Hlavní obsah
Zdraví

Olej na hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Janula

Ajurvédská medicína je založena na principech starých pět tisíc let, od roku 1982 je uznána Světovou zdravotnickou organizací jako plnohodnotný léčebný systém, nejde tedy o nějaké šarlatánství.

Článek

Nezaměřuje se jenom na potlačování příznaků nemocí a jejich léčbu, zkoumá i jejich příčinu, která je mnohdy dána nesouladem mezi člověkem a přírodou či nerovnováhou v těle.

To se podle ní skládá ze sedmi tkání, ale zejména pěti elementů (vzduch, oheň, prostor, voda, země) přičemž tvoří základ životních principů neboli energií (dóš.)

Jejich jména jsou Váta, Pitta a Kapha, první je energií pohybu, druhá metabolismu a třetí odpovídá principu hmoty a struktury. Nachází se v každém z nás, pouze v jiném poměru, což vychází z přesvědčení, že lidský organismus je unikátní a jedinečný.

Kombinace elementů tvoří konstituci člověka, která je daná momentem zrození, přičemž se dělí na část fyzickou a psychickou. Většina lidí ji má ovšem smíšenou (Váta-Pitta apod).

Stav poměru energií není stálý, mění se v souvislosti s ročním obdobím, životním stylem, věkem, ale i stravovacími návyky. Jak tento princip funguje v praxi?

Obvykle se při první návštěvě používá tzv. pulsová diagnostika. Ta pomůže zjistit, zda není dóša snížená či zvýšená, protože tím vzniká nerovnováha, která je prvním krůčkem ke většině onemocnění.

Pokud ano, musí se vhodným způsobem vrátit do původního stavu. K tomu se používají výhradně přírodní prostředky, zejména bylinná léčba a detoxikační procedury.

Velký význam mají dechová cvičení, úprava jídelníčku s doporučením vhodných a nevhodných potravin, masáže, terapie barvami, kameny, aromatické lampy.

Terapie je vždy individuální, podle momentálních potřeb pacienta. Ájurvéda pokrývá široké spektrum chorob, od „obyčejného“ nachlazení, přes chronické nemoci, až k duševním porouchám.

Často přitom stačí k výraznému zlepšení stavu „drobnost“ jako je změna jídelníčku s vynecháním tělu škodlivých potravin - a naopak přidání těch vhodných.

Ty nemusí zcela odpovídat trendu zdravé výživy, jde o čistě individuální záležitost, stále totiž platí antické rčení, že stejné jídlo je pro jednoho člověka lék a pro druhého jed.

Ájurvéda nabízí pomoc i při obezitě, za její nejčastější příčinu považuje nadměrnou tvorbu podkožního tuku v jedné ze sedmi tkání, pochopitelně té tukové (meda dhatu) což způsobuje nežádoucí hromadění těžké energie zvané Kapha.

Účelem léčby je sice odstranit její nadbytek, není však nutné dodržovat přísnou dietu, spíš jde o to upravit stravu a metabolismus tak, aby sám začal spalovat tuk, ovšem tím, že se nestresuje jako u komerčních diet.

Cvičení má význam jen tehdy, pokud není nucené a člověk ho vnímá jako svou přirozenou potřebu. Musíme-li totiž složitě a obtížně cokoli dodržovat, dlouho to obvykle nevydržíme, což se týká i různých hladovek.

Čínský mudrc Lao-tzu před pár tisíci lety řekl: „Čím více se do něčeho nutíte, tím menší úspěch máte.“ Přejídání je pak i důsledkem toho, že tělu něco chybí.

Stres z nedostatku potravy pro něj pak znamená „stav ohrožení.“ Proto spaluje cukr místo tuku, čímž podporuje vylučování inzulínu, který ukládá další tuk! Je tedy nutné vrátit příslušné orgány do stavu, ve kterém budou schopny ho efektivně spalovat, to je celé.

Ajurvédskou specialitou je i Širodhara, unikátní metoda, která se používá úspěšně tisíce let! Má dvě fáze, první je celotělová masáž. V druhé probíhá masáž hlavy, nejprve se zakryjí oči navlhčenými kousky gázy, aby se do nich náhodou nedostal sezamový olej, který pak stéká na čelo ze speciální nádoby.

Je krásně teplý, navíc jsou do něj přidány léčivé ájurvédské byliny. Podle směru, v jakém s ní pohybuje, mění tenký pramínek směr, od počátků vlasů, po obočí. Zároveň se tak tělo zbavuje toxinů a vrací do přirozené rovnováhy.

Je to příjemné a začínám věřit tomu, že Širodhara omlazuje a vrací tělu vitalitu, jak se v Indii tvrdí. To ale není všechno, umí mnohem víc. Podporuje krevní oběh, zlepšuje paměť, zpomaluje šedivění, omlazuje pokožku, snižuje cholesterol i krevní tlak, pomáhá při astmatu, revmatismu, artritidě, bolestech zad, žaludečních potížích!

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-ajurveda-jako-zpusob-nalezeni-zivotni-rovnovahy-208362

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198827/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz