Hlavní obsah
Finance

Stát čekají úspory, buďme solidární. Platy ústavních činitelů a manažerů státních organizací snížíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Jakub Michálek

Úsporný balíček a důchodová reforma budou mít dopady na všechny. Politici, soudci a manažeři musí být solidární. Proto předložili Piráti návrh vládě na solidární snížení platů.

Článek

Debata o výši platů politiků je evergreen. Tentokrát ale oprávněně v popředí zájmu. Zákon o platech ústavních činitelů je postavený tak, abychom se do něj, jako politici, pokud možno nevměšovali. A to je správně. Plat politiků a soudců se vypočítává automaticky z průměrné mzdy.

Teď nás ale čekají úspory. Máme novou situaci, že důchody porostou nižším tempem a úsporný balíček ministra Stanjury přinese vyšší daně.

Lidi nemůžou mít dojem, že solidarita, ke které je vyzýváme, pro nás samotné neplatí.

Proto Piráti připravili návrh na snížení platů ústavních činitelů a vysokých manažerů organizací navázaných na stát. Od 1. 7. 2023, jakmile budou schváleny klíčové reformní balíky zahrnující úspory, daňové změny a důchodovou reformu.

S návrhem za námi přišli sami pirátští senioři, ale chce to i prezident Pavel. Piráti konkrétně navrhují:

1. Trvalé snížení základu pro platy poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů o 4 procenta počínaje pololetím. Všechny další změny už pak budou automatem podle toho, jak porostou mzdy na trhu práce.

2. Úpravu základu mezd vrcholových manažerů státem ovládaných firem a státních podniků o minus 4 procenta v dalších smlouvách o výkonu funkce a v bonusech. Odměny by měly být zastropovány včetně bonusů na úroveň určitého násobku či procenta platu premiéra (3,7 mil. Kč ročně). Vše navíc jen po schválení vlády. Bonusy ve veřejných organizacích nebudou navázané na objem tržeb (např. v ČEZ) v situaci, kdy to nemá se zásluhami nic společného, a naopak lidi drahé ceny energií poškozují. Toto by měl stát prosadit jako většinový vlastník a menšinoví vlastníci zatleskají, protože dostanou vyšší dividendu.

3. U soudců a státních zástupců současný plat nesnižovat, ale snížit o 4 procentní body jejich budoucí růst. U soudců platy snižovat nejdou, protože by to bylo proti nálezu Ústavního soudu. Koeficienty u soudců krajského soudu snížit o 0,02 a u vrchních soudů o 0,04 s náběhem podle stejného pravidla. Už dnes mají soudní funkcionáři velmi hezké platy. To je správně, protože je to součást nezávislosti soudce, ale na druhé straně sami soudci na to upozorňují, že na důstojnou mzdu pro justiční personál stát nemá, což je špatně.

Celkem by tyto změny přinesly do státní kasy odhadem 500 milionů korun. A ty se můžou v době úspor hodit. Pokud jde o ministry, tam bychom navrhovali výši platů zachovat. Ministři totiž mají největší zodpovědnost, a přesto mají menší platy než třeba vysoce postavení soudci.

Jak se historicky měnila výše platů ústavních činitelů?

Během posledních let jsme ale do systému několikrát zasáhli, když jsme si platy zmrazili, nebo zpomalovali jejich růst.

  • Mezi lety 2010 a 2015 si politici platy zmrazili kvůli ekonomické krizi.
  • V roce 2018 jsme změnili výpočet částky. Piráti prosadili, že se růst platů politiků nebude řídit veřejným sektorem, který nejvíce ovlivňují platy učitelů a úředníků, ale celou ekonomikou. Takže vliv politiků na jejich platy je dnes minimální. Tehdy jsme také pomohli prosadit, aby se zpomalilo tempo růstu platů.
  • Další zmrazení platů nastalo s příchodem covidu - v letech 2020, 2021 a 2022 zůstaly na stejné částce (základní hrubá mzda bez příplatků za funkce 90 800 Kč).
  • Skutečností je, že po každém zmrazení platů dojde k rozmrazení. A bývá skokové. Letos v lednu, po rozmrazení, naše platy stouply o necelých 13 procent. Třeba řadoví poslanci a senátoři si polepšili o 11 600 korun na 102 400 korun měsíčně. To je důvod, proč nejdeme cestou zmrazení.

Průměrná mzda mezi lety 2019 až 2022 vyrostla téměř o 17 procent, platy politiků jen o 10 procent. Dalo by se říci, že politici jsou stále méně privilegovaní a placení, ale to zas nemusí být takový problém, když to člověk nedělá pro peníze, že?

Foto: Jakub Michálek

Platy poslanců vůči průměrné mzdě, zdroj: Seznam Zprávy

Odměny náměstků jsou konečně veřejné

A jak jsou na tom náměstci na ministerstvech? Díky změně zákona o svobodném přístupu k informacím, kterou jsem loni prosadil, už je odměňování vysokých úředníků věc veřejná. Každý ministr musí být schopen mimořádnou odměnu obhájit. Klidně jmenovitě. Už skončila doba, kdy stačilo říct, že dře jako kůň. Ať už vládne ten či onen, každý politik musí veřejnosti skládat účty.

A novináři to samozřejmě zmapovali, jak kdo utrácí. Proto mám i těchto souvislostech radost z toho, že náš Pirátský ministr zahraničí Honza Lipavský ve srovnání s některými kolegy působí jako „škrt“. Většinou se odměny náměstků pohybovaly okolo 50 tisíc korun.

To na Ministerstvu financí byla největší odměna pro náměstka za jeho služby bezmála dva miliony korun, u ředitele pouze o půl milionu méně.

U náměstků na Ministerstvu práce a sociálních věcí šly odměny do statisíců. Nejvyšší byla 726 tisíc korun, kdy jen v prosinci dostal jeden z náměstků náměstek prémii 339 tisíc. I další jeho kolegové si přišli na prémie blížící se i ke 400 tisícům. Pokud vím, šlo o odměny za úspěšné spuštění výplaty bonusu na drahé energie ve výši 5 000 Kč na každé dítě. Na Ministerstvu zdravotnictví se odměny u náměstků za rok 2022 pohybovaly v rozmezí od 285 tisíc až po 440 tisíc korun.

Jan Lipavský je opravdu škrt :-)

Budou šéfové státních firem také solidární?

A co vrcholní manažeři ve státních nebo polostátních firmách? Ti přece nemůžou stát mimo. Všech osm členů představenstva energetické společnosti ČEZ mělo loni nárok na plnou výši roční odměny za předchozí rok. Celkem si tak rozdělili téměř 135 milionů korun. A další prebendy navíc budou mít z dceřinek. Nejvíc dostal šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš, který získal téměř 35 milionů korun. Třicet pět milionů na jednoho člověka. Tolik zpráva o odměňování, kterou společnost zveřejnila na webu.

Energetická skupina ČEZ měla v roce 2021 čistý zisk 9,9 miliardy Kč, meziročně byl o 81 procenta vyšší. A rok 2022 bude zisk ještě větší. Obávám se ale, že rekordní odměny pro manažery tolik nesouvisí s jejich zásluhami. Zisk je tu hlavně kvůli inflaci a vysokým cenám energií. Tedy něčemu, co drtivá většina lidí tvrdě zaplatila. Tyto sumy k aspoň symbolické solidaritě přímo vyzývají.

Jde o symbol, pokud vyzýváme k solidaritě ve společnosti, musíme jít příkladem.

Návrh, aby se na úsporách podíleli i ústavní činitelé, přišel od našich seniorů na palubě, tedy od seniorů v Pirátské straně. Ti samozřejmě vědí, že Babiš zvyšoval výdaje tempem, které není udržitelné a vede k obrovským deficitům. Současná vláda navyšovala důchody tak, že jsou rekordně vysoké, a to i vůči průměrné mzdě. Průměrné důchody za posledních pět let vyrostly o 44 procent. Před rokem a půl, když vláda s účastí Pirátů nastoupila, byl průměrný důchod 15 400 Kč. Ale v červenci 2023 po valorizaci to bude 20 200 Kč měsíčně, což je nárůst důchodů o rekordních 30 procent za rok a půl vlády. Za růstem jsou pochopitelně dopady války na Ukrajině, ale vláda samotná valorizaci držela, jak jen to šlo.

Foto: Jakub Michálek

Průměrný starobní důchod, zdroj: MPSV

A je to dobře, že na naše babičky a dědečky nezapomínáme, ale přidáváme jim, jak to jde, protože každý z nás bude jednou v důchodu a společnost se musí o důstojný život seniorů a seniorek postarat. Navíc, když si na to celý život odváděli pojistné poctivě, že.

Osobně věřím, že koalice pirátský návrh úspor včetně nižších platů ústavních činitelů a bonusů manažerů nebo nějaký podobný návrh prosadí. Během debat o úsporném balíčku a důchodové reformě je ten správný čas dát najevo solidaritu. Žádné alibi pro nás politiky a vrcholné manažery navázané na stát, žádné kličky, ale normální solidarita se všemi. To je cesta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ústavní činitelé
Snížení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz