Hlavní obsah
Aktuální dění

Zavede Přísaha a Motoristé fízloidní autokracii či autistickou fízlokraturu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: X60s, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Náš nový europoslanec Filip Turek?

Eurovolby jsou tradičně rájem recesistů a exotů. Platí to i letos. Pokud nechcete participovat na posílání exotů do Bruselu, přijďte volit.

Článek

Do eurovoleb nám zase kandiduje pěkná snůška exotů. Volby jsou to totiž nejlevnější. Jelikož je celá ČR brána jako jeden volební obvod (kraj), platí se volební kauce 19 000 Kč pouze jednou. Což je pro různé recesisty, exoty i šílence podstatný rozdíl oproti placení kauce hned 14krát jako ve sněmovních volbách. Navíc tradičně nízká volební účast dává i největší šanci uspět…

Letos se ale opravdu urodilo. Kromě stálic jako jsou Urza.cz a Pravý blok Petra Cibulky nám kandiduje: Mourek, ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY, SENIOŘI SOBĚ atd. Tato uskupení jistě s překročením 5% hranice a vstupem do Europarlamentu nepočítají a ani ji nepřekročí. Jinak je tomu s uskupením Motoristé a Přísaha. Zde předvolební průzkumy ukazují, že šanci překročit 5 % rozhodně mají, a navíc s tím už tak trochu počítají.

Spojení těchto dvou stran vyvolává řadu otázek co do povahy režimu, který by eventuálně nastolily, a dokonce vůbec o správné politologické terminologii pro jejich eventuální vládu.

Strana Motoristé sobě používající v minulosti zkratku AUTO má skrze svého předsedu Macinku kořeny v institutu Václava Klause. Pro eurovolby si vybrala za lídra kandidátky Filipa Turka, sběratele aut a bývalého automobilového závodníka. Proslavil se i na poli zdravotnictví, když propagoval léčbu Savem.[1] Jak by se ale strana hájící auta, automobilky a motoristy měla správně politologicky nazývat? Nejspíše autisté nebo možná autokraté? A co by taková strana mohla po převzetí moci prosazovat? Změnu nejvyšší povolené rychlosti na nejnižší, nebo namísto dotace Oprav dům po babičce zavést třeba dotační titul Oprav veterána po dědovi. Ve zdravotnictví by skrze užití chlórových bělidel také mohla dosáhnout podstatných úspor, a navíc by v rámci prevence pohlavních chorob mohla propagovat autoerotiku.

V případě jejich partnerů z Přísahy, jejíž jedinou viditelnou tváří je bývalý expolicista a excelník Robert Šlachta, také visí otazníky. Šlachta proslul jako šéf ÚOOZ zpackaným zákrokem na Úřadu vlády v roce 2013, který někteří komentátoři nazývali pokusem o policejní puč. Takže jak by se mohla nazývat vláda policie či lidí z jejího vedení? V hovorové češtině asi nejlépe fízlokratura či fízlokracie. Prosazovat by mohla samozřejmě především posílení pravomocí policie a také celníků, kteří jsou pro ČR jako zemi bez jakékoli vnější hranice jistě nesmírně důležití. V případě, že bude u moci Přísaha a Motoristé, si každopádně nemálo novinářů a blogerů raději dobrovolně naordinuje autocenzuru.

Naštěstí to s jejich možnostmi dostat se k moci v ČR není až tak horké. Naději překročit 5% hranici v eurovolbách jim dává očekávaná extrémně nízká volební účast (kolem 35 %). Takže pokud nechcete participovat na vysílání exotů do Bruselu, máte jedinečnou příležitost přijít k volbám a zvýšit tak kvórum. Volit můžete vlastně, koho chcete. Pokud vás neoslovuje žádná z tradičních stran a chcete navíc někoho vytrolit a naštvat, můžete to klidně hodit Urza.cz, která jediná vaše hlasy opravdu nechce. Taky můžete svoji frustraci z politiky vyjádřit kroužkováním, a to zejména pokud se chystáte volit Spolu, protože Lidovci si o vykroužkování svoji středověkou agendou přímo koledují. Volíte-li Piráty, můžete naopak zakroužkovat Mikuláše Ferjenčíka.

Anketa

Kdo je podle Vás největším exotem letošních eurovoleb?
Urza.cz
2,9 %
PŘÍSAHA a MOTORISTÉ
47,1 %
Mourek
2,9 %
ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY
23,5 %
Stačilo!
5,9 %
Někdo jiný
17,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Anketa

Půjdete v pátek či sobotu volit?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Ještě nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz