Hlavní obsah
Seberozvoj

Red Pill - Subkultura mužství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://unsplash.com

Red Pill - subkultura mužství

V posledních letech můžeme v mužských komunitách zaznamenat narůstající tendence příklonu k tzv. Red Pillu. Za tímto pojmem stojí celý systém propojených rad a názorů, které mají za úkol vrátit mužům jejich sílu.

Článek

Červená pilulka pravdy

Red Pill je názorový proud, který nahlíží na vztahy mezi muži a ženami jako na hierarchickou strukturu řízenou evolučním principem. V kontextu mužského seberozvoje se pak snaží o posílení tradiční maskulinity a roli muže v oblasti vztahů, seznamování, sexu, sebevědomí a socio-ekonomické úspěšnosti. Z filmu Matrix si vypůjčuje červenou pilulku jako symbol probuzení, kdy mužům odhaluje pravdu o ženách a poskytuje jim tak nový nezkreslený pohled na svět. Red Pill své přístupy opírá o principy evoluční psychologie a nahlíží na vztahy jako na interakce založené na transakčním principu.

Ustřední myšlenky reagují na rozsáhlou škálu témat spojených se společenskými změnami, jako je například emancipace žen, které mají mít přímý vliv na utváření nové podoby mužství. V důsledku těchto změn se tak mění vnímání tradičních rolí mužů a žen, což vyústilo i v současnou krizi mužství. Tuto, pro muže, těžkou a naléhavou situaci se Red Pill snaží vyřešit jakousi renezancí maskulinity, která si ponechává zažitý ,,funkční model“, ale zároveň ho obohacuje o nové progresivní přístupy.

Red Pill v mnoha ohledech připomíná ideologický model, který disponuje nástroji a narativy pro své šíření a konverzi těch, kteří s tímto myšlenkovým směrem přijdou do kontaktu.

Foto: https://unsplash.com

Vystup z Matrixu.

Nabídka, která nejde odmítnout

Jak je možné, že je Red Pill pro tolik mužů atraktivní a divoce prorůstá do mužských témat? Odpověď můžeme nalézt v jeho přívětivosti a schopnosti poskytnout řešení na palčivé problémy mužů, kteří bojují se svým sebeurčením. Jsou to právě muži řešící svou identitu a hledání svého místa na tomto světě, které Red Pill prostřednictvím identifikace s tradičními mužskými úlohami oslovuje. Ty jsou jím stále blízké a povědomé, protože jsou zde stále přítomny prostřednictvím předáváných poselství. Ačkoliv Red Pill sám varuje před popkulturním pokřivením, stále jsou tu obrazy naplňující abstraktní archetyp mužství tou tradiční náplní. Současní muži mají tendence se k tomuto obrazu přiklánět, dokáží se s ním snadno ztotožnit i právě proto, že s ním vyrůstali.

Red Pill zkrátka řeší reálné a akutní problémy dnešních mužů, než aby se zabýval nějakými ideály a politikařením. Muži hledající naplnění a dobrý život se nechtějí zaobírat výše uvedeným. Chtějí si naplnit své potřeby a vezmou za své cokoliv, co jim s tím může pomoci. A to bez ohledu na to, že by tím mohli slepě převzít a dál šířit pochybné ideologické přesvědčení.

Red Pill jim takovou pomoc nabízí a to v době, která je nejistá. Nabízí jim vše, o čem se minimálně domnívají, že potřebují. To zpravidla zahrnuje rady ohledně navazování vztahů se ženami, budování respektu a schopnostmi si umět naplňovat svoje sexuální potřeby. V tomto učení nacházejí muži nový smysl a účel, což je podporováno i prací s ideály, které staví na obrazu silného a úspěšné muže.

Celkově však popularizace a nekritické přijímání Red Pill obsahu přináší nové problémy a staré zachovává. Namátkou třeba generalizace vztažená na jednotlivá pohlaví a posilování jejich stereotypů. Ty mají být v podání Red Pillu v podstatě normou, jenž je definována naší neměnným a přirozeným naturelem.

Foto: https://unsplash.com

Red Pill vs Blue Pill

V lékárně to nehledej

Kde se s Red Pillem můžu setkat? Red Pill obsah je sdílen v prostředí internetu a to především pak v online komunitách, které se zabývají mužským seberozvojem. Nijak se příliš neliší od jiného online obsahu, který je tvořen lidovou formou. Jde o neodborné publikace, které zpracovávají témata zabývající se například tím, jak být přitažlivým hodnotným mužem a to ve všech oblastech života. To zahrnuje mimo jiného i návody na to, jak úspěšně svádět ženy. Nezřídkakdy se v diskuzích objevují různé analýzy chování žen a jejich charakteristik. Typický je pak i výrazový styl a slovník, který se v těchto vláknech nebo materiálech objevuje.

Manosférismus

Manosféra, pojem, který je dnes spojován s misogynními aktivitami a sexismem, spíš než se snahou vysvobodit muže ze spáru předsudků spojených s jejich pohlavím. Zabrouzdáme-li přitom trochu do historie vzniknu Manosféry, zjistíme, že za ní stojí aktivismus v ničem se příliš nelíšící od feminismu. Manosféra se zrodila z potřeby mužů vymanit se ze zaběhnutých společenských stereotypů, nároků a očekávání. Jejím smyslem bylo zbořit zakořeněné obrazy o správném muži a jeho jasně předepsaných rolích. Primární cíl byl tedy maskulinismus jako smysluplný protipól vyvažující jednostranný tlak feminismu.

Nabízí se tedy otázka, co se touto původní myšlenkou stalo, že je dnes Manosféra místem, kde se stále sdružují muži snažící se bránit svá práva, ale namísto rozvolňování striktních definic jinak proměnlivého vnímání genderu, je tu patrná tendence ten historický obraz bránit. A nejde jen o konzervativní přístupy, ale i veškeré negativní projevy, které se s tou konkrétní a danou podobou mužství pojí. I nadále je tu mužům nabízena svoboda, možná lépe řečeno vysvobození, pokud tedy budou ochotni přijmout neúprosnou pravdu a přijmou Red Pill.

Foto: https://unsplash.com

Mýtus Alfy

Mýtus alfabetismu

Téma mužnosti je pro muže obzvláště citlivé, neboť se často dotýká samotného jádra jejich sebevědomí. Red Pill vychází ze základního dělení mužů na AlfyBety. Touto zjednodušenou kategorizací řeší otázku mužství, potažmo definici pravého muže, který slouží jako vzor, jemuž by se měl muž co nejvíce přiblížit. Muži se tímto rozdělením ocitají v jedné množině dvou krajních variant. Buď je muž vítěz, nebo poražený. Tato binární perspektiva, kde existuje jen vůdce nebo následovatel, dobrý nebo špatný, mění vnímání hodnoty jedince v rámci hierarchie. Pokud neovládáš vrchol hierarchie, pak se můžeš považovat za bezvýznamného.

Nezřídkakdy je pojem Alfa nahrazován přitažlivěji znějícím výrazem muž s vysokou hodnotou (High Value Man). Kromě kategorizace slouží zároveň tyto pojmy i jako prodejní vějička. Obraz muže, který má hojnost žen, je nezávislý, bohatý a úspěšný, účinně brnká na struny prožívané nedostatečnosti, těch kteří věří, že je to ta věc, která jim v životě chybí k naplnění.

Není všechno zlato, co se třpytí

Alfa/Beta dělení není jediná věc, která v Red Pillu vzbuzuje určité pochybnosti. Jsou tu i další na to navázané konstrukty, které jsou značně kontroverzní. Například koncepty týkající se dominance a rozhodování, kdy by měl být muž tím, kdo privilegovaně rozhoduje o klíčových aspektech vztahu. Red Pill přistupuje k partnerství jako k instituci a něčemu, co by mělo být řízeno. Nabízí k tomu i pofidérní nástroje jako je například metoda Soft Next. Mezi další problémové oblasti patří:

  • generalizace mužů a žen
  • prohlubování zažitých stereotypů
  • přehlížení vlivu vývojové psychologie na vztahovost člověka
  • odhlížení od nevyřešených vnitřních obsahů osobnosti
  • odjímání sociálního aspektu člověka
  • budování pokřiveného obrazu žen
  • racionalizace

V Red Pillu se objevují tendence vůle držení moci a kontroly. Silou už by to dneska neprošlo a tak Red Pill rafinovaně vytváří koncepty, které schovává za přirozený proces.

Takže je Red Pill něco, co by se mělo potřít? Jak bylo uvedeno dříve, Red Pill pouze reflektuje současný stav věcí a je důsledkem určitých příčin. Ty je potřeba identifikovat a začít se jimi zaobírat. V první řadě by bylo dobré otevřeně a bez předsudků mluvit o problémech, které se toho dotýkají. Tomu bohužel nepomáhá negativní obraz a slabé povědomí širší veřejnosti o tom, co Red Pill, potažmo Manosféra vůbec je.

Jen pro malou představu uveďme jeden komentář diskutující na instagramovém profilu zabývajícím se potíráním sexismu v ČR, který nedávno publikoval příspěvek na téma Red Pillu: ,, I kdyby byli muži utlačováni společností a zákonem, je to patriarchální společnost, takže pravidla, která si oni vytvořili. Jako například schéma, že „muži nepláčou atd.“ [1]

Tento komentář dobře vystihuje nepochopení důvodů vzniku Manosféry, jakkoliv dnes odtud může zaznívat mysoginní rétorika. Také to poukazuje na absenci jakékoliv snahy pochopit, co muži v každodenních situacích prožívají a proč tyto jejich potřeby vznikají.

Takže tu máme na jedné straně odsuzující pohledy širší veřejnosti, která se v tom neorientuje a na straně druhé ty, kteří tento odsouzeníhodný obraz živí a vlastně jim to tak i vyhovuje, jelikož z toho profitují.

Jakékoliv rychlé soudy jen staví už tak velké bariéry a brání v přístupu, který by se dokázal na celou věc dívat s pochopením a brát ji jako přítomný společenský jev. Znesnadňuje to vidět dovnitř nejen těchto skupin, ale i dovnitř samotných osudů mužů, kteří jsou toho součástí a kteří jsou lidskými bytostmi s vlastními potřebami a motivacemi.

Foto: https://unsplash.com

Red Pill rozpolcení

Pozitivní změna jako princip budování závislosti

Navzdory možnému dojmu, že je Red Pill obsah jen semeništěm otrávených plodů, najdeme v něm i ta dobrá k zakousnutí. Ostatně je to právě ta směs dobrých rad, pravd a polopravd, která tvoří tu návykovou směs. Mezi ta pozitivní poselství Red Pillu patří:

  • porozumění procesu lidských námluv
  • orientace na dobrou životosprávu a pohyb
  • upozornění na škodlivost levného dopaminu
  • důraz na přebírání osobní zodpovědnosti
  • apel na vyvinutí aktivního úsilí vedoucího ke změně

Jsou to často právě ty pozitivní změny, které stojí za mechanismem, který muže uvrhá do Red Pill mlhy a pozdější závislosti. Ilustrativní scénář může být následující. Muž hledá řešení na svoje problémy v online prostoru. Tímto defakto vstupuje do Manosféry, kde se poprvé setkává s Red Pill obsahem. Zde může muž poprvé zažít jakýsi pocit přijetí. Sdílí své zážitky s ostatními, kteří mají podobné zkušenosti a tím se mu potvrzuje jeho pohled na svět, na vztahy a ženy. Tyto osobní prožitky jsou často zabarveny frustrací formovanou špatnou životní zkušeností. Ať už jde neúspěchy při navazování vztahů se ženami, dramatickou otřesující zkušeností (např. rozvod nebo nevěra), či zásadními problémy v jiných oblastech. Mezi běžné symptomy patří:

  • pocity marnosti
  • pocit nepochopení
  • zhrzení
  • ztráta důvěry
  • zmatek
  • vztek

Společným jmenovatelem je pak nějakým způsobem narušená sebeláska a sebevědomí. Následné reakce jsou pak v základě dvojího druhu. První variantou je upuštění emocí směrem ven, kdy dochází k posílení role oběti a obviňování okolí. Míra zhrzení může být tak veliká, že dojde k zahořknutí tzv. Black Pill.

Druhou variantou je obrácení se směrem k sobě, dovnitř. To může vést k příjmutí zodpovědnosti za svůj život následované aktivní prací na změnách. Načerpáním a aplikací základních seberozvojových informací týkajících se zlepšení fyzičky, mindsetu, ale také třeba vztahové dynamiky, může mít za následek prudký nárůst zlepšení kvality života. Tím se daný muž utvrdí v platnosti Red Pillu a začne ho studovat více do hloubky.

Tady opět dochází na pomyslné rozcestí. V nabraném novém směru si může začít uvědomovat příčiny svých nezdarů, které ležely pod povrchem. Proniká skrz svoje témata ke své podstatě a dochází k integraci. Nově nabytá perspektiva mu umožňuje oddělit to platné od ideologických Red Pill fantazií. V tomto případě je Red Pill jen přestupní stanicí, na které muž nabral nový směr a pochopil, že vztahovost formují i naše přesvědčení a Manosféru opouští.

V opačném případě začne bez hlubší introspekce přejímat generalizovaná tvrzení. Postupně vyhledává víc a víc obsahu, který mu dál potvrzuje jeho prožívání, často ovlivněné právě nějakým nevyřešeným vnitřním obsahem.

Red Pill může posilovat už tak nabotnalého vnitřního kritika, pod jehož diktátem chlap sice maká, ale nadále v něm zůstává procit dluhu a jeho hlavní motivací je jeho umoření v budoucnu: ,,Neodepisuje ti proto, že tě pokládá za někoho, kdo je pod její úroveň… Nenech se ale kvůli tomu přemoci frustrací, radši negativní energii přeměň v palivo a začni na sobě makat. Samozřejmě pro své vlastní štěstí a ne kvůli ženám. Až se po nějaké době náhodně potkáte někde na ulici, dotyčná si uvědomí, že to nebylo tvoje prohra, ale její… Najednou už to nebude ona, kdo si vybírá, ale ty.“ [2]

Dokonáno jest!

Tento článek vychází z obsahu podcastu – Red Pill Explained: Cesta k pochopení mužského pohledu.

Použité zdroje

[1] BEATSEXISMCZ (2024). The Red Pill. In: https://www.instagram.com, 2024-02-08 [online; cit. 2024-02-08]. Dostupné z: https://www.instagram.com/p/C3Gb6C6MB2k/
[2] ANDROVERSMUS (2024). Co dělat, když tě vyghostila. In: https://www.instagram.com, 2024-02-28 [online; cit. 2024-02-28]. Dostupné z: https://www.instagram.com/p/C35DMBpLzD_/
[3] NĚMÁ Markéta (2021). Red pill, obdoba moderního feminismu pro muže. In: https://www.m-nema.cz/, 2021-08-10 [online; cit. 2021-08-10]. Dostupné z: https://www.m-nema.cz/2021/10/08/red-pill-obdoba-moderniho-feminismu-pro-muze/

Anketa

Myslíte si, že Red Pill dnešním mužům prospívá?
Ano. Muži už dnes nejsou muži, je potřeba, aby se pochlapili.
50 %
Ne. Jsou to jen ideály, které muže odvádí od řešení podstaty jejich skutečných problémů.
50 %
Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám