Hlavní obsah
Názory a úvahy

Řidičský průkaz a senioři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomoc seniorům se zajištěním nákupů s ohledem na jejich zhoršený zdravotní stav.

Článek

Tématika řidičského průkazu u seniorů je pro dnešní dobu velmi zásadní. Obecně jde o to, zda vůbec a za jakých podmínek umožnit seniorům řízení motorových vozidel. Všichni víme, že v dnešní uspěchané době potřebujeme mít k dispozici způsob, jak se rychle dopravit do určitého místa. Hovoříme-li o seniorech, i oni potřebují navštívit lékaře, nakoupit potraviny a jiné životní potřeby a to vše v rozumném čase. Naproti tomu je u nich zvýšená pravděpodobnost různých zdravotních komplikací, které objektivně zhoršují jejich schopnosti při pohybu v silničním provozu. Stoupající věk obyvatel tedy přináší rozpor mezi potřebou uchování jisté mobility občanů a jejich klesajícími zdravotními schopnostmi.

Jaká řešení se nabízí? Neřešit tento rozpor vůbec, nebo spoléhat se na soustavnou pomoc mladší generace? Kdo má v rodině seniora, dá mi jistě za pravdu, že tudy dlouhodobě cesta nevede. Dovoz např. potravin specializovanými službami - je to jednou z možností, byť omezenou z hlediska finanční nebo místní dostupnosti takových služeb.

Co s tím?

Domnívám se, že jde o tak závažný problém, který by měl být zohledněn místními zastupitelstvy v rozpočtech obcí vyčleněním určitých prostředků pro pomoc seniorům, zejména pak nad určitou věkovou hranici nebo se zdravotním postižením. Těmto lidem by taková pomoc nesmírně ulehčila život. Po pravdě - nejen jim. Vždyť dnes se jen velmi těžko obejdou bez pomoci mladých, kteří jim pomohou třeba jednou týdně s nákupem, ale zkuste dlouhodobě konzumovat týden starý chléb, nebo po příchodu ze zaměstnání nezapomínat na potřeby svých rodičů a jít jim zajistit nákupy potravin, léků apod., bez kterých se dnes již neobejdou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám