Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Seznamování je nerozluštitelné mystérium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto Pixabay

To, jak se lidé seznamují, bývá leckdy záhada. Modelový příklad je, kdy nás něco táhne na místo, kam jsme jít vůbec nechtěli, a potkáme někoho, kdo měl být také někde jinde…

Článek

Ještě podivnější je zamilovanost. U ní se zmiňuje vliv chemických reakcí, hormonů, emoční přitažlivost, „živočišná“ sexualita. V každém případě jde o složitý proces, do kterého se zapojí mozek, srdeční aktivita, puls i ztráta objektivního úsudku, pokud jde o předmět naší touhy.

S tím souvisí i fenomén založený na tom, že protiklady se přitahují. S tímto poznáním přišel kdysi dávno Platon. Podle něj nám někdy na protějšku nejvíc imponuje to, co sami nemáme, což se týká zjevu, ale i povahových vlastností. Díky tomu spolu mohou žít introverti a extroverti.

Pozornost také přitahuje exotické vzezření, ale i věkový rozdíl. Dívky, vyhledávající starší muže, nemusí být nutně zlatokopky, mnohé hledají pocit jistoty, ochrany, imponují jim šedivé vlasy, jsou spojovány s moudrostí, vyrovnaností.

Jde o takzvaný Elektřin komplex spočívající v podvědomé milostné náklonosti dcery k otci – obzvlášť se projevuje v pubertě. Navíc platí, že si dívky často vybírají typy chlapců, kteří se v něčem podobají otci.

Další fenomén je princip zakázaného ovoce, dobře ilustrovaný na příběhu Romea a Julie. Otázka je, jak by se jejich láska vyvíjela. U nesourodých párů totiž platí úměra – čím víc odlišností, tím víc konfliktů. Zamilovanost totiž časem vyvane, zůstane rutina.

A právě v ní se různorodost povah – obvykle negativně – projeví, málokdy platí známé pohádkové rčení: „A žili šťastně až do smrti.“ Mnohem lepší perspektivu má vztah založený na přísloví „vrána k vráně sedá“. Jde o tzv. teorii zrcadla.

Podle ní se zamilujeme do lidí, kteří nám připomínají sebe sama.Velké procento párů se také seznámilo na pracovišti nebo je spojila společná profese. Typický příklad je herecké manželství. Toto povolání má specifika, pro normální lidi často bývají překážkou postelové scény, předstírané, „hrané“ city.

Natáčení navíc trvá pár měsíců, kdy jsou herci spoustu času mimo domov, navíc ve společnosti atraktivních kolegů opačného pohlaví. Pak stačí málo a přeskočí jiskra. Příbuzná osobnostní charakteristika má větší tendence překonat krize, navíc stejné reakce na prožité události snižují vznik vážného konfliktu.

Po delší době ovšem může dojít k vyhoření, nemáme na druhém co objevovat. O tom, jak zaujmout opačné pohlaví by se daly napsat romány, ale zevnějšek nesporně k seznámení přispívá. To, že blond vlasy budí pozornost a ti, co je mají jsou odmalička obletováni, zvlášť pokud mají i modré oči, je nesporný fakt.

Další výhoda je cizokrajný vzhled, zvlášť přitažlivě působí míšenci, kteří v sobě mají znaky více ras. Kromě toho je důležité vystupování, zejména sebejistota, výřečnost. Dívky výrazně oslovují hudebníci a zpěváci – nejen ti slavní, hudba v nich probouzí erotickou touhu.

I na venkovské zábavě si je může interpret vybírat, bez ohledu na to, jak vypadá. S tím souvisí i odlišné erotické vnímání. Muž se nejprve se zaměří na své priority. Buď preferuje horní část těla (prsa, tvář) nebo dolní (nohy, zadek) a poté „odborně zhodnotí“ celek.

Dívky zaujme spíš detail, nejčastěji barva očí, a nevšimnou si třeba zjizveného obličeje. To vysvětluje i oblibu chlapeckých hudebních skupin, kde mnohdy nejsou žádní krasavci, ale umí se pohybovat, po zpěvu je právě tanec tím, co ženy a dívky oslovuje.

Jejich ideály se také mění. Ostře řezané kovbojské rysy jsou už dávno pasé. Platí opak, v kurzu jsou hubení kluci s jemnými až holčičími rysy, příjemně vonící. Nečeká se od nich ochranitelství, rytířskost, galantnost, současnému světu vládne genderová rovnost. Nicméně některé stereotypy dál přetrvávají.

Stále platí, že první impulz pro seznámení je oční kontakt, navodí atmosféru a pokud je opětován, vztah může začít. Mimochodem slovo „miluji tě“ používají podle ankety obvykle jako první muži, přibližně po třech měsících.

Je zajímavé, jak se vyvíjely erotické priority u obou pohlaví v průběhu posledních padesáti let. Zatím, co u mužů se nezměnily, stále preferují určité partie, u žen měly dost dramatický průběh. Éra romantických hrdinů, co na stříbrném plátně s kordem v ruce bránili svou čest a zachraňovali vyvolenou slečnu s genderem skončila.

Dřív se také stávalo, že dcera a matka měly podobný vkus. To už neplatí. Zatím, co dívky preferují chlapce, kteří, jak bylo řečeno, vypadají trochu jako ony, ženy mají podle posledních průzkumů v oblibě muže s menším bříškem.

Ty si spojují s blahobytem a bohorovností, což je pro ně nejdůležitější, protože je nevědomě posuzují podle toho, jací z nich budou otcové. U obou skupin se v žebříčku sexuální přitažlivosti překvapivě umístili až na jednom z posledních míst „svalovci.“ Výsledky se víceméně shodovaly ve všech zemích EU.

I když dnes hrají velkou roli při seznamování sociální sítě, které mohou selektovat případné zájemce, stále je osobní kontakt u milostné touhy nevyhnutelný. To neplatí u přátelství, obvykle založeném na hraní her, kdy se spolu baví „pařani“ vzdálení od sebe tisíce kilometrů a vědí o sobě víc, než skuteční kamarádi masa a kostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz