Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podpálil les, propadl drogám a dobyl svět. Johnny Cash by slavil 92 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Johnny Cash

Hlas hluboký jako Mariánský příkop a tělesná konstituce budící přirozený respekt - přesně tak bychom mohli charakterizovat největší ikonu country music a jednoho z nejlepších zpěváků všech dob.

Článek

Píše se 26. únor 1932 a Carrie Cashová svírá čerstvě narozené děťátko. Na jménu pro novorozeného chlapečka se se svým mužem nedohodne, a tak mu přidělí pouze iniciály J. R.

J. R. vyrůstal v Arkansasu a hned jako mladík nastoupil k Letectvu Spojených států. Tam však nastal problém. Pro chybějící křestní jméno jej nemohli zapsat do stavu, pročež si začal říkat John. A z Johna byl už jenom krůček k Johnnymu. Tuto domáckou přezdívku si osvojil roku 1955.

V té době byl již ženatý. S katoličkou Vivian Liberto se přestěhovali do Memphisu a tam se mladý Johnny pokoušel živit jako podomní prodejce. Současně však začal vystupovat se svou skupinou The Tennessee Two. Právě s ní nahrál svůj první velký hit Hey Porter a posléze také nestárnoucí Folsom Prison Blues. O dalším osudu tak bylo rozhodnuto.

V šedesátých letech přišel první strmý pád - Johnny začal pít a užívat drogy. Přesto tvořil dál a jeho hvězda stoupala. Roku 1965 projížděl Národním parkem v Kalifornii, kde se jeho auto přehřálo a začalo hořet. Plameny brzy zachvátily přes dva kilometry čtvereční lesa a sebevědomý zpěvák stanul před soudem. „Nestarám se o vaše zatracený žlutý káňata,“ reagoval pobouřeně, když mu soudce sdělil, že vinou požáru zahynuli také vzácní kondorové.

Teprve s postupem času, již po boku nové ženy - June Carterové -, jeho pověst desperáta začala slábnout. Johnny se stal silně věřícím a na svých vystoupeních rád říkával „Bůh žehnej“. Nadále však kouřil, což nepochybně náleželo k důvodům, proč se jeho pověstný basbaryton horšil a postrádal onen nenahraditelný zvučný šmrnc. Navzdory téhle skutečnosti nadále koncertoval a zazářil po boku dalších velikánů, jako Roy Orbison, Jerry Lee Lewis nebo Willie Nelson.

Od roku 1996 se potýkal s těžkou cukrovkou a následně i s komplikacemi po zápalu plic. Paradoxně až v roce 2003 nahrál jednu ze svých nejslavnějších písní Hurt, jež zazněla i ve filmu Logan s Hughem Jackmanem v hlavní roli. Téhož roku umřela 15. května June a zlomený Johnny se odebral do věčných lovišť čtyři měsíce po ní, zanechav za sebou působivý odkaz jako žádný jiný zpěvák country music. Jeho hláška „Hello, I'm Johnny Cash“ bude už napořád znít z dobových záznamů.

Zdroj: Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Johnny Cash

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz