Hlavní obsah
Hobby, chovatelství a volný čas

Objevte zelené bomby, které vám neublíží. Ba, právě naopak! A buďte jako královna

Foto: Pixabay - congerdesign

Zelené jarní bomby vyženou z těla únavu, lenost a připraví tělo na léto. Jezte sezónně, jako jedla anglická královna! Pro tělo uděláte to nejlepší, co můžete.

Článek

Britská královna dodržovala takový zvyk, že jedla dané ovoce či zeleninu vždy jen v sezónně, která pro ně byla typická. Jahody jedla v červnu, broskve v létě a švestky v září. Něco na tom nejspíše bude.

Tělo je po zimě vyprahlé a potřebuje nastartovat. Inspirujte se královnou a dejte tělu sezónní jarní zeleninu. Že teď žádná neroste? Omyl! Na rajčata a papriky zapomeňte a zakousněte se do zelených vitamínových bombiček, které vaše tělo potřebuje ze všeho nejvíce.

A jaké to jsou?

Řeřicha nejen na posílení dásní

První zelenou jarní bombičkou je řeřicha. Je bohatá na vitamín C, železo a měď. Výborně pomáhá při chudokrevnosti a odstraňuje pocit únavy. Skvěle čistí krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku.
Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení.

Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci!

Chřest - elixír mládí

Další jarní bombou je chřest. Jeho výhonky jsou bohaté nejen na vitamín C, ale také mají vysoký obsah vitamínů E. Ten zlepšuje zrakovou ostrost, potlačuje projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšuje libido a účinně chrání buňky před útoky volných radikálů. Obsahuje také vitamíny skupiny B.

Věděli jste, že chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě?

Kromě toho aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. Obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo to má také hodně draslíku a zinku.

Jelikož chřest obsahuje jen velmi málo kalorií a  hodně vlákniny, je velice vhodný pro různé diety.

Chřest můžete vařit v páře 10 - 15 minut nebo v osolené vodě 3 minuty. Zelený chřest můžete chroupat i syrový nebo ho přidat do salátu. Receptů s chřestem je mnoho.

Špenát i mražený

Jarní zelenina v podobě špenátu je zdrojem železa, betakarotenu a vitamínů E, který zachytává volné radikály. Nechybí mu ani vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselina šťkabelová. Obsahuje také draslík, který snižuje krevní tlak a hořčík, který je výborný na svalové křeče.

Rozhodně nezavrhujte mražený špenát, protože si překvapivě uchovává více živin než zvadlý čerstvý.

Špenátu by se však měli vyhnout lidé s dnou a ledvinovými kameny.

Petržel nejen pro kuřáky

Tato zelená jarní bylinka je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Díky vysokému obsahu železa zabraňuje chudokrevnosti. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Dokáže zbavit tělo nadměrné tekutiny a co víc, dokonce neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu!

Medvědí česnek lepší než doktoři

Výborná jarní bylinka, která je nejen chutná, ale i neobyčejně zdravá. Patří mezi silné jarní životabudiče a rovněž působí pozitivně na imunitní systém. Obsahuje mnoho vitamínu C, A, B, železo, zinek, hořčík a vápník.

Působí antibakteriálně. Pomáhá při nachlazení a chřipce, čistí játra a ledviny, reguluje činnost žaludku, pomáhá při nadýmání a zácpě, ale také při infekčních průjmech. Působí proti ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku i astmatu. Podporuje činnost srdce, pomáhá při revmatických bolestech, urychluje hojení ran, likviduje plísně a bakterie v organismu a údajně je účinný i proti rakovinnému bujení. Lze ho využít při jarní detoxikaci organismu.

Kopřiva královna léčivých bylin

Mladé listy kopřivy tolik nepálí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti únavě. Má vysoký obsah vitamínů C a B. Dále obsahuje chlorofyl, kyselinu křemičitou, kyselinu mravenčí, histamin, serotonin, acetylcholin, sloučeniny vápníku a sodíku.

Působí močopudně, z těla odvádí přebytečnou vodu, čistí organismus od kyseliny močové, pomáhá při revmatismu, dně a cukrovce. Povzbuzuje činnost ledvin, působí protialergicky. Pozitivně ovlivňuje také kardiovaskulární a respiračních choroby, u mužů pomáhá při problémech s prostatou.

Kopřiva se velice dobře uplatní v kuchyni. Hodí se do jarních polévek, nádivek, omelet nebo bramboráku. Mladé kopřivy se před úpravou vždy spařují.

Zatočte s jarní únavou a vyzkoušejte kopřivovou šťávu!

A jak na ní? Mladé svěží vrcholky kopřiv opláchneme a rozmixujeme, šťávu scedíme a dáme do lednice. Kopřivovou šťávu ředíme vodou v poměru 1 : 1. Každý den ráno si dáme sklenici před snídaní. Můžeme osladit trochou medu.

Vidíte, že i na jaře je plno zdrojů vitamínů a životabudičů. Stačí jen nějaké vyzkoušet, abyste se cítili fit a svěží. Tak s chutí do toho!


Zdroje:
https://zeny.iprima.cz/zdravi/zelene-jarni-bomby-jezte-jako-anglicka-kralovna-sezonne-je-to-nejlepsi

https://zeny.iprima.cz/recepty/10-receptu-s-medvedim-cesnekem-ktere-vam-na-jare-dodaji-energii-a-vitaminy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz