Hlavní obsah
Aktuální dění

Putinova kuchařka k destabilizaci jihovýchodního křídla NATO aneb o co šlo v roce 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Hodic/mapy.cz

Politická mapa rozebírané oblasti.

O co bývalo mohlo jít Rusku, kdyby bývala byla padla Ukrajina (a Moldávie).

Článek

Loňské přepadení Ukrajiny Kremlem klade otázky, jaký býval měl být další postup, pokud by se bývala zhroutila koordinovaná ukrajinská obrana a území Ukrajiny by bývalo ovládlo Rusko. Z vojenského hlediska se nabízí likvidace Moldávie a Gruzie coby slabých a malých států, na jejichž území hoří zamrzlé konflikty a které se netají svou proevropskou orientací.

Tyto státy by ovšem byly spíše dokončení procesu rozšíření ruského území na hranice zemí NATO a jejich obsazení se při současné politice Ruské federace nabízí samo.

Za pozornost ohledně plánů s Ukrajinou stojí mapa Vladimíra Žirinovského, zveřejněná před několika lety a zveřejněná serverem Seznam.cz . Vladimíra Žirinovského lze s trochou nadsázky považovat za mluvčího Kremlu v otázkách, které nechce Moskva ventilovat přímo a jde tak o jakési neoficiílní pozvání ukrajinských sousedů na hostinu:

a část těchto plánů potvrdil i Alexandr Lukašenko:

Výše uvedené bizarní úvahy jsou ukázkou přemýšlení Kremlu o národech a státech a lze se tedy důvodně domnívat, že podobné úvahy může vésti Kreml ohledně střední Evropy a Balkánu. Cílem tohoto článku je tedy shromáždit možné indicie takového jednání ze strany Ruské federace a jejích spojenců v Evropě s cílem ohrozit kolektivní bezpečnost.

Pro Balkán při případném pádu Ukrajiny a Moldavie vzniká situace 1:

Situace 1

Foto: Jan Hodic/mapy.cz

Strategická situace po obsazeni Ukrajiny a Moldavie


Další expanze naráží na hranicích zemí NATO v západním směru zejména na Polsko a Rumunsko. Přímý útok na NATO nedává pro Rusko smysl z politických, ekonomických i vojenských důvodů. Smysl má další rozleptávání aliance metodami hybridní války a zvláště pak využitím některých států, například Maďarska a Srbska, se kterými má Rusko dobré vztahy. Ukažme si tedy hypotézu, při snaze využít otevřených zdrojů, že Putin mohl chtít pomoci zejména těmto dvěma státům k územním ziskům na úkor jejich sousedům. Oba tato státy spojuje historický sentiment po původních, zpravidla vícenárodnostních útvarech, které tyto národy braly za svoje a jejichž spodní, extremistické ale až mainstreamové politické proudy se vzpomínáním na Uhry a Jugoslávii obvykle vyznačují.

Situace 2

Foto: Jan Hodic/mapy.cz

Strategická situace spojenci Putina

Za tyto zásahy by býval mohl mohl Putin očekávat možnost rozmístit v určitém rozsahu ruská vojska na jejich území a získat tak pozice na dosah Bratislavy, Vídně, Sarajeva, Sofie a Jadranu a odříznout část východních zemí NATO od zbytku aliance bez jediného výstřelu. Na mapě jsou tmavě zeleně vyznačena území, o která by se mohlo takto zvětšit Maďarsko a na základě míst, kde žijí maďarské menšiny a kde se nacházely hranice za druhé světové války jsou vyznačena území, o která by mohlo mít Maďarsko za takovou pomoc zájem. V nacionalistických kruzích, jejichž voliče v minulosti obsluhovala strana Jobbik a jejichž voliče stále více obsluhuje samotný Fidesz, by o podobné změny hranic byl bezpochyby zájem, viz píseň skupiny Karpáthia (přirovnávám k české skupině Orlík):
https://www.youtube.com/watch?v=GIh_2M-EQdk

Maďarská média věrná Orbánovi zároveň zvedají téma „útlaku“ zahraničních Maďarů:
https://www.youtube.com/watch?v=3LhTFiQjBCk

Foto: Jan Hodic/mapy.cz

Strategická situace revize hranic dle druhe Arbitraze

Pokud měla být cena za využití maďarského území hodnotnější než pouze Podkarpatská Rus, nabízí se směna území mezi Maďarskem a Srbskem, kdy by Maďarsko bývalo získalo etnicky maďarskou severní Vojvodinu v rozsahu podobném jako roku 1941 po operaci Bestrafung s centrem v Subotici (mad. Szabadka). Srbsko by bývalo mohlo oplátkou za tento územní ústupek mohlo očekávat podporu v rozbití Bosny a Hercegoviny a získání tzv. Republiky Srbské. Následuje výčet maďarských aktivit na podporu bosenských Srbů:

Přitom tato aktivita Orbánovi ve volbách z roku 2022 příliš pomoci nemohla. Jeho kampaň byla zaměřena nikoliv na aktivní zahraniční politiku, nýbrž v duchu „stáhneme se domů a nebudeme se angažovat“, zatímco chce z Maďarska udělat „bránu hedvábné stezky“, viz 1.13 a o Ukrajině nebo Srbsku není v předvolebním programu ani slovo:

https://web.archive.org/web/20100316215728/http://static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf

Ještě bych zde chtěl poděkovat lidem, kteří mi pomohli s rešeršemi obsahu článků v maďarštině a srbštině. Prvním jazykem vládnu na úrovni tak A2 a srbsky vůbec.

Foto: Jan Hodic/mapy.cz

Strategická situace vojenske bloky

Pokud Putin počítal s pádem Kyjeva během dnů a obsazením Ukrajiny za dva týdny, bývalo by dávalo smysl potom změny hranic uskutečnit ještě během března 2022 a Viktor Orbán by si tak býval pojistil výhru ve volbách revizí Trianonských hranic. Z hlediska zemí NATO by se jednalo o vážný strategický problém, jak ukazuje výše vložená mapa. Strategicky by šlo o rozbití celého středoevropského a zejména balkánského prostoru pro Severoatlantickou alianci. Z tohoto důvodu bych se ani býval nedivil, kdyby Polsko v případě pádu Ukrajiny bývalo obsadilo území Podkarpatské Rusi, Lvova a Ivano-Frankivsku tak aby toto území bývalo nemohlo být při případné porážce Ukrajiny zneužito k transferu většího množství ruských vojáků na dostřel Vídně nebo Bratislavy a na Balkán. Přidávám ještě jeden chorvatský komentář: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=04&dd=19&nav_category=78&nav_id=2142221&fbclid=IwAR2c0i3CqibIkLOw71YhtqRmjSVSHM_WfjeOtROBG0Kzz66ZHJELHGiWBPQ

Foto: Jan Hodic/mapy.cz

Strategická situace vojenske bloky

Na následující mapě jsou oranžovou linkou znázorněna území, která by potom bývalo mohlo Srbsko obsadit s eventuální ruskou pomocí, aniž by došlo k aktivaci článku 5 NATO. Dalo by se bývalo očekávat rozbití Bosny a obsazení Kosova. Konflikt s jednotkami na základně Bondsteel by nemusel být nutně vyvolán, ale postup Srbů a Rusů by mohl znefunkčnít Kosovo jakožto stát a dostat jej z větší části pod kontrolu Bělehradu. Počet vojáků rozhodně není takový, aby jakkoliv dokázal udržet Kosovo na mapě, 1000 vojáků: https://www.stripes.com/branches/army/2021-08-19/Kosovo-Bondsteel-National-Guard-Vermont-2580248.html

Krátce k vývoji v Bosně. K tomu máme několik zdrojů, například highlight z poslednich dní z chorvatských novin. V Dubrovníku se tehdy začali zajímat o skutečný účelu letiště, které staví Srbove ve městě Trebinje. Spekulovalo se, že to měl být skokanský můstek pro Rusy.

Foto: Jan Hodic/mapy.cz

Strategická situace spojenci Putina s uzemnimi zisky

K dění v Bosně máme například zdroje:

https://6yka.com/ - spíše liberálnější, je vidět, že je srbské provenience, zdánlivě nešíří ne-separatistické nálady, tváří se jako všeobjímající bosenské, nicméně sentiment článků od invaze nebyl vždy prozápadní. V Srbsku stojí za pozornost například https://www.b92.net/ - , rusofilní prorežimní plátek v Srbsku.

Pokud by Srbové s pomocí Rusů připojili Republiku Srbskou, získal by Putin prostřenictvím svého spojence přístup na Jadran. Skrze Kosovo je potom možnost ohrožovat Severní Makedonii a Albánii. Lze se ovšem domnívat, pokud takovýto plán existuje již minimálně sedm let, že jeho vyústěním původně měla být anexe Černé Hory Srbskem a vytvoření kotviště ruského loďstva v Boce Kotorské. Odpovídá tomu množství energie, vložené z ruské a srbské strany do odvrácení vstupu země do NATO:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám