Hlavní obsah
Aktuální dění

Jsme kousek od možnosti volit ze zahraničí poštou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Stát Vám pošle dvě obálky, volební lístek si vytisknete sami.

Je to největší usnadnění možnosti volit v historii. A jeden z mnoha kroků k modernizaci naší země. Představím vám zákon, který jsem podepsal, jak to bude fungovat a co ještě zbývá vyřešit.

Článek

Pro každého z nás, kdo někdy v životě bydlel nebo bude bydlet během voleb v zahraničí, to bude obrovská úleva. Místo dlouhého cestování pošlu jednoduše volební lístek z domova poštou.

Slováci v zahraničí už 17 let můžou volit poštou, zatímco Češi tenhle komfort nemají. Volbu poštou pro občany ze zahraničí mají skoro všechny státy v Evropě a všechny státy kolem nás. Za to Češi na pracovní stáži či studenti na Erasmu musí cestovat stovky a tisíce kilometrů na ambasádu. A tuhle absurditu teď konečně rušíme a volby jim zjednodušujeme! Díky korespondenční volbě občanům zajistíme možnost hlasování za zahraničí poštou.

Jak jsem studoval v zahraničí

Foto: Jakub Michálek

Já před sedmnácti lety v Michiganu

Ve školním roce 2007/8 jsem studoval rok v Michiganu ve Spojených státech za velkou louží. Amerika, země neomezených možností a země, kde je všechno velké, ledničky, čokolády i vzdálenosti. Hezká škola, bohatá čtvrť na venkově, škola uprostřed přírody. Měl jsem štěstí, protože jsem měl čerstvě 18 a za tu dobu se žádné volby v Česku nekonaly. Když si ale představím, že bych musel jet 480 kilometrů do Chicaga, kde je generální konzulát, tedy asi 8 hodin veřejnou dopravou tam a totéž zpátky… Wow, tak to nevím, jestli bych do toho šel. To je jako kdybych žil v Chebu a musel jet volit přes celou Českou republiku do Zlína.

Foto: Jakub Michálek

Moje předpokládaná cesta k volbám

Tehdy se mi stýskalo po mých blízkých, které jsem mnoho měsíců neviděl, a po mých přátelích a zemi a mnoho měsíců jsem nepromluvil slova česky. O pár měsíců jsem už byl zase zpátky v Česku a mrzelo by mě, kdybych se nemohl podílet na volbách rozhodování o své budoucnosti.

Foto: Jakub Michálek

Země velkých čokolád

A pro mnoho Čechů v zahraničí je dálka cestování na konzulát mnohem větší. Přitom je v našem společném zájmu, aby Češi v zahraničí měli k Česku pevné vazby, a buď se zase vrátili, nebo s námi aspoň spolupracovali, přátelili se a obchodovali.

Jak to má fungovat? Jednoduchá online žádost

Popíšu ideální stav, jak by to vypadalo v případě mého někdejšího studia v Michiganu v USA. Je to jednoduché.

Foto: Portál občana, http://obcan.portal.gov.cz

Portál občana

1. Přihlásím se do Portálu občana na http://obcan.portal.gov.cz identitou občana. Kliknu na tlačítko Korespondenční volba, které tam bude. Musím to udělat v termínu do 40 dnů před konáním voleb, aby mi stát stihl obálky doručit a stihl jsem je poslat zpátky.

2. Pokud jsem se registroval do systému Drozd Ministerstva zahraničí na https://drozd.mzv.cz/, dostanu upozornění do SMS, že se během mého pobytu v zahraničí konají volby a mohu si požádat o korespondeční obálky.

3. Vyplním do formuláře na Portálu občana:

Adresu bydliště v zahraničí, v mém případě by to byla vesnice v Michiganu.

Nahraju nějaký doklad bez nutnosti ověření nebo vyplnění čestného prohlášení, že takový doklad nemám k dispozici - s doklady nemusím chodit k notáři.

Kam chci poslat volební obálky, v mém případě stejná jako bydliště.

Volitelně termín ukončení pobytu, v mém případě srpen 2008.

Přečtu si poučení, že budu vyškrtnut ze svého domovského okrsku na Praze 8, protože podávám žádost o vydání korespondenčních obálek pro hlasování, a že po skončení pobytu žádám zpět o přesun do domovského okrsku podle trvalého bydliště.

4. Kliknu na tlačítko Odeslat! a následně se zobrazí hláška s důležitými informacemi:

Do kdy přibližně dostanu hlasovací obálku na zadanou adresu, tj. cca 20 dnů a do kdy ji přibližně musím poslat zpátky.

Do okrsku jakého zastupitelského úřadu patřím, v mém případě Generální konzulát v Chicagu, což aplikace našla automaticky.

5. V ten okamžik se spustí magie na pozadí, nutné papírování, díky kterému lze prokázat férovost voleb. Budu přeřazen do seznamu voličů hlasujících v zahraničí a zaeviduje se moje žádost o vydání obálek pro korespondenční volbu. Jakmile skončí můj pobyt, systém mě zase přesune zpátky a vyškrtne ze zahraničního seznamu. Automaticky.

6. Jakmile žádost odešlu, na e-mail dostanu do pár minut odkaz, kde mohu sledovat doručení svého dopisu s hlasovacími obálkami.

7. Jakmile dostanu poštou obálky na zadanou adresu, vytisknu si hlasovací lístek z internetu. Samozřejmě té strany nebo kandidáta, které volím.

8. Dám ho do menší obálky, podepíšu přiložený lístek s mými osobními údaji, vložím tyto věci do větší obálky a pošlu na adresu ambasády, která je na obálce předtištěna, v mém případě Generální konzulát v Chicagu. Doručení obálky mohu sledovat podle služeb místní pošty, to je komerční služba.

9. Na ambasádě se doručené obálky zaevidují. Otevře je až volební komise při sčítání voleb, zkontroluje, že jsou lístky s osobními údaji platné a v seznamu voličů, a pak je vloží do urny. Po zamíchání hlasů je posčítá.

10. Výsledek se přičte do vylosovaného kraje v ČR. Losuje se ze 4 nejlidnatějších českých krajů, do jednoho volebního kraje jdou hlasy odevzdané v Evropě a do druhého mimo Evropu.

Tohle jsou základní principy, jak vám usnadníme hlasování, když budete v zahraničí na delší dobu než je krátká dovolená. Piráti dohlédnou na to, že systém vyvinutý ministerstvem vnitra bude uživatelsky přívětivý a propojený s ministerstvem zahraničí i státními registry.

Jednoduché, přehledné, uživatelsky přívětivé.

A ještě otázky, na které se často ptáte:

Kolika občanů se bude volba poštou týkat?

V zahraničí studuje každý šestý student. Na vysokých školách studuje přibližně 300 000 studentů. Dále musíme přičíst pracovníky v zahraničí a krajany. Ne každý možnost volit využije. Na Slovensku možnost volit poštou využilo asi 70 tisíc voličů, tedy asi 2 procenta. Pro Česko, které je dvakrát větší, to vychází asi 140 tisíc lidí.

Od kdy budou moci občané v zahraničí volit poštou?

Zákon schválíme tento rok a bude platit počínaje rokem 2025 na sněmovní volby. Tyto volby proběhnou ještě podle současného zákona o volbách do Sněmovny se zvláštními ustanoveními v aktuální novele. Od roku 2026 bude platit volební kodex, který má korespondenční volby zabudované jako pevnou možnost pro sněmovní, prezidentské a eurovolby. Další budou tedy volby prezidenta 2028 a europarlamentu 2029. Zákon nebude platit pro eurovolby v tomto roce, protože by se nestihlo všechno solidně připravit.

Není změna příliš nebezpečná a neozkoušená, že by hrozily volební podvody?

Slovákům to funguje 17 let, v Německu přes 60 let a v Anglii dokonce přes 100 let. Češi mají právo na stejné moderní služby a stejný komfort jako ostatní národy. A jako Piráti to zajistíme.

Ani ve státech, kde je možné volit poštou uvnitř státu, nejsou volební podvody nijak rozšířené.

  • V USA k volebním podvodům s korespondenční volbou nedošlo, jak potvrdily soudy i šetření novinářů, byl to jen Trumpův manévr, jak si obhájit prohru u fanoušků.
  • Často se cituje příklad z Rakouska. V Rakousku vyhrál první kolo prezidentských voleb kandidát Svobodných, druhé kolo pan Van der Bellen za Zelené. Druhé kolo se muselo na základě rozhodnutí soudu opakovat, protože některé komise začaly korespondenční hlasy sčítat příliš brzy. Žádné podvody se neprokázaly, ale vyvolalo to pochybnosti. I opakované volby vyhrál Van der Bellen.

Češi jsou stejně poctiví jako naši sousedi a masivní zneužití nehrozí, protože zákon obsahuje pojistky, a patří spíše mezi opatrnější úpravy ve srovnání se zahraničím.

Není porušena zásada tajných voleb?

Není pravda, že by korespondenční volby nebyly tajné. Zpochybňovat volby poštou je jako zpochybňovat volby za plentou s tím, že občan si dá volební lístek do obálky doma a může být pod tlakem dalších členů rodiny. Pojistka spočívá v tom, že při hlasování poštou musím navíc lístek s osobními údaji podepsat. Zfalšovat cizí podpis a mařit volby je trestné, a takový hlas by byl neplatný. Navíc volit mohu pouze ze zahraničí, aby bylo menší riziko zneužití.

Ústava mluví o všeobecném, přímém, tajném a rovném volebním právu. Korespondenční volba je v tomto ohledu v pořádku, což zkoumala i Benátská komise v roce 2004. Náš návrh je bezpečná a spolehlivá možnost volby poštou. V této podobě ji má velká většina okolních států a všechny naše sousední státy.

Proč tedy dělá opozice takový humbuk kolem hlasování poštou?

Opozice opět hrozí zdržováním jednání sněmovny přes noc. Důvodem je velmi slabý výsledek ve volbách, kterého u voličů v zahraničí dosáhli. Protože je to už několikátá obstrukce, lidi už to ani moc nevnímají a nechápou, proč opozice zdržuje věc, která jim může pomoci, když budou zrovna na pracovní cestě, stáži či studiu v zahraničí, anebo na delší dovolené.

Tvrzení o podvodech je v naší politice pouze zástěrka pro skutečný důvod, že populistické partaje se bojí nízkých zisků ze zahraničí. Nedopustíme, aby zpátečnické partaje omezovaly českého občana na volebním právu kvůli stranickým zájmům.

Foto: Volby.cz

Výsledky parlamentních voleb ze zahraničí

Pravda je taková, že Babiš korespondenční volbu sliboval v programu své vlády v roce 2018: „Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám včetně zavedení korespondenční volby“.

Okamura zase ve své knize Umění vládnout doporučuje jako nejlepší způsob hlasování ve Švýcarsku, kde mají korespondenční volbu od roku 1993, a dokonce chce volby po internetu.

Nevím tedy, proč se rozčilujou, když jenom plníme jejich nesplněné sliby. 🙂

Nicméně mluvíme s opozicí a chceme s nimi volební systém nastavit tak, aby mu i nadále věřily všechny partaje. Ostatně vyšli jsme jim vstříc, že zákon nedopadne na dovolenkáře. Věřím, že i díky tomu bude přijatelnější a pokud se osvědčí, můžeme ho rozšířit.

Mělo by být hlasování poštou rozšířeno i na turisty a občany pobývající na našem území?

Navržený systém umožňuje korespondenční volbu turistům pouze v případě, že splní požadavky na lhůty, tedy jsou schopni si včas vyzvednout lístky a vědí, kde budou v zahraničí bydlet. Část států má korespondenční volbu pro všechny, část ji omezuje, právě s ohledem na to, aby šlo o výjimečný případ, který je pod kontrolou a omezilo se riziko, že někdo ukradne data a nelegálně vytěží databázi občanů, kteří jinak nevolí, a zmanipuluje tak volby.

Pokud jde o rozšíření hlasování poštou třeba na občany na našem území, uvidíme. Vyzkoušíme nejprve tohle, vyhodnotíme to a pak se rozhodneme. Taková potřeba změny u občanů na našem území není, protože mohou mít voličský průkaz. Faktem je, že volební místnosti jsou v ČR v docházkové vzdálenosti - s voličským průkazem tak zároveň získáváte možnost volit v takové volební místnosti, která je pro vás nejdostupnější a ve které je pro vás volba co možná nejsnadnější. Volebních okrsků máme v ČR přibližně 15 tisíc. Tak to v zahraničí není - s voličským průkazem tam můžete volit opět jen na zastupitelských úřadech, které jsou stovky a tisíce kilometrů daleko.

Četl jsem na internetu, že se zákon týká jen lidí, kteří mají trvalé bydliště v zahraničí a že ho budu muset doložit ověřenou kopií od místního notáře. Jak je to ve skutečnosti?

Zákon předložený do sněmovny bude nutné ještě opravit. Ministerstvo vnitra tam totiž vymyslelo, že k prokázání bydliště v zahraničí bude nutná ověřená listina. Když jsem studoval v zahraničí a bydlel na koleji, ani jsem žádnou smlouvu neměl, prostě jsem jen chodil do školy a nevím, proč bych musel kvůli tomu chodit k notáři a jak bych kopii od notáře nahrával do formuláře, jestli vůbec v dané zemi mají autorizovanou konverzi. Proto budeme ještě jednat o změnách, abychom tuto chybu napravili a systém zjednodušili.

Rád bych na tomto místě poděkoval Petrosu Michopulosovi z pořadu Kecy a Politika, který na problém s ověřováním upozornil. Piráti a Ministerstvo vnitra přišli nezávisle na sobě s několika cestami, jak daný problém vyřešit. Pevně věřím, že se nám v koalici podaří najít shodu.

Na internetu ještě běhala fáma, že zákon se týká pouze těch, kdo mají trvalé bydliště v zahraničí, což by mohlo vyškrtnout studenty na stáži. Pravda je ale taková, že zákon s trvalým bydlištěm vůbec nepracuje. Stačí bydlet v zahraničí v době, kdy vyplňuji žádost a být schopen to nějak jednoduše doložit.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz