Hlavní obsah
Internet a technologie

Víš, co podporuješ svou pozorností na internetu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamyšlení nad vlivem socialních sítí na nás a naše děti.

Článek

Jakožto čtyřicetiletý muž žijící v současné internetem zahlcené době si pokládám spoustu otázek. Kam až může zajít touha člověka prahnoucího po slávě? Dnes máme jako jedinci mnohem více možností, jak svá slova zviditelnit. Protlačit svoje myšlenky do světa, získat sledovanost, potažmo slávu. Hlasy lidí žijících po generace před námi musely řvát pořádně nahlas, aby byli vyslyšeny. Nám stačí jen vzít do ruky telefon nebo zapnout počítač. Přímým důkazem je tento článek. A tak se až nepříjemně často setkáváme s názory nebo prostě jen s nejrůznějšími výkřiky lidí, o jejichž mentálním a morálním stavu věděli dříve jen jejich rodiče a sousedi. Dnes díky internetu o nich víme bohužel všichni. Zarážející na to ovšem je jiná skutečnost. A to, že se dostává v dnešní době zvýšené pozornosti právě takovým Kotlárům a Shopaholic Adélám namísto lékařům, hasičům, učitelům, prostě tichým hrdinům naší doby, kteří pokorně a v tichosti pracují pro nás, pro blaho nás všech, ač to napsané zní jako klišé, je to hluboká pravda.

Ale ukazovat na ostatní, na jejich chyby není smyslem tohoto článku. Je na čase ukázat na sebe a začít u sebe. To my všichni jsme stvořili tyhle bizardní TikTok postavičky tím, že jsme jim na internetu věnovali čas. Aby otázka, kterou jsem začal, neutonula v záplavě slov. Kam až může zajít touha člověka prahnoucího po slávě? Souboje v kleci? Boj na život a na smrt? Nebo naopak jen tak na oko před kamerou pomáhat bezdomovcům, ale ve skutečnosti se štítit jim podat ruku, když nejste on-line? Na sociálních sítích vytvářet obraz sebe sama jako dokonalých princezen a princů, co pomáhají společnosti. Nebo jako spoustu dvacetiletých mentálních koučů rozesílat z obýváku desítky citátů denně? Tvářit se, jakože mám patent na rozum, ale ve skutečnosti se nechat živit maminkou? Nebo někoho zabít? Čteš dobře. Tam venku, milý čtenáři, sedí někdo a nepřemýšlí o tom, jestli to udělat, nebo ne. Ale přemýšlí, jak to udělat, aby se na něj nepřišlo. Přijde vám to přitažené za vlasy? Vám možná, ale někomu ne. Bude pak skutečně na vině ten, kdo tenhle obsah tvoří? Nebo bude jen odrazem našeho pokřiveného vnímaní, co je a není normální? Vzpomeňte si jen na dobu před deseti lety, vidíte, kde jsme dnes? Instagram reels, Facebook stories? Vidíte, komu se dostává pozornosti? Možná vám to nepřijde nikterak závažné, ale mně ano. A ještě vám vysvětlím proč.

Nejen že se závažně mění to čemu a hlavně komu věnujeme pozornost jako společnost. Ale brzy to nad námi získá i určitou moc. Ale to úplně nejhorší je, že ti později narození se v tom začínají vidět. Ano, myslím děti. Porno Hrdinky z Only Fans? Bude tohle idol právě tvojí dcery? Vyzve tvůj syn učitele do klece? Nebo mu dá ve třídě rovnou po hubě? Protože je to vlastně kurva normální? Zatím to zní jako legrace, zatím.

Co s tím?

Moje rada zní začít u sebe. Blokovat tenhle odpad, popřípadě s ním vůbec nezačínat. Snížit jim sledovanost. To jediné je bolí. V žádném případě je nesledovat! Ochránit děti tím, že jim sami budeme vzorem. Závěrem mějme prosím na paměti, že jakýkoliv bizardní obsah tu má své místo jen proto, že perfektně zapadne na své místo a do své doby. Ačkoliv by se mohlo zdát, že naším němým přihlížením nemůžeme defakto nikomu a ničemu ublížit, jsme to právě my, kdo nese za podobné věci odpovědnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám