Hlavní obsah
Názory a úvahy

Právo na nocleh a polévku pro bezdomovce by měl garantovat zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Být na ulici není legrace

Naše země je dost bohatá na to, aby u nás nikdo nemusel spát v mrazu na ulici. Uzákoňme právo na nocleh a něco k snědku pro bezdomovce. Cena bude v porovnání s náklady na kuřáky a alkoholiky minimální.

Článek

Napadl sníh a udeřily mrazy. Zpoza okna s hrnkem teplého čaje v ruce je to krása. Když vyrazíte teple oblečeni do zasněžené přírody, je to nádherné. Jste-li dobrodružnější povahy, můžete zachumláni do teplého spacáku v dobrém stanu dát dokonce zimní bivak. Je to super zážitek.

Pak tu máme lidi, kteří dávají zimní bivak bez dobrého spacáku a stanu. Činí tak dokonce každý den, nedobrovolně, a to přímo na ulici. Řeč je pochopitelně o bezdomovcích.

ČR je dost bohatá na to, aby tady nikdo nemusel spát v mrazu

V ČR jsme měli v roce 2019 podle oficiálních odhadů přes 24 000 osob bez domova, z toho, a to je nejhorší, bylo 2600 dětí.[1] Myslím, že toto číslo je dost hrozivé na to, abychom nad tím mávli rukou, ale není zas tak vysoké na to, abychom to nedokázali vyřešit. Podle Světové banky patří ČR do kategorie nejbohatších zemí. Musíme si přiznat, že sice možná nemáme německé platy, ale peněz u nás málo není. Hospodaří se s nimi navíc často dost zvláštně. Například: Před několika lety se opravila za 1,5 miliardy hala pražského hlavního nádraží, dnes se plánuje její demolice a stavba nové za další 2 miliardy. Nový pavilon pro lední medvědy v ZOO Praha vyjde na 1,2 miliardy. Máme tu letiště za více než miliardu, kam přiletí 2 letadla týdně (JCL). O různých předražených dopravních stavbách, které se navíc musely chvíli po otevření předělávat, nemluvě. Já si myslím, že lední medvědi do ZOO patří, ale také si myslím, že je u nás zkrátka dost peněz na to, aby lidé nemuseli mrznout na ulici. Navrhuji uzákonit, že člověk, který o to požádá, dostane nocleh a něco k snědku. Jistě, už teď u nás jsou azylové domy, neziskovky, charita… Ale poptávka je mnohdy větší než nabídka a navíc nocleh není nijak nárokovatelný.

Stát se bezdomovcem není těžké. Člověk se o to „zaslouží“ méně než o dráhu alkoholika či kuřáka

Ono octnout se na ulici není vůbec těžké. Úplně stačí, když se zkombinuje nízká míra finanční gramotnosti s absolutně strašným systém exekucí. Člověk snadno podepíše papíry, kterým pořádně nerozumí, a exekutor mu pak sebere barák. Mimochodem, následky kouření stojí naši ekonomiku přes 100 miliard ročně (na daních z tabáku se vybere přes 50 mld. ročně).[2] Následky alkoholismu nás stojí 56 mld. (na daních z alkoholu se vybere přes 17 mld.).[3] A o „kariéru“ alkoholika či notorického kuřáka se musí člověk přitom často „zasloužit“ více než o dráhu bezdomovce.

Jde to udělat chytře a levně

Jak bych si to představoval v praxi? Vybudujme prostě sít nocleháren. Navrhoval bych využít prostory brownfieldů, buď přímo konvertovat některé nevyužité haly či zbudovat dočasné objekty z modulů. Nic komplikovaného, nic luxusního. Prostě na zemi matrace v tuhém plastovém obalu (omyvatelný, dezinfikovatelný) a pořádná deka. Část oddělená mobilními příčkami (něco jako japonské capsule hotely), na stolech plastové (znovupoužitelné) misky a hrnečky, kotle s teplou polévkou a čajem, a k rozebrání procházející potraviny darované supermarkety či z veřejné sbírky.

Studené období roku skvěle koreluje s adventem a Vánoci, takže vyhlášení nejen potravinové sbírky by mělo být v tomto čase úspěšné. Foundraising by měl směřovat i na velké potravinářské koncerny, které by ve snaze zalíbit se zákazníkům jistě darovaly třeba právě polévkové směsi.

Asi si říkáte, jak to udělat s personálem. Jednoduše. Máme tady spoustu lidí odsouzených buď k veřejně prospěšným pracím, či kratším trestům odnětí svobody. Takže princip je jasný. Provinil ses proti společnosti a chceš být propuštěn dříve? Tak šup pomáhat v nocležnách pro bezdomovce. Část práce by mohli vykonat dobrovolníci či studenti sociální práce, kterým by se to počítalo do praxe. Někteří z vězňů by v případě zájmu mohli využít tuto práci jako začátek své rekvalifikace pro sociální sektor.

Péče o bezdomovce se společnosti vyplatí

Pokud bychom se o bezdomovce takto starali, byli by také pod větším dohledem, a tím myslím zejména ten lékařský. Bezdomovci by měli mít možnost vyhledat v některých z těchto navrhovaných nocleháren i lékařskou péči a veterinární pomoc pro své pejsky. Bylo by je pak také možné očkovat, odhalit u nich infekční choroby (TBC, žloutenku, atd.) a eventuálně je hospitalizovat. Jejich pejsky by bylo možno odčervit a naočkovat. To, že by bezdomovci trávili noci v nocležnách by vedlo k tomu, že by zmizeli z MHD, což by nejen zvýšilo komfort ostatním cestujícím, ale především by to pražským „autíčkářům“ sebralo jejich nejoblíbenější výmluvu používanou jako až nějakou mantru, a to: “ Já bych jako klidně tou sockou jezdil, ale vono je tam spousta bezdomáčů, smrdí to tam, a tak se bojím, abych nechyt ňáký breberky.“

Nezapomeňte hlasovat v anketě dole.

Anketa

Jaký je Váš postoj k lidem bez domova?
Byl/a bych pro uzákonění práva na nocleh
53,3 %
Nejsem pro uzákonění práva na nocleh, ale pomáhat bezdomovcům by se mělo více než dosud
14,1 %
Současná míra pomoci je dostatečná
26 %
Mrznoucí bezdomovci mě nezajímají, hlavně že je teplo mě
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1169 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz