Hlavní obsah
Cestování

Svátek v parku Tivoli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixbay

Dost lidí řeší, co bude dělat příští středu na státní svátek. Jedním ze zaručených tipů je zábavní park Tivoli v metropoli Dánska, Kodani.

Článek

Park je druhý nejstarší Evropě, byl založen roku 1843, původně jako romantický na pozemcích bývalého vojenského opevnění na periférii. Ale jak se město rozrůstalo, měnilo se rozložení, dnes už leží téměř v centru, kousek od Radničního náměstí.

Při procházce se dá narazit na historické budovy, kochat pohledem na krásné zahrady a jezírka. Pestrobarevné květiny jsou všudypřítomné, jejich počet se těžko odhaduje, ale může jich být až na půl milionu!

Tivoli je také místo, kde se konají koncerty a kulturní akce. Pravidelně zde vystupují orchestry a skupiny občas i některá superstar, konají se tu ohňostroje. Tivoli je tak ideálním místem nejen pro milovníky zábavy, ale i hudby a kultury a gastronomie.

Lucerny a lampy (je jich tu 115 000!) schovávané ve stromech, tvoří neopakovatelnou atmosféru, je tu i 32 restaurací - včetně luxusních - i pódium pro koncerty a divadelní hry. Tradicí jsou ty pantomimické, konají se zde už roku 1874.

Zájem je ale i o artistická představení. Občas na jevišti vystoupí i některá z hudebních superstar či skupin, pravidelné sídlo zde má pěvecký chlapecký sbor The Tivoli Boys Guard. Park má velkou návštěvnost, ročně i více jak čtyři miliony návštěvníků.

Plno je pochopitelně hlavně o víkendech. Kdo se tam tedy vydá 8.května, kdy v Dánsku není svátek, bude si moci nerušeně prohlížet park a také využít jednu z mnohočetných atrakcí, ty jsou na ploše 250 × 350 metrů.

A opravdu pro všechny, od obyčejných kolotočů pro malé děti, až po opravdu hrůzostrašnou horskou dráhu, na které se bojí i dospělí. Měří 568 metrů, elipsy, co opisuje, jsou až sebevražedné, má přetížení místy až 4G, kolo trvá 1,46 minuty.

Dá se tady najít i její předchůdkyně, nejstarší stále funkční dřevěná horská dráha světa. Hodně odvahy vyžaduje atrakce s pravdivým názvem Volný pád. Při té se vyjede v kabině až do 40metrové výšky a potom samovolně padá dolů jen díky gravitaci.

Ti, co to zkusili, sice tvrdí, že cítili srdce až v krku, ale většina z nich na to jde znovu! Do Tivoli míří na jaře, kdy všechno kolem kvete i senioři na procházky, v okolí je mnoho krásných domečků jako z pohádky obklopených zelení.

Park otevírá brány koncem března či začátkem dubna (podle počasí) a zavírá v říjnu. Velice úspěšný a oblíbený je právě poslední týden, který nese název Halloween. Všude kolem jsou vydlabané tykve, prosvěcované sporým světla svíček, čarodějnice a strašidla.

V parku Tivoli je mnoho restaurací a stánků s jídlem, které nabízí širokou škálu pokrmů. Můžete si zde vychutnat tradiční dánský sendvič smørrebrød, ale i italskou kuchyni nebo třeba jen obyčejný hot-dog.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na sladkosti - vafle, zmrzlinu nebo tradiční dánské pečivo. Tivoli se pak v noci promění v magický svět plný světel a tajemství. Tisíce barevných světel osvětlují cesty, atrakce a budovy.

Tím vytváří nezapomenutelnou atmosféru. Každý pátek a sobotu v létě je zde také pořádán ohňostroj, který je vždy nádhernou podívanou.

Zdroj:

https://www.businessinsider.com/tivoli-gardens-theme-park-copenhagen-better-than-disney-world-2023-3

https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/planning/tivoli-gardens-gdk424504

https://www.afar.com/places/tivoli-gardens

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz