Hlavní obsah
Názory a úvahy

Premiérovi bude lépe, pokud rok 24 překlepe. Ostatní zapláčou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Výhled do nového roku 2024 s prskavkou.

Projevy politiků v poslední době nevěští nic dobrého, a tak se snažím vyhýbat se jim. Letos jsem se však nechal nachytat, když jsem četl recenze a komentáře k projevu premiéra. Jaká nás čeká naděje?

Článek

Rok 2024 klepe na dveře. Štědrý den máme za sebou, a tak Ježíška podruhé nečekám. Přesto bych byl rád, kdyby se ekonomika země trochu rozproudila a byla by šance třeba si i trochu přivydělat. Rád bych na nic nečekal a chytil příležitost za pačesy!

Kdo si připlatí, bude mít teplo

Příjemci jakékoliv formy důchodu, protože se zvyšovala procentní výměra základu, od ledna budou dostávat o 360,- Kč více. Může jim ale spadnout kámen ze srdce?

Zvyšovat se mají poplatky za svoz odpadu. V některých obcích to může být z dosud příjemné 0 na 960,- Kč ročně, tady tedy neušetří asi vůbec nikdo. Pojďme tedy otevřít otázku DPH, které je jednou ze stěžejních součástí záchranného vládního balíčku.

Jak je zřejmé z příslušných zákonných úprav, o 2 % do státní kasy zaplatíme všichni za vodu z vodovodu, teplo u krbu doma nebo oběd v restauraci. Návštěvy těchto zařízení jsem omezil již v loňském roce, budu tam tedy chodit ještě o kus méně, neubude mě!

Z dohodářů budou živnostníci

Vlastně sám mohu být rád, že už nepotřebuji tak často holiče, protože za návštěvu v kadeřnictví si připlatí každý ostříhaný. Sazba za službu se usídlí na 21 %. Kdybych potřeboval častěji, asi bych brblal, ale na mé zbytky původně bujné kštice bude pro rok 2024 stačit holt strojek na vlasy. U něj je sazba zachována, pokud se prodejce nerozhodne přirazit si také 2 %, které dá navíc za vytopení své provozovny.

Připravit se je třeba také na zvýšení daně z nemovitostí, ty jsou také součástí konsolidačního balíčku. Podmínky jsou sice v zásadě nezměněné, ale rozroste se okruh lidí, za kterými se může připlazit daňová kobra. Pokud někdo platil do 5 000 za rok, musel cvaknout ihned a jen nad tuto částku šlo požádat o splátkový kalendář. Nyní se počet plátců se sumou těsně pod 5 tisíc rozroste a pokud nebudou mít hned, finanční úřad může zakleknout. Nic mu v tom bránit nebude!

Anketa

Jak na vás působila slova v projevu předsedy vlády Petra Fialy?
Jsem klidnější, bude lépe. Kdyby nebylo jeho proslovu, strachoval/a bych se.
3,5 %
Nevím, jestli nežije jen ve své sociální bublině. On se možná bude lépe mít, ale co obyčejní lidé?
2,6 %
Lež jako věž. Bohužel to vypadá, že on svým slovům věří.
93,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4832 čtenářů.

Kdo ze známých si trochu přivydělával jako vrátný na Dohodu o provedení práce třeba 50 hodin měsíčně, odnesl si každý měsíc při 150,- Kč mzdě svých 7 500. To už možné nebude, protože by mu vznikl nárok na proplacení dovolené. A s tím zaměstnavatelé doposud nepočítali a do budoucna ani počítat nehodlají! Dnes tedy zpravidla letí na Živnostenský úřad, aby si vyřídil živnostenský list a službu mohl poskytovat jako živnostník.

Práce bude méně jen o fous

Podle prognóz osob, závislých na mzdě státu, bude již od 1. ledna jasné, že ceny neporostou, export zboží a služeb do zahraničí se bude zvyšovat a lidé budou mít co utrácet. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, říkám si v duchu.

Jen totiž popojedu trochu kousek za české hranice, tolik úsměvů jako ve Strakově akademii na tvářích lidí nevidím. Bankéři zasmušile vyčkávají na prognózy, i v Německu se totiž začíná smrákat. Vše souvisí s čínským trhem, který ne a ne se posunout směrem o krok dál. No a na co by Němcům byly české komponenty na skladě, když je ve svých produktech neuplatní?

Jde-li o nezaměstnanost, tu nyní odborníci odhadují na lehounce zvýšenou, nejvíce však o půl procenta, a to na začátku roku. Důvodem prý bude nedostatek objednávek zboží a nejistota z cen energií. Pokud opomínají nahrazení pracovníků v terciální sféře přicházejícími novinkami ze světa umělé inteligence, měli by rychle zaběhnout alespoň na kukačku třeba do některého z hypermarketů. Prodavačky za kasou mizí, zákazníci se řadí k samoobslužným kasírovacím strojům…

Na poklidné lízání nutelly ani její masovější prodeje to v příštím roce podle mého názoru nevypadá. Pokud si v Německu pár skleniček koupil premiér do foroty, dobře udělal. Vychutnat si ji může za původní cenu i on, pokud se díky politickým turbulencím ocitne na dlažbě a z vysoké školy, kde učil, mu zavolají, že jeho pozici kantora nahrazují záznamy přednášek umělé inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz