Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tomáš Matonoha asistoval při pitvách, pletl si nohy s rukama

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: rodinné vinařství Vican, se souhlasem)

Tomáš Matonoha (53) zkusil v život mnohé, dvakrát se přihlásil na Právnickou fakultu, kam ho naštěstí pro diváky nevzali. Když jako student hledal brigádu, měl nastoupit v nemocnici na onkologii, ale někdo se spletl a stal se z něj pitevní asistent!

Článek

Šlo o jeden z mnoha neobyčejných zážitků, který jeho život provází. Tvrdí, že to, jak byl dennodenně konfrontován se smrtí, která je pro většinu mladých lidí vzdálená, ho podvědomě ovlivnilo. Byl aktivní, přitahoval ho sport, hrál závodně fotbal a házenou.

To nešlo moc dohromady, u jednoho používal ruce, u druhého nohy. Občas se mu to spletlo a pak se z něj stal nechtěný komik i tragéd. Ale nebylo to pochopitelně ještě pravé herectví, tomu předcházel poměrně mystický zážitek.

„Mě v devatenácti kouslo klíště a způsobilo mi vysokou horečku. K tomu se přidaly další problémy, a nakonec to skončilo operací, mám na zádech sedmnáct stehů. Když mě lékaři probrali z narkózy, v hlavě se mi tak nějak rozsvítilo, já šel a hned podal přihlášku na JAMU.“ Vzpomíná Tomáš na tuto neobyčejnou inspiraci. Přijali ho hned napoprvé, což u uměleckých škol nebývá běžné.

V mládí populární nebyl a je rád. „Nejde jen o to, že z vás může být rozmazlený, namyšlený fracek, problém je, že pokud máte známou tvář, ztratíte anonymitu, musíte kontrolovat své chování, abyste se neobjevil v bulváru. Stačí si dát někde pár skleniček a šup, už jste na titulní straně.

Když mi starší kolegové líčí své divoké eskapády z doby „předmobilové,“ trochu jim závidím. Ale ne že bych přehnaně holdoval alkoholu, už jen proto, že na natáčení a všude, kam to jde, jezdím motorkou, to je moje hobby. Ale jsem opatrný, rozhodně nezávodím, to je nejkratší cesta ke hrobečku.“

Když mu řeknu, že podle sexuologů má motocykl erotickou přitažlivost díky tomu, že dívka objímací jezdce a přimknutá k mužným zádům prožívá pocity slasti a překročí-li ručička tachometru stovku, je to prý lepší než milostná předehra, s chutí se tomu zasměje se slovy, že na co všechno vědci nepřijdou.

Jeho popularitu zvýšily dva komediální seriály, Vinaři a Comeback, ve kterých dostal naprosto odlišné role. Bližší mu byla ta druhá, i když skvěle zahrál obě. Sice by nikdy nenazpíval disko hit Vsákneš se do mě jako déšť, ale hudba je jeho koníčkem, měl i kapelu Inspektor Kluzó, teď vystupuje pod „hlavičkou“ Tomáš Matonoha a přátelé.

I když říká, že herec musí zahrát vše, role svůdníka z Vinařů byla pro něj netypická, je totiž rodinný typ. Vytvořil si vlastní mikrosvět, do kterého pustí jen své nejbližší, kamarády, některé kolegy. Přiznává, že je roztržitý, a i když bez diáře nedá ani ránu, občas něco přehlídne.

Nejvíc musí hlídat rodinná výročí, stará se o čtyři děti, i když dvě jsou už dospělé, a stal se i dědečkem. „Nestěžuju si, vždy jsem chtěl mít víc dětí, to se splnilo, stejně jako hodně mých snů. To neznamená, že bych už žádné neměl, rád si představuju různé věci, jen se časem mění.“ Končí svou „zpověď“ Tomáš Matonoha.

Zdroj: https://www.csfd.cz/tvurce/26077-tomas-matonoha/prehled/

https://tv.nova.cz/osobnosti/128-tomas-matonoha

https://www.osobnosti.cz/tomas-matonoha.php

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz