Hlavní obsah
Zdraví

Tahle bylinka zachránila nejedno bolavé břicho! Znáte všechny její benefity?

Foto: David J. Stang / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, libeček

Libeček

Kdo má libeček, ten se nebojí nemocí ani prázdného hrnce. Tahle zázračná bylina pomáhá trávení, čistí tělo a dodává jídlu skvělou chuť. Přečtěte si, proč by neměl chybět ani u vás doma!

Článek

Libeček lékařský: Rady mojí babičky

Když jsem byl malý, moje babička říkala: „Bez libečku by žádná pořádná kuchyň ani domácnost neměla být!“ A měla pravdu. Tuhle voňavou bylinku pěstovala za domem vedle petržele a pažitky a přidávala ji do polévek, omáček i brambor. Ale nejen to – věděla, že libeček je i skvělý lék na bolavé břicho, těžké nohy a dokonce i pročištění těla. Dnes bych se s vámi rád podělil o tyto moudré rady, které se v naší rodině dědí už po generace.

Proč by měl mít libeček místo v každé zahrádce i domácnosti?

Babička vždy říkala, že libeček není jen do kuchyně, ale také do lékárničky. „Když tě bolí žaludek, udělej si čaj z libečku, pomůže ti lépe trávit a zbaví tě nadýmání,“ radila mi. A opravdu – stačí spařit pár lístků a vypít teplý odvar. Pomáhá i na těžký žaludek po vydatném jídle. Když si děda stěžoval na oteklé nohy a zadržování vody v těle, babička mu vařila odvar z libečku, protože věděla, že pomáhá ledvinám a odvádí přebytečnou vodu z těla.

Kromě toho ho babička používala i jako přírodní deodorant – říkala, že když si člověk dá libeček do koupele, zbaví se zápachu a pokožka bude svěží. A pokud jsme byli nachlazení, dělala nám libečkový sirup na kašel a bolesti v krku. Stačilo pár lžiček a hned se dýchalo lépe.

Jak libeček pěstovat podle babičky

„Libeček si roste sám, ale potřebuje dobré místo,“ říkávala. A měla pravdu. Nejlépe se mu daří tam, kde je dost slunce a dobrá půda. Semena babička vysévala na jaře, ale většinou si libeček rozmnožovala dělením kořenů – prostě na jaře vyryla kus staré rostliny a zasadila ho jinde. Do pár týdnů už byl libeček zase v plné síle.

Když byl čas sklizně, babička vždy říkala: „Listy trhej průběžně, ale když ho chceš na zimu, radši ho usuš, než zamrazíš.“ A měla pravdu – sušený libeček krásně voněl i v zimě a dodal jídlu tu správnou chuť. Kořeny vykopávala na podzim, když už byla rostlina v klidu – ty pak sušila na čaj nebo dělala libečkovou tinkturu.

Babička měla pravdu, když říkala, že libeček je poklad zahrady. Ať už ho přidáte do polévky nebo si z něj uděláte čaj na bolavé břicho, vždycky pomůže. Jestli máte možnost, určitě si ho zasaďte – jak říkala babička: „Kdo má libeček, ten se nebojí nemocí ani prázdného hrnce.“

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Libeček

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz