Hlavní obsah
Prezidentské volby

Zvraty a překvapení v prezidentské debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula - Upraveno

Kandidáti na prezidenta (2023) / Foto upraveno

Co za zvraty, překvapení a zásadní rozhodnutí se událo v nedělní debatě s kandidáty na prezidenta? Více zde…

Článek

V neděli 8.1.2023 probíhala na ČT 24 & ČT 1 debata s kandidáty na prezidenta. Zde je shrnutí toho nejzajímavějšího z debaty. Celý záznam (119 min.) zde.

Kde je? A přijde?

„Kdyby mezi nás zavítal…“ Toto povzdechnutí, moderátora Martina Řezníčka, zaznělo mnohokrát. Proč? Protože chyběl jeden z ústředních bojovníků o trůn. Jím byl, už dle očekávání, Andrej Babiš (za ANO). Ten se podle ostatních kandidátů nedostavil z důvodů strachu nebo nepříjemných otázek. Pravdou bude nejspíš obojí. Přece je lepší si udělat vlastní video nebo ikonické „Čau lidi,“ kde Vás všichni chválí, než se vypořádat s kritikou v debatě. Po propadáku v pořadu TV Prima - K tabuli, kde se Babiš mimořádně předvedl, se oprávněně bojí mezi „velké chlapce.“ Mnozí z přítomných kandidátů, jako např. Josef Středula, řekli: „A. Babiš pohrdá voliči a občany této země pokud k nim odmítá promluvit v debatě, kterou vede veřejnoprávní televize.“ (Volná parafráze z předvolební debaty na ČT / 8.1.2023) Holt asi vše nebylo podle gusta pana Babiše.

E-Armáda vyřeší hlad v zemi

Nejhlasitějším a nejvýrazněji projevujícím se individuem byl Karel Diviš. Již od samého začátku debaty se ostře pouštěl do kritiky. Na paškál si vzal především generála Petra Pavla a Danuši Nerudovou, kterým vyčítal všechno možné od minulosti v KSČ, přes hraní si na vojáky až po rychlotituly. Oba kandidáti jeho pokusům o vyvedení z míry s klidem odolali a nijak je v průběhu vysílání nekomentovali. Dále se pan Diviš podivil tomu, co zažívají lidé na vesnici a v maloměstech. Hovořil o sociálním cítění a závisti. V jedné z vět potom řekl:

Kromě toho, že teď má spoustu lidí velký problém, co jíst a co pít. Že žijí od výplaty k výplatě, od výplaty do mínusu. Tak ten základ je vybudování obranyschopnosti naší země. A to my neuděláme těmi stíhačkami F-35 (pozn. red. jejichž nákup Diviš neoprávněně vyčítá gen. Pavlovi.), ale díky moderním technologiím, budeme čelit hybridním hrozbám…
Karel Diviš - Superdebata České televize

Jako řešení vidí vybudování tzv. e-armády, která se bude věnovat oněm hybridním hrozbám. To, že naše země disponuje: Velitelstvím Informačních a Kybernetických sil, bylo asi panu Divišovi málo či byl špatně informován. Možná jako budoucí prezident a majitel IT firmy očekává velkou hradní zakázku pro své poddané programátory. Celé bizardní vystoupení korunoval snahou lidem sdělit, že se nemají nechat ovlivnit neprůhledností průzkumů, které si mohli protikandidáti zaplatit a volili podle svého uvážení. (koment. red.: Nejlépe jeho, i když není v predikcích nahoře.) Obdobně hovořil i pan Bašta či Hilšer. Nesourodost osobnosti zůstává zachována a my se posuneme dál.

Zavřete oči, odcházím…

Největší překvapení bylo na konci debaty oznámení Josefa Středuly. Ten ve zkratce řekl, že odstupuje z voleb a svým voličům doporučuje paní Danuši Nerudovou. Na tom by asi nebylo nic divného, kdyby neřekl, že nemůže snést trestně stíhaného člověka (Andreje Babiše) na postu prezidenta republiky. A druhým dechem nedoporučil Nerudovou, která má ze sebou škraloup v podobě rychlotitulů a kauzu manželových právních služeb, poskytnutých za cca 256 000 Kč, Mendelově univerzitě. Nevím na kolik byl tento krok ze strany oznamovatele promyšlený ale za mě se úplně nepovedl. Zároveň nemají v programu až tak moc společného. A jako jediná možnost se nabízí, že si pan Středula uvědomil, že ve volbách neuspěje a tak se rozhodl, že hlasy svých voličů prodá za doktorát od „Čaputové z Wishe.“ Nerudová si tak může užít hořkosladké potěšení a pár levicových voličů navíc.

Nevidomí osahávají Nerudovou a hluší v podpaží Petra Pavla…

Jednou z posledních otázek, kterou moderátor položil kandidátům, byla: „Jak byste se popsali nevidomému a hluchému voliči?“ Petr Pavel by se nevidomému popsal slovně, a to především po stránce vzhledu a fyzických proporcí. Nerudová se rozhodla, že by nevidomé osobě dala ruku na svůj obličej, aby si jej mohl osahat. Sám mohu jako nevidomý říct, že snad není větší stereotyp, který většina populace načerpala z filmů, než právě osahávání obličejů od nevidomých. Sahat někomu na obličej, který je prakticky vždy mastný, je už pro samotného nevidomého nepříjemné. A to se nebavíme o možnostech, že Vám třeba zrakově postižený nechtěně zraní např. oko nevhodným pohybem. Chápu snahu, ale slovní popis je vždy lepší a bezpečnější. Nebo Vy byste sahali někomu cizímu na obličeji? Schválně můžete napsat do komentářů. Generál potom začal naznačovat, že by se hluchým popsal jako někdo, kdo je ochrání. Kdo je vezme pod svá ochranná křídla, přičemž nadzvedl ruku a zamával pod ní. Po lehce úsměvné scéně je třeba zhodnotit, že snaha od kandidátů byla…

-----------------------------------------------------------------

Pokud se Vám článek líbil, budu rád, pokud mne budete odebírat a pravidelně sledovat na platformě Seznam Médium. Každého přečtení si nesmírně vážím a budu rád za Vaši podporu. Pokud chcete vědět zákulisní informace či novinky, sledujte mne zde - Twitter

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz