Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Škola od 9:00 nebo alespoň 8:30? Nenastal konečně čas na změnu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Kocurek (archiv autora)

Cesty do školy jsou po světě různé, začátky vyučování také. (Ladakh, Indie 2016)

Mění se společnost, organizace práce, přístup k výběru školy i bydlení. Nepřišel čas posunout i začátek školního vyučování? Co si myslíte Vy a co Vaše dítě? Hlasujte pod článkem.

Článek

Děti jdou po prázdninách zase do školy a tradiční začátek školního roku v září je už jakousi pevnou konstantou našich životů. Stejně tak začátek školního vyučování v 8:00. Celá společnost ale prošla od revoluce bouřlivými změnami a je tak otázkou, zda by se v souvislosti s moderními trendy neměl posunout i začátek školního vyučování na 9:00 či alespoň 8:30. Následující text předkládá několik argumentů pro takovou změnu.

Prodloužíme dětem spánek

Logickým benefitem je primárně to, že děti budou déle spát, přijdou do školy vyspanější, budou tím pádem soustředěnější a více se toho naučí. Jde samozřejmě namítnout, že děti začnou automaticky chodit spát později, ale to již bude na rodičích. A je samozřejmě mnohem jednodušší nechat chodit děti spát, jak jsou zvyklé, s tím, že si ráno déle pospí.

Vstávat a vyrážet do tmy je tak trochu proti přírodě

Podíváme-li se na přehled časů východu slunce, zjistíme, že kolem poloviny prosince slunce vychází v Praze jen pár minut před osmou. V Aši dokonce až v 8:09. Z toho plyne, že děti uprostřed zimy musí vstávat a vycházet do školy za tmy. Jelikož je člověk diurnální (denní) živočich, je to tak trochu proti přírodě. Cesty malých žáčků tmou přes silnice do školy nejsou vzhledem k dopravní špičce ani úplně bezpečné. Časné vstávání není navíc ani podle řady odborných studií zdraví prospěšné a lékaři neevropských medicínských systémů (Čína, Tibet) nad naší zálibou ve vstávání ještě do tmy trochu nechápavě kroutí hlavou.

Dnes máme jiný přístup k bydlení, výběru školy a hlavně se změnila organizace práce

Zatímco dříve bylo vše trochu automatické a dané, dnes je tomu jinak. Za totáče prostě děti ze sídliště chodily do nejbližší školy, kam administrativně patřily. Na rodiče se vztahovala pracovní povinnost, takže vyráželi brzy z rána s píchačkami do zaměstnání, kde, jak říká dobový vtip, předstírali, že pracují, a strana a vláda předstírala, že je platí. Dnes se hodně věcí změnilo. Pracovní povinnost není, řada lidí pracuje na zkrácené úvazky, některé matky zůstávají doma i se školáky. A především zejména po covidu se nám tu rozmohl home office. Řada lidí navíc vůbec neposílá své děti do nejbližší školy, ale do nějaké jiné s rozšířenou výukou toho či onoho a o účelových „stěhováních“ před zápisy nemluvě. Dalším trendem je obliba bydlení za městem s tím, že zejména středoškoláci pak stejně docházejí na nějaké lepší gymnázium ve městě, což mají pěkný kus cesty. Prostě mnoho dětí to má dnes do školy dále a potřebují na dopravu do školy dost času. Leckterý rodič zase pracuje z domova a nemá zapotřebí vstávat brzy kvůli tomu, aby potomka vypravil do školy. To, že děti díky pozdějšímu začátku vyučování dorazí logicky zpět domů později, taky leckterý z domova pracující rodič uvítá.

Zkusme to od příštího roku od 8:30 a zahajme diskuzi o reorganizaci ranního vstáváni v ČR

Myslím, že existuje dost pádných argumentů pro posun začátku vyučování. Od příštího roku bychom mohli zkusit 8:30 a uvidíme, jak to bude v praxi fungovat. Může to tak zůstat, můžeme začátek vyučování dále posunout v dalších letech na 9:00, a pokud by to způsobilo nějakou katastrofu, můžeme to vždy vrátit zpět.

Česká republika by si navíc zasloužila celospolečenskou debatu o naší skoro až obsesi ranním vstáváním a velmi brzkými začátky pracovních dob v řadě zaměstnání. Stálo by za to zavážit, kolik z prací vykonávaných brzy ráno či v noci je opravdu nutných, co by šlo nahradit umělou inteligencí, robotizací, digitalizací či dělat v normálnější denní době. I v evropském srovnání jsme jak se začátkem školy, tak řady zaměstnání spíše výjimkou. Mnohem častější je začínat obojí v 9 či 8:30.

P. S.: Když nic z toho, tak zrušte proboha alespoň nulté hodiny

Zcela šílený fenomén jsou podle mě nulté hodiny, kdy vyučování začíná už v 7:00. Dodnes mám v živé paměti, jak jsem coby gymnazista tmou chodil na laboratorní cvičení z chemie a následně rozespalý přeléval barevné chemikálie z jedné zkumavky do druhé. Některé roky jsme ve stejný čas lezli v rámci tělocviku do bazénu, z čehož je mi při té vzpomínce zima ještě dnes. Vůbec si nedokážu představit, v kolik hodin musí vstávat student, jehož rodiče se přestěhovali někam za Prahu a on chodí na nějaký pražský gympl, aby tam dorazil na 7:00.

Anketa

Co si o tom myslíte Vy a co Váš potomek? Neváhejte hlasovat i za něj.
Nechat začátek vyučování, jak to je.
66,1 %
Posunout na 8:30.
17 %
Posunout na 9:00.
15,1 %
Měly by si to rozhodnout děti na každé škole samy, např. hlasováním na školním dvoře.
0,8 %
Děti by mohly chodit do školy dle chuti.
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3044 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz