Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Pozor, dušičkoví řidiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Nick115

Období Dušiček neboli Památky zesnulých se kvapem blíží. A s tím jsou, jako každoročně, spojeny i problémy v dopravě.

Článek

Na cesty se totiž také vydávají tzv. dušičkoví respektive sváteční řidiči. Takto jsou označováni ti řidiči, kteří na silnice vyjíždějí jen o svátcích jako jsou Dušičky, Vánoce či Velikonoce. Svátečního řidiče snadno poznáte podle stylu jízdy.


Rychlost
Jízda dušičkových řidičů nebude překračovat povolenou rychlost. Ba právě naopak. Jejich jízda bude o pár (desítek) kilometrů za hodinu nižší než říkají předpisy. A to nebude vhod pirátům silnic nebo těm, co spěchají. Z důvodu netrpělivosti mohou chtít předjíždět na nebezpečných místech. Což zvyšuje riziko výskytu nehod. A pokud předjet nepůjde, počítejte s časovým zdržením. Proto raději v tomto období vyjeďte s dostatečným časovým předstihem.

Nevyzpytatelnost
Nevyzpytatelnost svátečních řidičů je dalším typickým znakem. Když si třeba náhle vzpomenou, že chtěli odbočit, už nestihnou zapnout blinkr. Což se také může stát v případě , že napoprvé netrefili správný jízdní pruh před větší křižovatkou. Další problém může nastat, když nedají přednost tam, kde by měli. Nebo naopak nečekaně brzdí a pouští přijíždějící auta, i když jsou na hlavní. Pokud se tedy chcete zbytečným komplikacím vyhnout, buďte předvídaví a dodržujte dostatečný odstup.


Kruhové objezdy
Kruhové objezdy jsou další typickou specialitou dušičkových či svátečních řidičů. S předností při nájezdu až takový problém nemají. Horší už je to s použitím směrovek při výjezdu. Mnoho z nich na ně úplně zapomene. A jiní pro jistotu zapnou levý blinkr po celou dobu jízdy po kruháči. Na místě je tudíž opět důležitá dostatečná vzdálenost a zvýšený postřeh.


Změna dopravního značení
Změna dopravního značení skýtá opravdu velkou záludnost. Sváteční řidiči jezdí většinou podle paměti tudíž dopravní značení až tak bedlivě nesledují. A jelikož vyjeli naposledy nejspíše o Velikonocích, někteří dokonce loni o Dušičkách, mohlo se mnohé změnit. Proto pokud víte o místě, kde se nedávno změnilo dopravní značení, třeba změna přednosti v jízdě, buďte velmi ostražití. Dušičkový jezdec pojede po paměti podle starého značení. Proto předvídejte a držte se od nich raději dál.


Parkování
Další nepříjemností, kde sice nehrozí až tak velká újma na zdraví ani na vozidle, je parkování. Obzvláště při couvání hrozí riziko, že špatně odhadnou vzdálenost. V domnění, že je tam ještě spoustu místa, couvají až do nárazu.


Počasí
Jízda v podzimních plískanicích dá mnohdy zabrat i zdatným řidičům, natož pak těm svátečním. Ti mají pramálo zkušeností a může je podzimní silnice náhle zaskočit. Jejich reakce však nemusí být tak rychlá a dostačující. Proto buďte obezřetní.

Důležité je, pokud se setkáte se svátečním řidičem, nenechat se jimi rozhodit. Vy, jakožto vyježdění řidiči, jim můžete pomoci tím, že budete trpěliví a poskytnete jim dostatečný prostor. Hlavně na ně netrubte. Mohlo by je to ještě více rozhodit a následkem by bylo zazmatkování z rozrušení. Pokuste se tolerovat jejich jízdu, která je párkrát do roka. Zkuste udržet své nervy na uzdě. A při nečekaných událostech si zachovejte klidnou hlavu.
A to nejdůležitější na závěr. Ať se všichni vrátíte v pořádku domů.

Anketa

Máte trpělivost a pochopení pro sváteční řidiče?
Ano mám. Snažím se předvídat a odstup je samozřejmostí
30 %
Částečně je dokáži tolerovat, ale někdy dojde trpělivost i mě.
60,7 %
Jsem z nich na nervy, ale nějak to přečkám.
3,6 %
Nemám trpělivost ani pochopení. Kdo neumí jezdit podle předpisů, nemá na silnici co dělat.
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 140 čtenářů.



Zdroj: Autorský text
https://www.portalridice.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz