Hlavní obsah
Víra a náboženství

Víte, kdo byla sv. Anna, jenž nezlomnou vírou přemohla vlastní neplodnost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - dimitrisvetsikas1969

Svátek sv. Anny připadá každoročně na 26. července. Jméno Anna je velice oblíbené. Pochází z hebrejštiny a znamená „milostiplná“ nebo „omilostněná“. Sv. Anna je nejoblíbenější světice. A co o ní víme?

Článek

Anna byla údajně dcerou jistého betlémského kněze. Provdala se za Jáchyma, který pocházel z Galileje. Bible se o nich mnoho nezmiňuje. Jediná písemná zmínka pochází z tzv. protoevangelia sv. Jakuba, které je apokryfním spisem vzniklým až ve 2. století. Informace o Anně a Jáchymovi zanechaly značnou odezvu hlavně v liturgii a v lidové zbožnosti, která se udržela jako církevní tradice.

Anna s Jáchymem spolu žili jako manželé dlouhá léta. Byli dobře prosperujícími pastýři, kteří svůj výtěžek z hospodářství vždy dělili na tři díly. Na oběť chrámu, chudým a poslední díl užívali pro svojí potřebu. Po dobu 20 let se jim však nenarodil žádný potomek. Ani přes pohrdání ostatních však neztratili tito starší manželé svojí víru a zůstali otevřeni Božím záměrům. V té době byla neplodnost považována za Boží trest. Jáchymovi, jakožto staršímu knězi, byla proto, jednoho dne, odmítnuta veleknězem jeho oběť.

Poté se Jáchym odebral na 40 dní do pouště ke kající modlitbě, kde se postil a modlil. Po této době se manželům zjevil archanděl Gabriel, který jim oznámil, že jejich modlitby byly vyslyšeny. A opravdu se tak stalo. Anně a Jáchymovi se narodila vytoužená dcera. Pokřtili jí jménem Marie, která se později stala matkou Ježíše Krista. Anna a Jáchym byli tudíž jeho prarodiči. Ježíšova babička Anna se údajně dožila vysokého věku. Jeho děda Jáchym však zemřel brzy po narození dcery Marie.

Památku svaté Anny prohlásil za závaznou pro celý svět papež Řehoř XIII. v roce 1584.
Svatá Anna se stala patronkou Bretaně, Québeku, Florencie, Innsbrucku či Neapole. Obrací se k ní především ti, kteří prosí za šťastný sňatek a manželství, za požehnání dětí, za šťastný porod. Je také považována za patronku matek, vdov, žen v domácnosti, ale například i horníků, tkalců, mlynářů, čeledínů, krejčích a krajkářů. Zbožní křesťané se k ní často modlí i za déšť.

Se svatou Annou se pojí také mnohé pranostiky, z nichž nejznámější je: „svatá Anna, chladná z rána“. Tato pranostika se většinou vždy vyplní. Proto na ní buďte připraveni. Třeba až půjdete na ranní mši. Zároveň se můžete pomodlit následující modlitbu:
Bože našich otců, Tys vyvolil svatého Jáchyma a Annu za rodiče Matky Tvého Syna; na jejich přímluvu splň i na nás svá zaslíbení, ať dosáhneme věčné spásy. Skrze Tvého Syna Ježíše Krista, neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen.



Zdroje:

catholica.cz


https://www.i60.cz/clanek/detail/8817/svata-anna-je-uctivana-jako-babicka-jezise?lang=sk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz