Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželství pro všechny páry. Kdy budeme hlasovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Jakub Michálek

V 34 zemích světa na všech sedmi kontinentech si v současnosti páry stejného pohlaví užívají svobody vstupovat do manželství. Namátkou: Kuba, Slovinsko, Irsko, Španělsko, Brazílie, Argentina a nově i Estonsko.

Článek

Žádný rozpad státu ani rodin

A nestalo se nic. Jen lidi se stejnými povinnostmi mají i stejná práva. Přestali být děleni na dvě kategorie. Nedošlo ani ke zvýšené rozvodovosti, nezačalo se obchodovat s dětmi, státy fungují normálně dál. Koluje takový vtip, že tradiční rodinu mnohem více ohrožuje sexy kolegyně nebo kolega v práci, než zavedení manželství pro všechny páry.

Česko uzákonilo v červenci 2006 registrované partnerství, které párům přiznává menší práva než manželství. Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgenderových lidí jej považuje za nedostatečné. Parlament začal v listopadu 2018 projednávat novelu, která manželství lidem stejného pohlaví umožní. K závěrečnému hlasování se nikdy nedostal.

Navíc nejnovější čísla z průzkumu agentury MindBridge Consulting, který proběhl v květnu 2022, potvrzují podporu 65 % české veřejnosti. Své postoje vyjadřovali dotázaní ve věku 18 až 70 let a výsledky prokázaly, že podpora výrazně souvisí s věkem a pohlavím. Mezi nejmladšími respondenty dosahuje 83 %, s narůstajícím věkem postupně klesá na nižší úroveň.

Píše mi hodně lidí. Jak kvůli manželství pro všechny páry, tak kvůli dětem. Často zmiňují situaci, kdy dva partneři žijí s dítětem jednoho z nich, ale druhý partner nebo partnerka nemá k dítěti žádný právní vztah. Kdyby se něco stalo s biologickým rodičem dítěte, nemá žádného právního zástupce a z rodinného prostředí bude vytržené například do pěstounské nebo náhradní péče. Nemůže zůstat s člověkem, se kterým žije celý život. To je nesmysl. A pokud tak často slyšíme, jak důležité a prvořadé je právo a zájmy dítěte, tak přesně i tuto nesmyslnost zákonem napravíme. To samé je například dítě partnerů ze zahraničí, nebo pokud je jeden z rodičů cizinec. Česko takové rodičovství vůbec neuznává.

Foto: Jakub Michálek, zdroj MindBridge Consulting

výzkum MindBridge Consulting v populaci ve věku 18-70 let.

Vybírám z dopisů:

Já sám s partnerem vychováváme 4letého syna, kterého má osvojen jen jeden z nás. Neplynou z tohoto práva ani povinnosti pro druhého partnera. Před zákonem jsem v roli samoživitele. Dítě pak nemá jistoty, pokud by se vztah rozpadl nebo já jsem nemohl vykonávat péči (např. z hlediska zdravotní způsobilosti).
Dnes, tj. 21.6. 2023 je to přesně rok, kdy jsem Kateřinu požádala o ruku v zemi, kde jsou si všichni rovni bez ohledu na to jakou mají orientaci, a to jsou Kanárské ostrovy. A jak se říká, do roka a do dne… Zítra, tj. 22.6.2023, se jdeme bohužel pouze jen registrovat na příslušný matriční úřad v našem případě v Ústí nad Labem. Mrzí nás, že se z tohoto tématu stala politická hra a nikdy by nás nenapadlo, že v zemi, která chce jít směrem na Západ bude tohle problém. Proto Vás prosíme, posuňte zákon do dalšího druhého čtení.
Můžeme vidět u západních států toto uvědomění a srovnání práv gay lidí. Tím, že budeme odlišovat jednu skupinu lidí na základě jejich orientace jen posílí nenávist vůči těmto lidem. Myslím, že nikdo nechceme zažít dobu, kdy se lidi odsuzovali na základě víry, etniky nebo orientace. Tyto doby náleží do minulosti, kdy se z minulých chyb můžeme všichni poučit a už je nikdy neopakovat.
Prosím podpořte manželství pro všechny. Naši republiku rozhodně neohrozí, když dva lidé stejného pohlaví budou mít stejná práva jako dva lidé jiného pohlaví ohledně právního ukotvení jejich svazku. Naši republiku ohrožují jiné hrozby - např. lži a dezinformace ohledně stejnopohlavních sňatků, drastické exekuce, nedostupné bydlení, nyní velmi aktuální nedostupné vzdělání pro populačně silné ročníky nastupujících středoškoláků, vysoké ceny energií, inflace a mnohé jiné. Sňatky stejnopohlavních párů mnoha lidem pomůžou. Prosím jednejte v jejich zájmu.
Foto: Jakub Michálek, Facebook Jsme fér

Manželství pro všechny páry, zdroj Facebook Jsme fér

Jaká je podpora politiků?

Popravdě je vládní koalice takzvaně štíplá. Proti jsou konzervativní partaje ODS a lidovci, štíplé i opoziční ANO. Na jednu stranu se Babišovi lidi snaží ve sněmovně prosadit hlasování o manželství stejnopohlavních párů, na druhou by při něm zákon pravděpodobně odmítli. Klíč drží právě největší poslanecký klub, tedy opoziční ANO. Čerstvá vyjádření jeho představitelů ukazují, že se kloní k hlasování proti. Stejně jako zákonodárci vládní ODS. Budeme tedy mít dost hlasů?

V současném rozložení Sněmovny jsou největším „dodavatelem“ hlasů pro poslanci STAN, z 33 zástupců je pro většina. Několik hlasů dodá TOP 09, jejíž klub (14 členů) je v názoru rozdělený, a pro jsou samozřejmě všichni čtyři poslanci Pirátů. Zákonodárci KDU-ČSL a SPD jsou jasně proti.

Tento týden by mohl zákon projít prvním čtením. Po prodloužení lhůt by se mohlo celé léto vyjednávat a na podzim mohlo hlasovat. Ale i pak zůstává velká otázka, jak by se k tomu postavil spíše konzervativní senát.

Foto: Jakub Michálek, zdroj MindBridge Consulting

výzkum MindBridge Consulting v populaci ve věku 18-70 let.

Jdeme opravdu na Západ?

Tak to deklarujeme. Sňatky stejnopohlavních párů na celostátní úrovni umožňuje 34 zemí světa, z toho 14 v Evropské unii. Většina těchto států jim umožňuje i adopci dětí. Nejnověji schválilo stejnopohlavní sňatky Estonsko, rozhodnutí vstoupí v platnost v roce 2024.

Pro mě je rovnice jednoduchá. Stejné povinnosti rovná se stejná práva. A navíc, manželství pro všechny páry přinese pozitivní změnu do života nejen lidem, kteří si chtějí vzít svou lásku stejného pohlaví. Pokud zavedeme skutečnou rovnost, ve společnosti zavládne přijímající atmosféra, která bude mít dopad i na další skupiny obyvatel a další oblasti života. Například na výrazný pokles sebevražd u teenagerů, jak se ukázalo ve Spojených státech i dalších zemích.

Studie provedená v Dánsku a Švédsku zjistila, že vstupem do manželství klesla sebevražednost gayů, leseb a bisexuálních lidí o 46 % oproti době, kdy tyto sňatky ještě nebyly povoleny. Pokles pokusů o sebevraždu je v těchto společnostech v poslední době trendem tak jak tak, ovšem u lidí žijících v heterosexuálním manželství sebevražednost za stejné období klesla pouze o 28 %.

Rovná práva a povinnosti jsou ten klíč. Věřím, že Sněmovnou návrh zákona projde. Pokud opět dojde ke zdržování a hlasování se bude odsouvat, my Piráti budeme dál prosazovat rovnost. I v dalších volebních obdobích, dokud neuspějeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz