Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyhodit Bartoše byla hloupost, pane premiére! Následky mohou být nedozírné pro celou zemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pirátská strana, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Ivan Bartoš

Odvolat Ivana Bartoše z vlády byla politická chyba, která může mít v budoucnu nedozírné následky.

Článek

Petr Fiala se asi inspiroval televizní show Nejslabší! Máte padáka!. Piráti vybouchli ve volbách, Ivan Bartoš rezignoval coby kapitán pirátské lodi a premiér ho jako bonus vyhodil z vlády. Nebyl mu to přitom ani schopen normálně lidsky říci, ale padáka mu dal po telefonu. Dost to připomíná jednání Andreje Babiše, jehož ministři se dovídali, že ve vládě končí, z tehdy Babišových Lidových novin. ODS žádné noviny nevlastní, tak mají alespoň mobily.

Tah to byl od Petra Fialy mimořádně hloupý a může mít pro něj, ODS, vládu i zemi nedozírné důsledky. Člověk by tedy čekal od Fialy, který se tváří jako gentleman a navíc je profesor politologie, slušnější a hlavně politicky prozíravější jednání. Měl by minimálně chápat, že Bartoše se vyplatilo v kabinetu nechat, i kdyby z celé digitalizace stavebního řízení nebylo nic.

Vyhodit Bartoše byla hloupost! Potopení pirátské lodi může vychýlit z kurzu celé prozápadní směřování ČR

Vyhození Ivana Bartoše z vlády totiž nebyl vůbec první podraz na Piráty. Vše začalo oním „kroužkovacím masakrem“ při posledních sněmovních volbách. Co způsobil? Piráti mají čtyři poslance namísto 20 až 30, jak by odpovídalo předvolebním preferencím. Vláda by dala pohodlnou většinu 104 mandátů i bez jejich poslanců. To mělo značné praktické dopady. Piráti byli vzati do vlády jen z dobré vůle a nedostali zrovna skvělé resorty. Z jejich liberálního programu vláda mnoho nerealizovala. Proč taky, když jejich hlasy nepotřebuje. To vedlo logicky k jedinému. Pirátští voliči propadli deziluzi a vykašlali se na víkendové volby. Strana tak přišla o 96 krajských zastupitelů. V celé řadě krajů právě to, že Piráti dostali okolo 4% a jejich hlasy propadly, výrazně přispěje k tomu, že dané kraje ovládne ANO.

To, co se děje v krajích je dost možná pouze předobrazem toho, co se může odehrávat na republikové úrovni po parlamentních volbách v příštím roce. Petr Fiala působí dojmem, že se snaží pirátskou loď v těžkých chvílích definitivně potopit, namísto aby pomohl. Jako by si neuvědomoval, co může likvidace Pirátů způsobit. Strana dostala strašný výprask ve volbách, získala tak cejch loserů, navíc jim odstoupil známý a oblíbený předseda a stranictvo se začalo hádat, a to pěkně veřejně, jak je u Pirátů ostatně „dobrým“ zvykem.

Vyhazov Ivana Bartoše z vlády tomu pak nasadil korunu. Místo, aby se koaliční partneři pokusili Piráty podržet a napomoci uklidnit situaci ve straně, udělali pravý opak. Piráti teď pravděpodobně opustí vládu a vnitrostranické hádky na pirátském fóru dostanou turbo dimenzi. Výsledkem může být, že pirátská loď klesne pod pětiprocentní hladinu a stáhne s sebou jakoukoliv možnost sestavit vládu bez ANO. Tomu, že by se podařilo vytvořit většinovou vládu SPOLU a STANU může věřit pouze politický analfabet nebo šílenec.

Výsledek SPOLU ve volbách v příštím roce navíc nebude asi nijak zářný, což nejspíše odnese předseda Fiala. Na jeho místo se poderou pragmatičtí technokrati moci, nejrůznější Blažkové, Kubové a Skopečkové. A těm by možná vůbec nevadila nějaká opoziční smlouva 2.0 s hnutím ANO.

Otázkou je, zda o ně bude mít zájem Andrej Babiš. Podíváme-li se na preference stran, je zřejmé, že bude mít možná hodně „nevěst na výběr“ v plejádě marginálních stran typu Přísaha, Motoristé, SPD či Stačilo. Pak je zde ještě jedna možnost. Výsledek ANO bude tak dobrý a zároveň propadne tolik hlasů malých stran, že to ANO zvládne samo, či bude potřebovat pouze několik málo poslanců. Ti se pak dají snadno pořídit pomocí finanční motivace v řadách zákonodárců různých nesystémových stran.

Jasně prozápadní kurz naší politiky, která byla po dlouhých letech zase jednotná a čitelná jak pro občany, tak naše zahraniční partnery, může vzít snadno za své. Je ironií, že právě zahraniční politika byla tím jediným, co tato vláda opravdu obrovsky změnila k lepšímu, zatímco u dalších oblastí zůstalo pouze u předvolebních slibů. A je to o to větší ironie je, že směřování zahraniční politiky reprezentuje Pirát - Jan Lipavský, který teď bude muset z vlády odejít.

Piráti navíc budou z vlády vyšoupnuti kvůli tomu, že se Ivanu Bartošovi nepovedla digitalizace stavebního řízení. Tedy je vyhozen za to, že se pokusil něco změnit, něco udělat. Zatímco polovina ministrů za SPOLU nedělá a nemění vůbec nic, jen udržují resorty v chodu a řídí se heslem „kdo nic nedělá, nic nezkazí“.

Anketa

Co si myslíte o odvolání Ivana Bartoše Vy?
Byla to hloupost, která definitivně otevře cestu k moci Babišovi.
65,7 %
Byl to chytrý tah, který zvýší důvěru lidí ve vládu a preference zbylých vládních stran.
14,3 %
Je mi to úplně jedno.
20 %
Celkem hlasovalo 105 čtenářů.

Anketa

Máte rádi Ivana Bartoše?
Ano
42,9 %
Ne
57,1 %
Celkem hlasovalo 105 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz