Hlavní obsah
Názory a úvahy

Já vám fakt začnu do vlády a parlamentu posílat faktury za svůj promrhaný čas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan B. Krejčí s pomocí ChatGPT

Stavební portál byl možná průšvih, ale tohle si s ním moc nezadá, zvlášť proto, že to není zdaleka poprvé. Vláda právě promrhala miliony korun a tisíce hodin životů lidí mávnutím ruky.

Článek

Milí spoluobčané. Možná víte, že ve Sbírce zákonů se de facto každý den objeví jedna nová částka.

V ideálním případě by si to, co se zveřejní ve Sbírce, měl každý občan pročíst, aby věděl, co je nového v oblasti zákonů, vyhlášek a nálezů Ústavního soudu, neboli čím se od teď musí povinně každý bez výjimky řídit.

Že jste to někteří z vás nevěděli? Nebo že na to nemáte čas? Máte smůlu, neznalost zákona přece neomlouvá.

V rámci konsolidačního balíčku, který vstoupil v platnost 1. ledna 2024, se krom spousty jiných změn objevily také poměrně radikální a dalekosáhlé změny v systému dohod o provedení práce.

V kostce a bez velkých detailů: od července 2024 přibyla zaměstnavatelům nová povinnost registrovat všechny „dohodáře“ a každý měsíc pak odevzdávat na příslušném formuláři přehled toho, co si u zaměstnavatele vydělali.

Od ledna 2025 pak měla nastat rvačka mezi zaměstnavateli o to, kdo si daného pracovníka zaregistruje první. Ten, kdo závod vyhraje, pak z příslušné dohody odvádí jinak, než ten, kdo klikne jako druhý.

Toto je aktuální platný zákon. (A přesně takto si myslím většina z nás představuje snižování byrokracie.)

I sebrali se všichni účetní a mzdáři, otřeli slzu, spolkli nepublikovatelné slůvko, které se jim dralo na jazyk, zaťali zuby, zaplatili si školení od odborníků, a na těch strávili pár hodin, aby se na ty novinky připravili.

Ajťáci sedli k počítačům a rychle začali programovat úpravy mzdových a účetních systémů, aby se jejich systémy novému zákonu včas přizpůsobily.

A dnes, v říjnu, si všichni s radostí přečtou na Novinkách, že tedy vlastně pardon, my jsme si předem nezjistili, jestli tahle změna vlastně vůbec něco přinese, nebo nepřinese. No a teď jsme zjistili, že vlastně ne, tak to vezmeme zpátky.

Takže ajťáci půjdou a to, co naprogramovali, hodí do koše, a účetní si zaplatí ještě další školení, aby se ujistili, co přesně z původní změny zůstane v platnosti, a co se opravdu zruší. Známe to, určitě to nebude návrat před konsolidační balíček, půlka tam toho zůstane, aby to náhodou nebylo jednoduché.

Bezva, díky moc! Ještě, že se někdo takto moudře stará, abychom se nenudili a nevymýšleli ze samého volného času hlouposti.

Když se zeptáte umělé inteligence, kolik je v ČR účetních a mzdových účetních, tak vám řekne, že jich jsou desetitisíce (mně řekla 40-50 tisíc). Kolik je ajťáků, to ani nepočítám.

Tak si pane ministře práce a sociálních věcí, jakož i celá vládo a parlamente, spočítejte, že když třeba jen 20 tisíc lidí absolvuje minimálně dvě školení po dvou hodinách, tak je to 80 tisíc promrhaných člověkohodin. A kolik asi tak stojí hodina života člověka, strávená kvůli tomu, že se neumíte správně rozhodovat a řídíte stát na základě pocitů? Budu střízlivý, řeknu dvě stovky.

Tak jste právě vyhodili do záchodu 16 milionů korun, ale co je horší, kousek života velké spousty lidí. A to nemluvím o ceně těch školení a času školitelů. Blahopřeji, jen tak dál, za tohle vás určitě všichni rádi příští rok znovu zvolí. Nezapomeňte nám za to zvýšit věk odchodu do důchodu, a nejlépe taky na základě pocitů.

Já osobně asi půjdu volit tu stranu, která slíbí, že tak rok dva nevydá žádný nový zákon, nebo aspoň to, že když nějaký zákon vydá, tak to udělá napoprvé správně a nebude ho desetkrát měnit, doplňovat a přepisovat tak dlouho, až z něj vznikne stokrát dobrý dort jako od pejska a kočičky.

Anebo že bych vám na vládu a parlament začal posílat faktury za čas, o který jste mě svým cloumáním kormidlem nalevo a napravo připravili?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz