Hlavní obsah
Psychologie

Co je horší než uražená (mužská) ješitnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - theharpreetbatish

Ješitnost, to je slovo nebo spíše lidská vlastnost, kterou nemá nikdo rád a nerad o ní slyší. Týká se jen mužů, jak se říká, nebo je to záležitost i žen?

Článek

Ješitnost je od pradávna více připisována mužům. Ješitné ale mohou být i ženy, takže se nedá říci, že je to vlastnost výhradně mužská. Trochu ješitnosti má v sobě každý, ale u někoho je tato vlastnost až na posledním místě, tudíž se téměř neprojevuje. U ješitných jedinců je tomu právě naopak. Pro ně je ona vlastnost na místě prvním a s hrdostí sobě vlastní ji dávají okázale a rádi najevo.

Je to vlastnost, která zvyšuje ego a nutí vás být stále nad věcí a nad vším mít kontrolu. A zároveň vám dodává myšlenky a ujištění o tom, že zrovna vy jste ten nej - nejlepší, nejkrásnější a nejúžasnější na světě.

Je to hra ega. A jak moc ho krmíte a jak hodně hledíte na sebe, od toho se odvíjí vaše ješitnost. Je více než jasné, že vysokou míru ješitnosti najdete u toho, kdo je egoista. A mít konflikt s ješitným člověkem je peklo, jelikož vám bude dělat naschvály, podkopne vám nohy a nebude jednat fér. Bude se z toho vždy chtít dostat jako ten nejlepší. Takže tady jde slušnost stranou. S takovýmto člověkem se sice dá normálně komunikovat i přátelit, ale musíte počítat s tím, že mu budete muset odkývat i sebevětší blbost o které si myslí, že jí údajně „perfektně a nejlépe zvládl“.

Pokud ho v životě provází nějaké neúspěchy, tak vždy za to může někdo jiný. Tento člověk si nikdy nepřizná, že by na tom měl svůj podíl, vždy to prostě „někdo podělal, pokazil, někdo za to může“.

V partnerských vztazích samozřejmě za hádky a konflikty může vždy drahá polovička, ne ješita. A kdyby se s ním náhodou rozešla, tak by se na ní sesypala snůška píp, píp slov. A začal by náhle tvrdit, že už se chtěl stejně rozejít anebo by přímo tvrdil, že se rozešel on a ne ten druhý.

Pokud na něj někdo ušije finanční podvod, tak bude na adresu podvodníků chrlit jednu nadávku za druhou. Ale už od něj neuslyšíte něco ve smyslu „já hlupák se nechal napálit od těch podvodníků.“

Když se „do krve“ pohádáte s ješitou, vždy musíte být ten první, co přijde s usmířením. Ješita za vámi nikdy nepřijde. Když není po jeho, tak vždy váš návrh smete ze stolu, že to je příliš jednoduché, primitivní, špatné, nespolehlivé, nezodpovědné a prostě všeobecně špatné řešení, že se to vždy musí udělat po jeho. Včetně toho, kam se půjde a co se bude dělat, se vždy odvíjí od ješitného člověka. On ví prostě vše nejlépe. A když chcete, aby něco bylo také podle Vás, tak se nad tím ofrňuje.

Ano, toto chování je extrémní, ale extrémně ješitní lidé to dělají.
Jsou to jednoduché principy. Když vás mají rádi - neřeknou vám to. Když je něco mrzí, co se odehrálo – neřeknou to. Když jsou na dně – nepřiznají to. Ale kdykoliv se jedná o to, co se jim povedlo – tak Vám to budou cpát ve dne v noci. Vše, co udělali správně, budou každému vyprávět na potkání. Cokoliv, s čím se mohou pochlubit, tak se budou chlubit, vykládat to lidem na potkání a dávat to na sociální sítě.

Když někoho nenávidí, tak většinou z důvodu, že dotyčnému něco závidí či na daného člověka prostě nemají.
To, že ho nesnáší mu však do očí nikdy nepřiznají, ale budou to všude vypisovat každému, budou ho pomlouvat, ponižovat.

Mají za to, že jen oni jsou ti, kteří jsou tak neodolatelní, že kamkoliv přijdou tak jen na ně spočine oko, pozornost a vše. A že jen oni si mohou užívat života. Pouze oni nejvíce a nejtvrději pracují a také, že vydělávají nejvíce peněz.
Nejedna lidská ješitnost již dokázala rozbít mnoho vztahů. Byť třeba jen z důvodu, že nebyl dotyčný ješita schopen uznat vinu, přijít a omluvit se.

A co dělat, když se chcete naučit vycházet s ješitným člověkem?
Obzvláště muži dokáží být velmi ješitní, ale když se naučíte, jak správně polechtat jejich ego, budou vrnět blahem. A jak na to?

1. Chválit
Pochvaly miluje každý, takže i muži. Ale pozor, musí být věrohodné. Pochvalte ho třeba za výborný výlet, super naleštěné auto nebo za dobře
vymyšlený návrh rekonstrukce koupelny.
Hlavně se vyvarujte tomu, abyste ho chválili za každou banalitu. Akorát by se naštval, že z něj děláte blbce a dosáhli byste pravého opaku. Neudělal by už pro vás ani to málo, co dělal.

2. Obdivovat
Pokud budete muže obdivovat, dáte mu tím pocit nadřazenosti, že k němu (jako) vzhlížíte. „Kdysi jsem manželovi řekla, že ho obdivuji, protože dokázal při zaměstnání vystudovat vysokou. Najednou pro něj nebylo nic nemožné,“ potvrzuje třicetiletá Adéla.
Svůj obdiv ale musíte dávkovat opatrně. Když to přeženete, začne z něj být bezohledný frajírek.

3. Srovnávat
Nebojte se ješitného muže srovnávat s jinými. Ale nahlas to samozřejmě řekněte jen tehdy, pokud z toho srovnání vychází jako vítěz on. Muži rádi slyší, že jsou lepší než ostatní. A pak si to prvenství chtějí za každou cenu udržet.

4. Probuďte v něm rytíře
V každém muži je ukryt rytíř. A jak ho probudit? Nejsnadnější způsob je dáma v nesnázích s náznakem bezradnosti či zranitelnosti. Šlechetný zachránce pak má pocit síly, nepostradatelnosti a vlastní důležitosti.

S polechtáním mužského ega ale pracujte opatrně, ať se z ješity nestane přehnaně namyšlený egoista.

Anketa

Jste ješitní?
Ano a jsem na to hrdý/á.
1,5 %
Asi trochu ano. Záleží na situaci.
49,3 %
Myslím si, že nejsem nebo se snažím nebýt.
43,3 %
Ne, vůbec nejsem ješitný/á. To jsou jen všichni kolem.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 67 čtenářů.



Zdroje: Autorský text

http://saralhotakova.cz/o-jesitnosti/

https://www.femina.cz/umite-vyuzit-muzskou-jesitnost/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz