Hlavní obsah
Seberozvoj

Překonejte úzkost z očního kontaktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - StockSnap

Patříte k lidem, kterým nahání hrůzu oční kontakt? Možná trpíte úzkostí z očního kontaktu. A co dělat, abyste dokázali nepříjemné pocity eliminovat?

Článek

Někteří lidé, když se musí podívat druhému do očí, se mohou cítit velmi nepohodlně. Pokud trpíte úzkostí z očního kontaktu, budete mít při hovoru s někým tendenci uhýbat očima. A když už druhému do očí pohlédnete, budete mít pocit, že jste souzeni nebo prověřováni. Takováto úzkost vám může narušit každodenní sociální interakci. Schopnost udržovat dobrý oční kontakt je velice důležitým aspektem sociální interakce. Ti, co se dívají druhým do očí, jsou vnímáni jako přátelští a vstřícní. Mnoho plachých a sociálně úzkostných lidí má však s touto částí komunikace potíže.

Pokud vám nebyla diagnostikována úzkostná porucha, a přesto vás oční kontakt znervózňuje, můžete se ho pomocí několika strategií naučit překonat.

Proč se lidé vyhýbají očnímu kontaktu
Důvodů, proč se lidé vyhýbají očnímu kontaktu, je vícero. Jedna z příčin může souviset s plachostí a nedostatkem sebevědomí. Dalším důvodem může být nezkušenost s konverzací nebo mohou mít problém, když jsou v centru pozornosti.

Zda trpíte oficiální úzkostnou poruchou z očního kontaktu vám pomůže diagnostikovat pouze odborník na duševní zdraví.

Oční kontakt a sociální úzkostná porucha
U lidí se sociální úzkostnou poruchou vyvolává dívání do očí výrazný strach. Část jejich mozku, která je varuje před nebezpečím, může být spuštěna právě očním kontaktem.
Recenze publikovaná v Current Psychiatry Reports zjistila, že sociální úzkost souvisí s hlídáním si a vyhýbání se zpracovávání emočních sociálních podnětů. Takže třeba na večírku budou tito lidé neustále ve střehu, kvůli strachu, aby je druzí neodsoudili. A budou se takovým situacím snažit vyhýbat. A díky tomuto strachu z odsouzení budou mít tendenci se také vyhýbat očnímu kontaktu.

Oční kontakt a autismus
Výzkum ukazuje, že lidé s autismem jsou přecitlivělí na oční kontakt. Jejich mozek vykazuje vyšší aktivitu v drahách, které zpracovávají výrazy lidí ve tvářích. Tito lidé se budou vyhýbat dívání druhému do očí, protože jim to způsobuje extrémní nepohodlí a někdy i bolest.

Síla očního kontaktu
Při jakémkoliv rozhovoru je navázání očního kontaktu důležitou sociální dovedností. Ovlivňuje to vnímání vaší osoby u druhých. Ať už se jedná o osobní či pracovní rozhovor.

A jaké jsou výhody udržování očního kontaktu při mluvení?
- Lidé si s větší pravděpodobností zapamatují vaši tvář.

- Lidé si budou s větší pravděpodobností pamatovat, co jste řekli i dlouho po skončení konverzace.

- Lidé spíše uvěří tomu, co říkáte.

- Lidé vás budou vnímat jako sebevědomější a inteligentnější.

- Lidé budou moci lépe číst a zrcadlit další neverbální podněty.

Překonání úzkosti z očního kontaktu
Každý z nás má jinou úroveň pohodlí, co se udržování očního kontaktu týče. Někteří lidé jsou náchylní k vyhýbání se očnímu kontaktu z důvodu, že se bojí a mají strach. Ale většina lidí
je schopna se naučit zlepšit své dovednosti v navazování očního kontaktu a snížit projevy úzkosti.

Snížení úzkosti z očního kontaktu
Lidem s úzkostnou poruchou může pomoci kognitivně behaviorální terapie nebo léky. Aby tito lidé dokázali udržet lepší oční kontakt, musí se naučit překonat svůj strach. Toho mohou docílit postupným cvičením.

Nejprve začněte v malém množství lidí, kde se cítíte méně úzkostlivě, třeba u dobrého přítele či kamaráda. Postupně se propracujte až k situacím, které úzkost více vyvolávají, jako je třeba oční kontakt s vaším nadřízeným.
Pokud vám připadá oční kontakt v reálném životě příliš stresující, můžete jej začít trénovat i s postavami v televizi, v online videích, na online videochatu. Pokud během situace, kdy musíte navázat oční kontakt, začnete pociťovat úzkost a zrychlené bušení srdce, snažte se zhluboka dýchat, abyste se uklidnili a zpomalili srdeční frekvenci.

Zlepšení dovedností k udržení očního kontaktu
Pokud mluvíte s někým jeden na jednoho, vyberte si místo přímo mezi nebo mírně nad očima posluchače. Nebo můžete nechat oči mírně rozostřené, což má výhodu v tom, že zjemní a uvolní váš pohled.

Také byste měli občas uhnout pohledem. Příliš intenzivní zírání může být pro lidi nepříjemné.

Při mluvení ve skupině lidí, nemyslete na skupinu jako celek, ale představte si, že budete jednotlivě mluvit vždy s jednou osobou ve skupině. Při mluvení si vyberte jednu osobu a předstírejte, že mluvíte pouze s danou osobou. Až dokončíte myšlenku, podívejte se na něho. Když začnete novou větu nebo myšlenku, vyberte si jinou osobu ve skupině a opět až myšlenku dokončíte, podívejte se mu do očí. Nakonec takto zahrňte všechny ve skupině.

Pár tipů ke zlepšení udržování očního kontaktu na závěr.

Na začátku navažte oční kontakt.
Předtím než začnete s někým mluvit, tak s ním jako první, navažte oční kontakt.

Použijte pravidlo 50/70.
Udržujte oční kontakt 50 % času při mluvení a 70 % při poslechu.

Hledejte 4–5 sekund.
Udržujte oční kontakt po dobu asi čtyř až pěti sekund nebo asi tolik času, kolik vám zabere, než zaregistrujete barvu jejich očí. Pro přerušení očního kontaktu se podívejte na stranu. Když se podíváte jinam, udělejte to pomalu. Příliš rychlý pohled jinam může způsobit, že budete vypadat nervózně nebo stydlivě.

Použijte techniku ​​trojúhelníku.
Lepší než se dívat jinam nebo směrem dolů (protože to poukazuje na nedostatek sebedůvěry), se můžete podívat na jiné místo na jejich tváři. Představte si obrácený trojúhelník spojující jejich oči a ústa. Každých pět sekund se podívejte na jiný bod trojúhelníku.

Udělejte gesto.
Přerušte svůj pohled a udělejte gesto nebo přikývněte. Vypadá to přirozeněji než pohled jinam.

Dívejte se blízko očí.
Pokud je pro vás pohled přímo do očí příliš stresující, podívejte se místo toho na místo na jeho nose, ústech nebo bradě.

Anketa

Vyhýbáte se očnímu kontaktu?
Ano, mám s tím velký problém.
66,7 %
Většinou ano, zvlášť, když se cítím nejistě.
0 %
Většinou ne, jen při výjimečných situacích.
0 %
Ne, nevyhýbám, nemám s tím žádný problém.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.



Zdroj: Autorský text
Verywellmind.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz