Hlavní obsah
Názory a úvahy

Víte, jaká alergie je nejhorší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Geralt

Alergií je v dnešní době mnoho druhů. Žádná z nich není příjemná a dokáže velmi zkomplikovat a otrávit život. Ale jaká je vlastně vůbec nejhorší?

Článek

Alergie je přehnaná a nepřiměřená reakce na různé věci vyskytující se v běžném prostředí. V dnešní době je opravdu mnoho druhů. Počínaje alergií na prach, pyl, zvířecí srst až po alergie na potraviny, lepek či laktózu konče. Všechny dokáží velmi zkomplikovat a otrávit běžný život. Ale jaká alergie je vlastně nejhorší?

Je to ta, o které nebyla zmínka. A tou je alergie na lidskou hloupost. Čím dál častěji se stává, že na lidskou hloupost, nad kterou vám zůstává rozum stát, natrefíte i několikrát denně a v každém ročním období. A pokud vám při takovémto setkání začne bušit srdce, těžce se vám dýchá, začnete rudnout, vztek s vámi lomcuje a vyrazí se vám pomyslné osypky, tak není divu, že jste neustále podráždění. A setkat se s ní můžete opravdu všude. V politice, v práci, v obchodě, na silnici, na sociálních sítích, v sousedských či mezilidských vztazích a ve všech možných dalších běžných životních situacích. Vyhnout se jí nebo předejít, se dá těžko. Každý jsme jiný a každý máme svůj pohled na věc. Ale v některých situacích je však chování a myšlení druhých jen těžko pochopitelné.

Konečně přijde neděle a vy jste rádi, že si odpočinete a užijete klidu a pohody alespoň v tento den. Jenže v tom se od souseda přihlásí o slovo sekačka a rázem je po klidu. Další soused, když to zaslechne, tak nechce zůstat pozadu a zanedlouho už je slyšet sekačka i z jeho zahrady. Během dne se k nim přidají další dva sousedi. Korunu tomu nasadí poslední, který začne řezat dříví. Zřejmě to pojali, nejen jako soutěž o nejlépe posekaný trávník, ale jako soutěž o to, kdo nejvíce naštve druhé a bude nejhlučnější v den klidu a pracovního volna. A tím neděle bezesporu je. Tito lidé však vůbec netuší, že neděle je od slova nedělat. A její původ je v Bibli, kdy Bůh v šesti dnech stvořil svět a sedmý odpočíval. A určil pro všechny tento den jako den klidu a odočinku bez práce. Jenže je mnoho takových, kteří na just druhým, jdou hlučet. Proč nesekají třeba v sobotu? V Německu to vyřešili jednoduše. V neděli sekání, řezání a podobně hlučné činnosti prostě zakázali. A mají klid. Proč to u nás nejde je asi každému chytrému jasné.

Když už vás to tedy doma naštve, rozhodnete se podívat do města. Koupíte si zmrzku, sednete si do městského parku a pozorujete okolí. Malé dítě, které zatím umí lézt jen po čtyřech, si hraje se svým o tři roky starším sourozencem v trávě vedle křoviska z nízkých jehličnanů. Batole leze po čtyřech trávou, kde předtím běhali a ulevovali si psí mazlíčci. Starší sourozenec táhne batole do křoví, kde je kromě přeschlé půdy a zvířecích výkalů i kdovíco jiného. Když ho tam dotáhne, tak nad ním začne mávat jehličnatými větvemi, kterými mu div nevypíchne oko. Máváním se začne vířit okolní pyl a prach z vyschlé půdy přímo na obličej batolete. To si ihned začne mnout oči ručičkami, kterými před tím vyšmejdilo na zemi, po které chodili nejen lidé, ale i psi, všechno možné i nemožné. Nakonec prstíky strčí do pusy. Rodiče, stojící opodál, se usmívají s blaženým výrazem ve tváři, jak si to ty jejich děti pěkně hrají. A pak se budou hrozně divit, proč jim dítě marodí. Hloupost některých rodičů nezná mezí.

Dalším místem, kde se dá setkat s lidskou hloupostí je třeba v pracovním kolektivu, kde když nejednáte stejně jako ostatní, tak jste divní. Někdo se začne chlubit, že pojede na dovolenou někam k moři a začne vyzvídat, kam pojedou ostatní. Kdybyste řekli, že nikam, hned by vámi opovrhovali. Proto někteří jedinci, než aby z nich byli vyvrhelové a podivíni, tak si raději vezmou půjčku, aby mohli jet na ještě lepší dovolenou než druzí a hlavně, aby udrželi krok s pracovním kolektivem. Každý si má žít podle svého a svých možností a tak, aby to bylo správné. Mnoho lidí si myslí, že když to tak dělá většina, že je to dobře a musí to dělat také tak i když je to špatné. Chtějí hlavně nebýt jiní než druzí a nejlépe být lepší než všichni ostatní. Vše ještě umocňují sociální sítě, kde se za účelem výdělku, lidé chlubí vším možným i nemožným a mnoho lidí tomu všemu bezmezně věří a bere si to jako správný vzor. Což normální rozum prostě nechápe.

Mnoho lidské hlouposti se dá potkat na silnicích. Od parkování kde zrovna chci, přes rychlou a bezohlednou jízdu až po riskantní předjíždění a vybržďování konče. Někdo si zkrátka myslí, že dodržování pravidel je pro hlupáky. Ale rozumný člověk ví, proč je důležité pravidla dodržovat a hlupákem je ten, co je úmyslně porušuje. Těmto hlupákům silnic je lepší se vyhnout, ale to úplně vždycky nejde. Takoví by si zasloužili tvrdé tresty.

S nepochopitelným jednáním druhých se můžete setkat třeba i v obchodě. Brzy ráno si jde nakoupit starý pán, který má pět věcí v košíku. Jenže jsou otevřeny pouze samoobslužné pokladny a tento starý pán vůbec nemá tušení, jak se ovládají. Vyhlédne si proto nejbližší prodavačku a slušně jí požádá, zda by mu pomohla nákup namarkovat. Dotyčná prodavačka ho vztekle odbyde, že si to musí namarkovat sám, že mu to udělat nemůže, protože to není její práce. Pán chudák zůstane bezradně stát. Za namarkování těch pěti věcí by dotyčnou prodavačku také neubylo. Nakonec mu pomůže další obyčejný nakupující. Proč tedy jdou brzy ráno pouze tyto samoobslužné pokladny a nikdo u nich neasistuje, je záhada. Pro starého člověka nepřijatelné až diskriminační. Jsou zkrátka situace, které nechápete a nikdy chápat nebudete.

Stejně tak, proč třeba lidé nechápou pomoc Ukrajině ve válečném konfliktu. Kdyby jí ostatní státy včetně nás nepomáhali, tak už je dávno Rusko nejen na celé Ukrajině, ale i za našimi dveřmi. A mír, svoboda a demokracie by brzy vzaly za své. Je mnoho názorů, že se měla Ukrajina vzdát a předat vše Rusku. Ale to je přeci hloupost. To je jako, když si budete mnoho let budovat svůj dům se zahradou a najednou přijde soused, abyste mu dům i se zahradou jen tak dali, jinak, že bude s vámi válčit. Co uděláte? Řeknete, jo, dobře, válčit nechci, tak si vezmi dům i se zahradou a já půjdu pod most. Asi těžko. Budete svůj těžce vybudovaný majetek bránit a za každou pomoc druhých budete vděčni a samozřejmě se budete snažit zvítězit. Protože je to váš majetek a nikdo nemá právo vám jej bezdůvodně brát, jako to dělali třeba komunisti. Onen soused si chce přivlastnit, co mu nepatří a musí za to být potrestán. A stejně tak, je to i s Ukrajinou a Ruskem potažmo Putinem. Je to prosté a jednoduché. Rozumný to chápe a hloupý ten, co se řídí zlem.

A s mnoha dalšími situacemi, kde kraluje lidská hloupost, se můžete setkat každý den několikrát. Proto pokud na ní narazíte, můžete buď včas utéct, než vám naskočí osypky, zrudnete a srdce vám div nevyskočí a nerozvine se z toho alergie. Anebo se obrnit velkou dávkou trpělivosti. Nebo se začít snažit bojovat za dobro. Protože ničit si zdraví kvůli lidské hlouposti za to opravdu nestojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz