinských uprchlíků. Naše vláda konala, když Macron stále bezvýsledně volal Putinovi a Scholz pouze cosi blábolil. Prostě jsme jednou byli v něčem dobří, první a celý svět to viděl. Bohužel v dalších oblastech vláda takto zářné úspěchy nezaznamenala. Lídry v digitalizaci, debyrokratizaci, vědě, výzkumu nebo zefektivňování státní správy jsme se fakt nestali. Takže přesun Petra Fialy do Bruselu by byl vcelku logický. Vždycky mi přišlo, že jako profesor politologie má talent spíše na obecnější věci a chápaní širšího kontextu než na exekutivní řízení státu. Navíc vzhledem k preferencím Spolu by mohl mít i dobrý zájem na tomto přesunu. Příští vládu by totiž nejspíše nevedl v žádném případě.

Zůstává otázkou, co by odchod Petra Fialy udělal s naší domácí politikou. Třeba Martin Fendrych si myslí,[2] že následky mohou být dosti negativní tím, že umožní sblížení ODS a ANO po příštích volbách. Já se tedy domnívám, že k tomuto sblížení nejspíše stejně dojde, a upřímně, lepší vláda ANO s ODS než ANO s SPD. Pak by tu byla ještě jedna aktuálnější otázka a to, kdo by Petra Fialu nahradil v premiérském křesle. Zde by se nabízelo vybrat někoho mladšího, energičtějšího, neokoukaného. Ten by se pak mohl stát novým lídrem do voleb. Trochu by se nabízel Martin Kupka, anebo třeba Markéta Pekarová Adamová. V každém případě by i dezolátská scéna s odchodem Petra Fialy do Bruselu ztratila svůj hlavní terč.

Jak to všechno dopadne, uvidíme po eurovolbách příští víkend. Tak nezapomeňte přijít volit.

Anketa

Myslíte, že by se Petr Fiala hodil na post předsedy Evropské rady?
Ano
8,3 %
Ne
91,7 %
Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Anketa

Kde byste nejraději viděli Petra Fialu Vy?
V Bruselu.
4,3 %
V premiérském křesle.
3,3 %
Za katedrou na Masarykově univerzitě.
5,4 %
V důchodu.
87 %
Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz