Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nesmějte se Bartošovi, půlka vlády vyznává „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pirátská strana, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Piráti rozhodně přinesli čerstvý vzduch do zatuchlé české politiky

Vláda toho naslibovala hodně. Povětšinou zůstalo u slibů a většina ministrů se především snaží zůstat v úřadu a nic nepokazit.

Článek

Ivan Bartoš byl vyhozen z vlády. O tom, proč to nebyl vůbec chytrý tah a jak katastrofální důsledky pro celou zemi to může v budoucnu mít, jsem psal zde.

Podívejme se v obecné rovině na to, za co byl vlastně Ivan Bartoš odvolán. Došlo k tomu proto, že se pokusil něco změnit, něco udělat a to dokonce něco z volebního programu. Pravda, nepovedlo se to. To se ale stává, hodně věcí se napoprvé nepovede a často se dají nějak opravit nebo udělat znovu.

Pokud by Fialova vláda dělala jednu změnu za druhou, každý týden přišla s nějakou novou reformou, spustila digitalizační bouři, redukovala počty úředníků a hlavně plnila politický program, odvolání Ivana Bartoše by mě tolik nepřekvapilo. Jenže vláda funguje úplně opačně. Program v podstatě neplní. Vláda naslibovala digitalizaci a snížení počtu úředníků. Kromě Bartoše moc pokusů o digitalizaci ostatní ministři nepředvedli a počty úředníků setrvale rostou. A vlastně kromě zahraniční politiky nikde žádná výrazná změna k lepšímu nenastala. O půlce ministrů není ani vidu ani slechu, jednoduše proto, že se řídí heslem: „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“. A část ministrů i přesto, že jsou oddanými následovníky tohoto hesla, navíc už i dost pokazila.

Třeba takový ministr zdravotnictví Válek. Lékařů je nedostatek, mnoho jich je v důchodovém či předdůchodovém věku a celý systém stojí jen na šílených přesčasech lékařů. Jak to řeší pan ministr? Navrhne navýšení přesčasů.

Vláda slíbí učitelům 130% průměrné mzdy. Dostali je? Jasně, že ne. Ministr Bek je navíc neobvykle krotký při jednáních se Stanjurou a nedokáže zajistit ani pár miliard navíc. Vysoké školy by potřebovaly kompletní reformu a to v celé řadě oblastí. Chystá pan ministr něco takového? Ne, přece nebude riskovat, že se mu to nepovede a mohl by být vyhozen.

Sliby o podpoře vědy a výzkumu? Rozpočet na vědu se navýšil, ale zdaleka nepokryje ani inflaci a rostoucí mzdové náklady.

A není vše jen o penězích. Vláda nám slíbila nový národní park Křivoklátsko a dvě nové CHKO Soutok a Krušné hory. Máme je? Ne! Ministr Hladík má asi jinou práci, třeba vymýšlení rozumově těžko pochopitelných dotačních titulů jako je „Oprav dům po babičce“. Prostě zdědíte několik miliónů, tak dostanete jako bonus dalších pár miliónů dotace. Co na tom, že většina mladých lidí nemá ani na byt v paneláku, a to přesto že vláda měla v programu podporu dostupného bydlení.

Někteří ministři sází na neviditelnost. Třeba ministr kultury Baxa. Ten se tím, jak otřesné platové podmínky panují v jeho resortu, nijak nezabývá. Stejně tak je mu úplně jedno šílené fungování Národní galerie, která by potřebovala vyměnit vedení. Pánové ministři Dvořák, Ženíšek, Výborný a Šalamoun mu v té neviditelnosti zdatně konkurují.

Takový ministr Blažek vidět je. Ne skrze úspěchy svého resortu, ale díky průšvihům. Třeba když se náhodou šel schovat před deštěm do hospody, kde čirou náhodou seděl pan Nejedlý a úplně náhodou tam pak spolu seděli pět hodin. Blažek za své eskapády sbírá od premiéra stále další žluté karty, což jasně ukazuje, že Fiala asi nebude fotbalový fanoušek.

A ono i ministři, kteří působí úspěšně, mají agendy, do kterých se jim nechce. Třeba takový ministr Kupka. V dopravě se toho děje dost, staví se obchvaty, dálnice, opravují se železnice i nádraží. Ale zvláště na železnici nám Správa železnic naprosto klíčové stavby stále odkládá. Třeba takové tunely u Budějovic, tunel do Berouna či elektrifikovaná trať z Prahy do Liberce. Do Správy železnic a těchto neustále odkládaných projektů by se mohl ministr Kupka klidně s vervou pustit. Možná se ale bojí, že by si na tom vylámal zuby a mohl by být odvolán.

A tak vlastně jediným resortem, kde došlo k naprostému obratu a změně k lepšímu je ministerstvo zahraničí. Pod vedením Jana Lipavského došlo ke konsolidaci zahraniční politiky a ostré změně kurzu směrem na západ. Ministr Lipavský je navíc vidět i na mezinárodní scéně, kde patří mezi nejhlasitější podporovatele Ukrajiny. Ironií je, že pan Lipavský je Pirát a kvůli nedomyšlenému odvolání Ivana Bartoše asi z vlády odejde. Odchod Lipavského je navíc dvojitá škoda, jelikož se nechal slyšet, že pokud opustí vládu, vystoupí i z Pirátské strany. Jeho názory na fungování Pirátské strany byly přitom velmi osvěžující. Zejména nedávná hláška, že by ze strany měli odejít komouši a pirátské fórum by se mělo zavřít. Kéž by si to vzali Piráti k srdci. V této pro ně těžké době je to vynikající rada.

Jak bude vyhození Ivana Bartoše asi působit na ostatní ministry a to zvláště, když je rok do voleb? Myslím, že by se to dalo shrnout takto: Hlavně už se nepouštět do nějakých změn a reforem a nějak to doklepat do voleb a ještě si rok užívat štědrého ministerského platu. A hlavně proboha nic nedigitalizovat.

Anketa

Odvolali byste Ivana Bartoše?
Ano
23,3 %
Ne
76,7 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz