Hlavní obsah
Internet a technologie

Seznam Médium, skvělý projekt oceněný Křišťálovou lupou, je tu s námi už rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Seznam Médiu je rok

Seznam Médium slaví své první narozeniny. Dokázalo si získat čtenáře, najít autory i získat ocenění.

Článek

Včera uběhl přesně rok od startu Seznam Média. První text - brilantní a fundovanou analýzu Bitcoinu - napsal sám Ivo Lukačovič.[1] Za ten první rok si našlo nejen spoustu čtenářů/ek, ale také autorek a autorů. Vydobylo si navíc své místo na české mediální scéně. To nejlépe dokumentuje vítězství v anketě Křišťálová lupa v kategorii Obsahová inspirace.[2] Jde o kategorii udělovanou odbornou porotou, takže za vítězstvím nestojí nějaké masové hlasování čtenářů a autorů, ale názor odborníků.

Čím vlastně Seznam Médium je?

Seznam Médium je zajímavý experiment, který si zasluhuje po roce existence důkladné zhodnocení. Je to opravdu médium či spíše prostor pro blogery? Je to jakási velká veřejná nástěnka, či dokonce nové sociální médium? Nebo je to vlastně jen lifestylový magazín psaný částí čtenářstva? Je to nějaký úlet, či naopak budoucnost internetu a médií? Otázek je celá řada a pokud bychom hledali univerzální jednoduchou odpověď, zněla by asi: Je to od každého trochu. To je ale příliš velké zjednodušení.

Seznam Médium je opravdu médiem, ač ne typického střihu. Velká část článků totiž reaguje na aktuální dění, a to formou zpravodajské informace, komentářů, analýz. Drží se tu navíc dělení na rubriky, které celkem kopírují zvyklosti standardních internetových médií. Svým způsobem je to i blogosféra, byť strukturovaná a moderovaná editory (rozhodují, co kam pustí a kam text zařadí). Hodně autorů (včetně mě) navíc k psaní pro Seznam Médium přistupuje spíše jako k redaktorské práci v médiu než k psaní vlastního blogu. Lidé sem píší o tom, co je zajímá a co je trápí, takže je to tak trochu i virtuální veřejná nástěnka. Hodně textů se netýká aktuálního dění, ale nejrůznějších zajímavostí od životního stylu přes historii až po vztahy, takže je to trochu i lifestylový magazín.

Co se povedlo

V první řadě samozřejmě to, že Seznam Médium vůbec vzniklo. Dalším velkým plusem je podle mě nastavení diskuzí, kdy lidé musí diskutovat pod svým jménem a příjmením. Tento krok Seznamu je naprosto správný a podle mě klíčový pro udržení elementární kultury diskuzí. Ty jsou sice místy dost vyostřené, ale nikdy nesklouzávají do obvyklého posílání do plynu, střílení a hlavně přehlídky vulgarismů. Zároveň mi přijde vhodné, že autoři textů mohou používat nicky, ale jejich identita je známá redakci. V neposlední řadě oceňuji dobrou práci editorů a jejich vstřícný přístup.

Co by se dalo vylepšit

Na prvním místě by mohlo mít Seznam Médium více prostoru v ostatních službách Seznamu, zvlášť když máme tu Křišťálovou lupu, že. Jsme tak třeba lepší než Šťastné pondělí s dvěma druhými místy v této anketě (jsem jejich velký fanoušek, ale tohle jsem si nemohl odpustit). Výborný nápad je možnost přímo reagovat na konkrétní článek, takže čtenář si může přečíst dva zcela opačné názory na nějaký problém a to ho nutí přemýšlet a vytvořit si názor vlastní.

Hodilo by se podle mě hlavně přidat další rubriky, aby se lépe strukturoval obsah. Co mám na mysli? Chtělo by to prostě přidat rubriku sport, aby pět článků účtu Žongl nezabralo po ligovém víkendu polovinu rubriky Lidé a společnost. I sportovní fanoušci by jistě ocenili, že jsou články se sportovní tématikou na jednom místě.

Další věc: Přišlo by mi užitečné oddělit grafický obsah (zejména kreslené vtipy) od rubriky Umění a zábava. Přece jenom mi přijde i tematicky dost problematické mít v jedné rubrice kreslený vtip, recenzi na film a třeba text o hudební skupině. Navrhuji vytvořit speciální rubriku pro autorský grafický obsah a to nejen vtipy, ale klidně i fotografie. Z rubriky Umění a zábava by vznikla Umění a kultura.

Ještě jeden nápad ke zvážení: Co takhle umožnit autorům zobrazovat na svých profilech, jaké další autory na Seznam Médiu sledují? Trochu by to začalo mít rysy sociální sítě, ale mohlo by to být užitečné.

Čím je Seznam Médium lepší než standardní média

Bezpochyby tím, že do něj přispívá mnohem více lidí s daleko pestřejším backgroundem. Dosti často sem píší lidé o konkrétním tématu, kterým se profesně nebo zájmově zabývají. Články někoho, kdo se profesně zabývá dinosaury či železniční dopravou a je to navíc jeho koníček, prostě budou jiné, než pokud by je psal profesionální novinář. Stejně tak učitelka z regionální školy poskytne úplně jiný vhled do problematiky školství než redaktor sedící v pražské redakci. Pestrost, rozrůzněnost, širší nabídka ve všech ohledech, jiný úhel pohledu, nové souvislosti a často detailnější a fundovanější vhled jsou hlavními devízami Seznam Média oproti tradičním médiím. Výhodou je i názorová rozrůzněnost, kdy k jednomu tématu vznikne několik článků hájících zcela opačný názor. Není zde uplatňována žádná redakční politika. Ještě bych k tomu dodal, že není za paywallem, a jelikož je internet čím dál více zapaywallovaný, může to být pro Seznam Médium do budoucna velká výhoda. Myslím, že Seznam Médium ani podobné projekty tradiční média nenahradí, ale můžou být užitečným a čteným doplňkem.

Závěrem nezbývá než popřát hodně úspěchů, čtenářů a autorů do dalších let.

PS: Seznam Médium je jistě povedený projekt a blíží se nám Vánoce… Takže, co třeba nějaké dárečky pro autory, kteří překročili těch sto tisíc, nebo alespoň padesát, a třeba i pro editory? Co vy na to, pane Ivo?

Jak vnímáte Seznam Médium Vy? Co se Vám líbí a co ne? Máte nějaké návrhy co zlepšit či změnit? Hlasujte v anketách níže a hlavně pište své návrhy a nápady do diskuze.

Anketa

Jste rádi, že Seznam Médium obohatilo český mediální prostor?
Ano
72,2 %
Ne
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Anketa

Myslíte si, že by si Seznam Médium zasloužilo více prostoru v dalších službách společnosti Seznam?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Křišťálová lupa

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz