Hlavní obsah
Aktuální dění

Češi v zahraničí budou moci volit poštou. Pětikoalice plní, co Babiš slíbil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Konec dojíždění tisíce kilometrů k volebním urnám a snadnější možnost podílet se na dění ve své zemi. To sliboval Andrej Babiš. Ale otočil. My to teď plníme i za něj.

Článek

Program Babišovy vlády z roku 2018

„Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám včetně zavedení korespondenční volby,“ slibovala tehdejší Babišova vláda v programovém prohlášení z roku 2018.

Jasnější vyjádření už to být nemůže. Stejně jasné je i otočení babišovců o 180 stupňů. Proč? Protože, jen blbec nemění své názory, jak účelově říkal bývalý prezident?

Proč někdo reálně brání desítkám tisíc českých vysokoškoláků, kteří vyjeli do světa, VOLIT? Lékařům v zahraničí? Humanitárním pracovníkům? Au-pairkám? Češi ve světě, ať už na studiích, pracovní cestě či krajané, už nebudou cestovat stovky kilometrů, aby mohli volit. Ušetří to lidem čas, peníze a nervy.

Možnost volit poštou, to je jeden z mnoha kroků pro moderní stát, které jsme roztlačili na všech frontách. Ostatně funguje to ve 120 státech světa.

Rozjeli jsme naplno digitální služby. Od převzetí vlády jsme zvýšili počet lidí na portálu občana o 500 %, ze 100 tisíc na 600 00 lidí měsíčně. Možnost přihlásit dítě na střední online. Požádat digitálně o stavební povolení. Přenesení občanky a řidičáku do mobilu. Online žádost o důchod. Možnost zaplatit exekuci přes QR kód. Vyřízení dávek přes internet. Krizové informování lidí na cestách do zahraničí v aplikaci DROZD. Digitalizace se konečně nedělá na efekt, ale systémově - máme digitální agenturu, lepší podmínky pro přitáhnutí expertů, opravujeme železo, nový portál a aplikaci, bezpečnou doménu.

Ale moderní stát tlačíme i jinde:Jednodušší povolení na soláry na střechu, díky kterému máme rekordní počet nových instalací 80 000 ročně. Jistota rostoucího platu učitelů. Zrušení nesmyslů jako doživotní potravinářské průkazy nebo opakované lékařské prohlídky lidí v kanceláři. Korespondenční volba je jenom jeden malý střípek snahy udělat z Česka moderní a úspěšný stát.

Proč ale babišovci jednodušší volbu ze zahraničí zdržují, odmítají, opakují stále stejné zástupné problémy? Proč otočili? Protože se jim to hodí. Protože jejich politika nesměřuje ke zjednodušování, ale sleduje vlastní aktuální cíle. Protože jejich chápání toho, co to znamená být v opozici, představuje jeden jediný směr, a to, zdržovat, nedohodnout se, nesouhlasit. Protože zjistili, že se jim u Čechů cestujících po světě nedaří.

Přitom představitelé hnutí se navíc v minulosti stavěli i za přijetí eura. I za důchodovou reformu. Mění názory jako když se točí větrník. Ale nedivíme se. Vždycky rozhoduje okamžitý zisk.

Foto: Jakub Michálek

Korespondenční volba v roce 2018

Pojďme si probrat jejich výhrady…

Tajnost volby

Kritici návrhu často poukazují na absenci plenty. Není pravda, že by korespondenční volba nebyla tajná. Stejně tak by mohlo být zpochybňováno hlasování za plentou, pokud má člověk předem připravenou obálku a nevyzvedne si novou sadu hlasovacích lístků (u volební komise). Pokud si je nevyzvedne, tak to podle takové logiky není tajná volba. Navíc i při dnešních volbách v nemocnicích, domovech pro seniory apod. žádná plenta není.

Pojistka spočívá v tom, že při hlasování poštou musím navíc lístek s osobními údaji podepsat. Zfalšovat cizí podpis a mařit volby je trestné, a takový hlas by byl neplatný. Navíc volit mohu pouze ze zahraničí, aby bylo menší riziko zneužití.

Ústava mluví o všeobecném, přímém, tajném a rovném volebním právu. Korespondenční volba je v tomto ohledu v pořádku, což zkoumala i Benátská komise v roce 2004. Náš návrh je bezpečná a spolehlivá možnost volby poštou. V této podobě ji má drtivá většina Evropy a všechny naše sousední státy.

Řeči o tajnosti jsou jenom účelovou rétorikou, která má zakrýt skutečnou snahu zabránit volit lidem žijícím v zahraničí. Korespondenční volba výrazně usnadní hlasování desetitisícům lidí. Její oponenti proti ní teď vystupují jen kvůli tomu, že je tito lidé příliš nevolí.

Férovější přístup k volebnímu právu

Málokomu z odpůrců korespondenční volby přijde divné, že voliči v zahraničí mají k dispozici mnohdy jedinou volební urnu v zemi, ale kritizovali by, pokud by například obyvatelé Pardubic museli stát ve frontě do jedné volební místnosti.

Korespondenční volbu ze zahraničí budou moci využít čeští občané zapsaní u  zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Při posledních sněmovních volbách mohlo v zahraničí vybírat poslance asi 18 800 Čechů, hlas odevzdalo zhruba 13 200 z nich.

Díky zjednodušení, které jsme dnes prosadili, se volební účast českých občanů pobývajících v době voleb ve světě podstatně zvýší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz