Hlavní obsah
Názory a úvahy

Otevřenost není slabost. Za svůj úspěch se nestydíme a na svou transparentnost jsme hrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Jakub Michálek

Novinky.cz před pár dny vydaly mírně senzační titulek, že každý čtvrtý Pirát hlásí peníze od státu. Jsem rád, že média zaujalo, jak jako jediní skládáme účty. Ale pojďme se podívat, jak tohle vyznění odpovídá realitě.

Článek

Piráti jsou podle podpory lidí druhá nejsilnější vládní strana a tomu odpovídá i naše politická síla. Máme poslance, ministry, stovku krajských zastupitelů, tři sta komunálních zastupitelů, tři europoslance, víc než třetinu vedení Prahy, hejtmana a kontrolní funkce v některých státních a obecních firmách.

A přitom máme málo členů! Málo členů máme především proto, že jsme vznikli v době, kdy byli lidi politikou tak znechucení, že někoho přesvědčit, aby vstoupil do strany, je skoro nadlidský úkol. Přitom je to důležitá a užitečná činnost. Spoustu lidí to ale pořád odrazuje, třeba kvůli tomu, že média dělají senzaci z toho, že pracují v komisi pro město za pár stovek.

Nicméně přesto, že jsme vznikli zdola, bez velkých sponzorů a celebrit za zády, tak jsme prorazili. Díky Vám. Díky Vám jsme dostali do politiky spoustu talentovaných lidí, díky kterým není politika tak zaprděná, protože do ní přináší o generaci jiný pohled.

A my Piráti to opravdu děláme jinak.

Zveřejňujeme odměny za naši práci, i když nemusíme, nemáme korupční skandály, naše financování je dohledatelné na webu a naši politici nezastupují lobbisty, ale občany. Tak jsme trnem v oku.

Foto: Jakub Michálek

jednání Celostátního fóra v Liberci

Babiš je nervózní z toho, že nikomu nic nedlužíme, a tak si nás nemůže kúpit, komerční fašisti, kteří ještě donedávna velebili Putina, potřebují nepřítele, jinak by zkrachovali. No a oligarchům, kteří vlastní česká média, se často nelíbí naše politika, třeba to, že nechceme dávat dotace oligarchům.

Takže jak to je? Na našich 1200 členů připadá zhruba 400 politických mandátů, do kterých nás lidé ZVOLILI. Odměny tam jsou nesmírně různorodé od jednotek tisíc u komunálních zastupitelů, po platy nad sto tisíc u ministrů, hejtmanů a europoslanců, které jsou dané zákonem. Těch prvních je násobně více než těch druhých. Tedy drtivá většina nepracuje pro stát, ale pro obce a kraje.

Na náměstky na ministerstvech jsme neposlali žádné trafikanty, ale politiky s léty zkušeností v oboru, kteří tam prosazují náš program. A kvůli tomu, že mají politické zkušenosti je rozhodně vyhazovat nebudeme. Náměstků na ministerstvech máme přesně sedm. Jsou tam proto, aby úředníci plnili vládní programové prohlášení. Myslet si, že se věci stanou bez toho, aby je někdo aktivně posouval dopředu, je přinejmenším naivní.

Třeba jaderný energetik Petr Třešnák na ministerstvu průmyslu finišuje zákon, aby mohli mít lidi nezávislé sítě v energetice a tedy aby tento důležitý sektor dostal pořádný boost. Vím to, protože spolu s Ivanem Bartošem jeho práci pečlivě sleduju. Ale těch příkladů je spoustu. Náš opoziční zastupitel Lukáš Mareš z Českých Budějovic zastavil tunel na veřejné peníze a zabránil zboření plně funkčního sportoviště, Daniela Weissová z Turnova zase zlepšila informování o krizové pomoci, kterou město nabízí. Tolik jen pár příkladů lidí, kteří si zaslouží respekt, ne aby z nich novináři dělali vyžírky.

Jsme jediná strana, která si troufla na takovou úroveň skládání účtů. A rozhodně se nenecháme zastrašit tím, že média honí kliky a rádoby senzaci od nich přebírají demagogové, kteří sami nezveřejňují nic.

Bohužel v médiích chybí kontext, tedy jaký podíl zastupitelů a lidí ve funkcích mají ostatní strany. Níže přikládám graf, jak je to s politickými mandáty vůči počtu členů. Z toho vyplývá, že Piráti jsou v tomhle úplný průměr.

Foto: Jakub Michálek

Podíl politických funkcí vůči počtu členů stran

Jediný způsob, jak tenhle poměr a poměry v zemi zlepšit, je se aktivně zapojit. Budeme rádi, když se přidáte k Pirátům. Návod najdete v pirátském Nalodění.

P.S. Zajímalo by mě, jaký objem veřejných peněz včetně státních a městských firem mají z inzerce různá média. Třeba je budeme inspirovat a zveřejní to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz