Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodová reforma je jedinou cestou k budoucím důchodům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Kolik lidí pracuje na jednoho seniora? Poměr se mění k horšímu

Nebo aspoň k důchodům v důstojné a udržitelné výši, které nejsou jen almužnou 14 tisíc měsíčně. To přece nikdo nechce. Sladit možnosti státního rozpočtu a spravedlivého zajištění ve stáří je povinnost, kterou předchozí vlády opomíjely.

Článek

Jednoduchá matematika

Odborníci už léta upozorňují na to, že se stále více rozevírají nůžky mezi počtem starších lidí a lidí v aktivním věku. Prostě se posledních čtyřicet let rodí méně dětí než za Husáka a po sametové revoluci šla porodnost ještě dolů. Zatímco v 80. letech připadalo šest či sedm mladých lidí na jednoho seniora, DNES jsou to už jen tři a poměr se ještě zhorší.

To je problém. Penzijní systém je totiž nadneseně řečeno tak trochu „průtokový ohřívač“. Když pracujeme, nejdou daně na náš důchod, ale financujeme důchod předchozích generací. Zároveň spoléháme na to, že bude početná mladá generace, která by zas jednou financovala důchod nám. A tady je přesně ten zádrhel. Nebude.

Kdyby se důchodový systém nezměnil a výše důchodu by zůstala na dnešní úrovni, musel by každý člověk platit ze svého příjmu vyšší daně. A to výrazně: v roce 2050 o zhruba 7 až 8 tisíc korun měsíčně.

Reforma míří především na mladší generace, tedy ne na současné důchodce. Schválení balíčku se předpokládá do října, některé změny totiž mají začít platit už od ledna 2025.

Díky důchodové reformě stát DLOUHODOBĚ ušetří 2,2% HDP ročně tj. 170 miliard korun v letošních cenách.

Foto: Zdroj: Český statistický úřad, vlastní vizualizace

Počet narozených dětí

Společnost stárne a život se prodlužuje

Lidé nad 65 let tvoří teď asi pětinu obyvatel, v polovině 21. století by to měla být už třetina. Výdaje na penze rostou. Teď tvoří asi třetinu výdajů státu. Na důchodech se loni vyplatilo 685 miliard korun. Meziročně suma vzrostla o 97,2 miliardy korun, tedy o 17 procent. Příjmy se zvedly o osm procent, výdaje pokrýt nestíhají. Systém důchodového pojištění skončil v dosud nejvyšším deficitu 73 miliard korun. Je to kolem procenta HDP. Podle dřívějších údajů ministerstva práce by za pár desetiletí roční schodek mohl odpovídat až pěti procentům HDP, v dnešních hodnotách by to bylo kolem 350 miliard korun.

Tohle fakt nevyřeší EET, jak tvrdí naše pštrosí opozice, která strká hlavu do písku. Ostatně když vládli oni, napsali-li si to jako první bod programu a nejen že neudělali nic, ale ještě celý systém o další desítky miliard zadlužili. Prostě byly volby, takže po nich potopa.

Nechceme být druhým Řeckem, kde důchody všech mezi roky 2010 až 2015 klesly o třetinu, některým až o polovinu. S naší reformou důchody dlouhodobě udržitelně porostou. Průměrná penze je nyní přes 20 tisíc korun a v polovině 30. let by měla přesahovat 30 tisíc korun. V důchodu byl lidé měli trávit 21,5 roku. Důchodová reforma se nijak nedotkne nynějších penzistů. Starobní důchody dál porostou každý rok o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Důchodová reforma je ze všech pohledů nutná. Bez důchodové reformy důchody, jak je známe, nebudou a průměrná penze by jako v Řecku klesla na 14 tisíc korun. A právě tomu chceme důchodovou reformou zabránit.

Foto: Zdroj: Český statistický úřad, vlastní vizualizace

Naděje dožití při narození

Jistota pro všechny generace

To je náš cíl. Reforma zajistí udržitelnost a spravedlnost v důchodovém systému, která respektuje potřeby současných i budoucích seniorů. Zároveň chceme lidi pozitivně motivovat, aby si na stáří spořili i sami, a aby, pokud chtějí, mohli i v důchodovém věku pracovat.

Proto dojednáváme změny v důchodovém připojištění, aby se občanům spoření reálně vyplatilo a měli z něj vyšší výnos. A aby lidé pracující déle dostávali výrazně vyšší důchody než vrstevníci na stejné pozici, kteří odešli do předčasného důchodu. Možnost předčasného důchodu bude zachována, byť za méně výhodných podmínek. Je ale důležité narovnat nespravedlnost, tedy zajištění rovných příležitostí pro všechny, bez ohledu na pohlaví či profesi. Tohle v reformě není a rád bych, abychom to tam ještě doplnili.

Plníme také sliby voličům. Rodiče, nejčastěji ženy, už nebudou v penzi znevýhodňováni kvůli péči o malé děti. Období mateřské a rodičovské bude započítáváno jako příjem průměrné mzdy. Podporujeme, aby mohl být na jejich žádost manželům a registrovaným partnerům důchod vypočítáván ze společných příjmů. Měli by tak podobně vysoké penze. Půjde o zcela dobrovolnou možnost. Klíčové je pro nás i vzdělávání. Dohoda obsahuje i úpravu u doktorandů, tedy započítání 4 roků prezenčního doktorského studia do důchodového pojištění.

Hlavní body reformy:

1. Prodloužení důchodového věku:

  • Důchodový věk se bude prodlužovat spolu s věkem dožití. Senioři by měli mít možnost strávit ve starobním důchodu v průměru 21,5 roku. Doba odchodu do důchodu bude vycházet ze statistických dat o pravděpodobnosti dožití jednotlivých ročníků. Kdy půjdou do důchodu, se lidé mají dozvědět, když dosáhnou 50 let.
  • Nastaví se předvídatelný mechanismus růstu důchodového věku.

2. Zvýšení minimálního důchodu:

  • Minimální důchod bude 10 % průměrné mzdy.
  • Zamezí se propadu seniorů do nouze.

3. Změny valorizací:

  • Upraví se řádné valorizace tak, aby byl růst důchodů udržitelný a pravidelný.
  • Místo mimořádné valorizace, která rozevírala nůžky mezi bohatšími a méně příjmovými seniory, pak bude vyplácen mimořádný dočasný příspěvek.

4. Omezení kumulace DPP:

  • Zavede se limit příjmu pro zaměstnance na DPP u více zaměstnavatelů.

5. Pojištění OSVČ:

  • Zvýší se povinný minimální vyměřovací základ pro OSVČ.

6. Sdílení důchodových nároků manželů a registrovaných partnerů:

  • Manželé se mohou dohodnout, aby se jejich odvody sociálního pojištění započítávaly společně. To pomůže k vyššímu příjmu ženám.

7. Ocenění výchovy dětí:

  • Péče o děti se bude ohodnocovat při výpočtu důchodu.
  • Pro ty, které pečovaly o děti nebo další rodinné příslušníky, bude zaveden takzvaný fiktivní vyměřovací základ. Pro potřeby výpočtu budou úřady na dobu, kdy o ně pečovaly, pohlížet jako by pobíraly průměrnou mzdu.

8. Vdovské a vdovecké důchody:

  • Prodlouží se období pro pobírání vdovských důchodů.

9. Rozšíření okruhu osob v náročných profesích:

  • Sníží se důchodový věk za dobu odpracovanou v náročných profesích.
  • Vyšší náklady na tyto důchody se v průběžném systému promítnou do vyššího pojistného u lidí, kteří pracují v těchto náročných profesích.

10. Předčasné důchody:

  • Možnost nastoupit do předčasného důchodu s určitými podmínkami. Půjde o pracovníky v provozech s vysokými rizikovými faktory. Např: zdravotní sestry se specializací, osoby pracující v osobní péči ve zdravotní či sociální oblasti. Příslušníci záchranného hasičského sboru i hasiči ostatních jednotek, pracovníci v lesnictví, kováři, skláři nebo obsluha důlních zařízení. Zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači, svářeči, řezači plamenem, pracovníci na zpracování plechu, seřizovači a obsluha obráběcích strojů. Celkově má jít o bezmála 120 tisíc pracovníků.

11. Změna výpočtu nově přiznaných důchodů:

  • Dojde ke zpomalení meziročního nárůstu nově přiznaných důchodů. K těmto změnám dojde postupně v průběhu let 2026–2035. Úprava parametrů bude spočívat: V postupném snižování zápočtu příjmů do první redukční hranice (44 % průměrné mzdy) do výpočtového základu.

Výhodné penzijní spoření

Tyto změny jdou dobrým směrem, ale zdaleka nebudou stačit. Je potřeba, aby si mladší lidé na důchod spořili v aktivech, která se budou dlouhodobě zhodnocovat. Proto Piráti navrhují k vládnímu návrhu další změny.

Je to jeden ze zásadních momentů reformy v rámci Pirátské ekonomické mapy REPUBLIKA V POHYBU.

Foto: Jakub Michálek

Ekonomická mapa Republiky v pohybu

O co jde? Češi mají 600 miliard ve starých penzijních fondech, které za poslední dekádu nevydělaly ani na inflaci. Důvodem jsou zákony a nařízení odporující zdravému rozumu. Staré „transformované fondy“ nesmí vykázat ztrátu, konzervativní účastnické fondy nesmí vlastnit akcie, nájemní byty ani podíly v solárních či větrných elektrárnách. To vše stát dotuje 20 miliardami ročně z peněz daňových poplatníků a tváří se, že nedostatečná míra úspor je důsledkem nízké gramotnosti střadatelů, nikoli dlouhodobý následek práce zákonodárců a ministerstva financí.

Proto chceme jako Piráti nasměrovat státní podporu penzijního systému a jeho regulaci tak, aby bylo možné financovat bezpečné, dlouhodobě stabilní investice, které přinesou hospodářský růst a vysokou životní úroveň. Chceme také probudit český kapitálový trh a umožnit rozvoj domácí burzy. Využití kapitálu reformovaných penzijních fondů pomůže v příštích dvaceti letech postavit až 100 tisíc nájemních bytů a na českou burzu může přilákat desítky nových firem. Střadatelé v transformovaných a účastnických fondech začnou po dekádě záporných výnosů opět vydělávat.

Jedno je jisté. Důchodová reforma je jedinou cestou k budoucím důchodům. Nebo aspoň k důchodům v důstojné a udržitelné výši, které nejsou jen almužnou 14 tisíc měsíčně. To nikdo nechceme. A také nedopustíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz