Hlavní obsah
Finance

Ze spropitného se platí daně a odvody ve výši 60 %. Co se z vybraných peněz financuje?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kohn Vesely / Microsoft designer

Za kvalitní obsluhu dostávají číšníci spropitné, které považuje zákon za běžný příjem ze zaměstnání. Musí se z něj proto platit daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění. Z kapsy číšníka jde 26 % a k tomu 34 % doplácí zaměstnavatel .

Článek

Daně jsou nepříjemná, ale nutná součást našeho života, aby měl stát peníze na financování infrastruktury, veřejných služeb a sociálního státu. Daně a jiné povinné odvody jsou ale rozdrobené do množství menších částek a není vůbec lehké se zorientovat v tom, kolik peněz dohromady platíme.

Mnohé proto může překvapit, že spropitné je zatíženo odvody  v celkové výši 60 %. V tomto článku si proto uděláme přehled v tom, co všechno musí číšník platit a kam teče značné množství peněz.

Zdanění spropitného

Povolání číšníka je zaměstnání jako každé jiné a spropitné je jeho příjmem. Dle Finanční správy se jedná o dar poskytnutý v souvislosti s příjmem ze závislé činnosti a musí se zdanit.

Proto jsou i ze spropitného placeny všechny povinné odvody na pojištění a daň z příjmů stejně jako u jiných povolání.

Ze spropitného se naopak většinou neplatí daň z přidané hodnoty (DPH), pokud se nejedná o luxusní restauraci, kde si účtují spropitné automaticky a jednalo by se o součást přidané hodnoty poskytované služby.

Kolik zůstane číšníkovi?

Pokud je v podniku zvykem nechávat celé spropitné číšníkům, mělo by se připočíst k hrubé mzdě a z toho odečíst daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění před vyplacením zbylých 74 Kč číšníkovi.

Ze spropitného ve výši 100 Kč mzdová účetní pošle 4,50 Kč jako příspěvek zdravotní pojišťovně, pro správu sociálního zabezpečení vyhradí 6,50 Kč a největší část 15 Kč pošle do veřejného rozpočtu.

Foto: Jan Kohn Vesely / vlastní výpočty

Kolik zaplatí zaměstnavatel?

U číšníka ovšem výběr daní nekončí. Hrubá mzda je základem pro výpočet povinných odvodů na sociálním a zdravotním, které platí za zaměstnance i zaměstnavatel.

Podnikatel tak musí ke každým 100 Kč spropiného, které dostane číšník za dobrou práci, přihodit ještě 34 Kč ze svých tržeb. Z toho pošle zdravotní pojišťovně 9 Kč a správě sociálního zabezpečení dokonce 25 Kč.

Foto: Jan Kohn Vesely / vlastní výpočty

Co se z vybraných peněz financuje?

Pojišťovny a veřejné rozpočty tak získají dohromady 60 Kč do své kasy. Zatímco 15 Kč vybraných na daních může stát utratit libovolně, zbytek peněz se vybírá na pojištění a to lze využít jen pro zákonem určené účely.

Částka 13,50 Kč vybraná na zdravotním pojištění jde přímo pojišťovnám k financování zdravotní péče a z 31,50 Kč vybraných na sociálním pojištění jde většina na výplatu důchodů a zbytek financuje nemocenskou a státní politiku nezaměstnanosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz