Hlavní obsah
Lidé a společnost

Utajená kariéra Filipa Turka: propagátor léčby „savem“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Berg

Filip Turek, který se nyní snaží stát europoslancem, má velmi barvitou minulost. A nejde zdaleka o jeho kšefty s automobily nebo závodění. Věnoval se úplně jiné činnosti: šarlatánství.

Článek

Jako vydavatel stojí za knihou „Paraziti v nás,“ ve které autorka, jeho matka Eleni, kritizuje lékařskou vědu a nabízí fantastické teorie o příčinách nemocí. Tvrdí, že za většinou nemocí stojí nerozpoznaní parazité a těžké kovy a předkládá neověřené metody léčby, jako jsou biorezonanční přístroje nebo pití zředěného toxického bělidla. Tato tvrzení jsou lékařskou vědou odmítnuta a varují před nimi i odborníci.

Kniha také cituje Jima Humbla, který tvrdil, že pití zředěného bělidla může vyléčit jakoukoliv nemoc, včetně rakoviny nebo HIV. Další osobou zmíněnou v knize je Andreas Kalcker, známý svými nebezpečnými praktikami, jako je podávání průmyslové dezinfekce dětem jako způsob léčby autismu. Bohužel, charisma těchto šarlatánů přimělo mnoho lidí k tomu, aby na sobě nebo svých dětech testovali tyto nebezpečné praktiky, což vedlo k závažným zdravotním problémům a v některých případech i k úmrtím.

Charisma má i Turek, ovšem kolik lidí se na základě jím vydané knihy pokoušelo léčit děti „savem“, to se už nedozvíme.

Ale „savem“ to nekončí. Filip Turek v roce 2016 založil firmu Zapper Club, která se zaměřovala na poskytování služeb spojených s těmito neověřenými metodami. Firma nabízela „zázračné“ přístroje jako zappery a plazmové generátory, které měly údajně léčit širokou škálu nemocí bez jakýchkoliv vědeckých důkazů. Turek se nyní snaží distancovat od své role ve firmě a od vydání knihy, přenáší odpovědnost na svou sestru Terezu. Nicméně záznamy ukazují, že firmu založil a až do roku 2022 v ní působil jako jednatel - měl tedy za její kroky plnou zodpovědnost.

Zapper Club také prodával toxická bělidla a masti, které mohly způsobit vážné zdravotní problémy. Například jedním z produktů bylo MMS, průmyslové bělidlo, které propagovala i Turková matka Eleni jako prostředek pro léčbu malárie a jiných nemocí. Používání MMS může vést k poleptání tkání, vážným zdravotním problémům a dokonce i smrti. Šíření těchto nebezpečných produktů bylo často podporováno fantastickými tvrzeními o jejich účinnosti, která nebyla nikdy vědecky ověřena.

Dalším příkladem takových šarlatánů, na jejichž „učení“ byli lidé kolem Turkovy rodiny napojeni, je Andreas Kalcker. Ten tvrdil, že autismus je způsoben parazity a lze ho léčit toxickými klystýry. Jeho metody vedly k těžkému týrání dětí, jejichž rodiče v zoufalství hledali zázračnou léčbu. Investigativní novináři odhalili případy, kdy byly dětem podávány klystýry s toxickými látkami, což vedlo k vážným zdravotním následkům.

Filip Turek se nyní snaží od těchto aktivit distancovat, ale jeho spojení s firmou a knihou je dobře zdokumentováno. Navzdory svým pokusům popřít odpovědnost, existují důkazy, že byl klíčovou osobou v propagaci nebezpečných léčebných metod a produktů, které ohrožovaly zdraví a životy lidí.

Podrobněji se o šarlatánských praktikách Filipa Turka dočtete ve článku Vojtěcha Pecky na A2larm.cz. Ale upozorňuji, že se jedná o čtení jen pro otrlé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz