Hlavní obsah
Psychologie

Úzkostné stavy začínají nenápadně. Mohou srazit na kolena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Ve vlakovém kupé jsou lidé. Copak mohu někam jet s cizími, když je neznám?

Přichází nenápadně, mohou trvat dlouhá léta. Člověk se bojí. Vystoupit s referátem ve třídě. Později někomu zatelefonovat. Nakonec vyjít z bezpečí svého domova. Úzkostné stavy se zabydlují!

Článek

Pokud dítě hovoří o studu, nemusí být nic ztraceno. Rodiče mohou pomoci k jeho odstranění rozhovorem. Ohýbá-li se stromek mladý, je možné předejít závažnějším formám poruchy v budoucnosti.

Úsměv z tváře mizí

Ta se totiž může rozvinout do podoby nefalšovaného strachu, jenž dokáže i dospělého člověka paralyzovat o dost víc než stydlivost. Stává se uzavřenější a méně reaguje na podněty svého okolí. Má z něj strach!

Anketa

Setkal/a jste se ve svém životě s úzkostí?
Bohužel, ale jak přišla, tak odešla. Nejhorší okamžiky pro můj strach byly spojeny s hledáním práce.
22 %
Vůbec nevím, o čem je řeč. Snažím se žít vyrovnaně, obavám nepodléhám.
4,1 %
Před zásadním životním rozhodnutím. Nemohl/a jsem ani vystrčit nos z bytu.
73,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 997 čtenářů.

Reakce, které nemají oporu v logice, se dají ještě zastavit a usměrnit, nemají charakter úzkosti. Šance se však každým dnem rapidně snižuje. A co původně vypadalo jako bolístka, zraje do velikosti až obludných rozměrů!

Právě v této fázi mluvíme o sociální úzkosti. Člověk se uzavírá do sebe, je málomluvný. Typický introvert! Emoce dává na viděnou čím dál tím méně a úsměv, aby z něj jiní páčili heverem. To už je však následek přehlížené a nediagnostikované poruchy.

Potkat může kohokoliv

Prognóza je v případě mávnutí rukou nad problémem neradostná. Vyklubat se může nejen závislost na tabáku, ale i alkoholismus. Nebo rovnou nastoupí libůstka „uzavřených fajnšmekrů“, drogová závislost. Náklady na léčbu v těchto případech pak výrazně převyšují symbolické částky, pomocí kterých jde úzkost dostat pod kontrolu, pokud se s ní včas pracuje.

K neschopnosti mluvit na veřejnosti se rychle přidává odpor k telefonování, seznamovat se nebo dokonce pobývat mezi lidmi. Ohroženi jsou nejen lidé bez společenských návyků, ale i učitelé, lékaři a jiné profese, do kterých by to člověk na první pohled neřekl.

Jde totiž sice o odborníky na svém místě, ale často úzce zaměřené svými kompetencemi na obor, ve kterém pracují. Lze tak konstatovat, že sociální úzkost může v průběhu života potkat kohokoliv.

Signály není vhodné přehlížet

Důležité je postavit sociální úzkosti hráz již ve chvíli, kdy se pociťují její plíživé příznaky. Jednoznačnou výhodou je, že se nemusí hned do ordinace, kde by byl člověk ládován jedním práškem za druhým.

Při vhodně vedené terapii může dojít k markantnímu potlačení úzkostných stavů již během několika málo setkáních s odborníkem na lidskou duši.

Nepodceňování signálů, kterými tělo varuje, přispívá k lepšímu plynutí dní v našich životech. Pokud je člověk schopen chodit do posilovny a posilovat svoji muskulaturu, neměl by otálet ani s péčí o svoji duši.

Pohlaví, inteligence ani bohatství nehrají u sociálních fóbií žádnou roli. Bušení srdce, červeň ve tvářích či třes rukou mohou být spouštěčem k pocitům osamění. Následovat může daleko závažnější deprese, někdy i pokus o sebevraždu. Sociální úzkost má své nebezpečné ostny!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz