Hlavní obsah
Názory a úvahy

Řidičský průkaz vzít či nechat a kdo by jim pomohl v závislosti na druhých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina jarolimkova

Řidičský průkaz do důchodového věku.

Článek

Každý někdy v životě začíná. U nás automobil můžeme s řidičským průkazem dostat v 18 letech. Na motocykl již od 15 let. Traktor také od 17² let. A další. Každý se těší až jeho syn nebo dcera úspěšně absolvují autoškolu a získají oprávnění řídit auto. Bohužel časem se stává, že ten syn nebo dcera už nejsou náctiletý, ale už jsou skoro senioři. A už to řízení auta není moc jednoduché a každý jim nadává. Protože jsou řidiči jiní, mladí opět plní života. A těm senioři vadí.

Stává se velice často a dost se s tím potýkám, že senior za volantem není nic příjemného. Občas zapomene dát blinkry, světla a nebo neví kudy se vydat na křižovatce. Chápu, že v důchodovém věku už není nikdo tak rychlý a pozorný. Nebo je člověk nervózní a ve stresu, protože mladý muž z vedlejšího auta volá: „Ale no tak dědo, běž radši domů, koukat na pohádky. Silnice už není pro tebe,“ a odjede pryč. Jo, to je pak dost lítostivé.

Každopádně jsme již v moderní době se spoustou vymožeností, které jsou i dostupné. Taxi, MHD, autobus nebo jen soused s autem. Také existují sociální služby tohoto typu. Vše se sice platí, ale automobil doma není zrovna levná záležitost. Každé dva roky STK, gumy, povinné ručení a nafta, benzin, LPG. Pořád samé peníze.

Bavíme se tu o tom, jak a kdy seniorům vzít řidičské průkazy. Bavíme se tu o seniorech, kteří mají nějaké zdravotní problémy. Víte, znám několik lidí co mají problémy, ale lékaři to neřeknou a řidičský průkaz jim nikdo nesebere. Jeden má spánkové apnoe. Jedno auto naboural, protože usnul v autě. Auto však nechal odtáhnout, žádná policie, žádný svědci. Takže ani žádný záznam zdravotní. Druhý bere silné léky na úzkost, má psychické problémy, epilepsii, nemocné srdce. Měl by dýchat s přístrojem, protože se zadýchává. Ale vůbec to neví jeho lékař, co mu vydává potvrzení. A to je problém dnešní doby. Lékař nemusí vědět, vždy vše co pacienta trápí. Někdy svého pacienta vidí po dlouhých letech a nebo jen na preventivní kontrole, kde se měří tlak a tep.

Každopádně můj názor je, že když stát pro rodiny s dětmi chce udělat službu chůvy - sousedské hlídání dětí, tak proč by neudělal sousedské pomáhání seniorům. Myslím, že by se zapojili jak studenti, tak i některé maminky či ženy v ID. Nebo jen ti, kteří nemohou najít práci jsou na úřadě, protože mají určitý zdravotní problém, ale není to na ID. Muselo by se pečlivě vybírat, aby nedošlo k okrádání seniorů nebo jiného zneužití. Senioři jsou často hledáčkem podvodníků. Není to zas tak těžké uskutečnit. Mnoho seniorů někoho má. A jejich děti či vnoučata by si měli uvědomit, že i tito senioři byli mladí plný síly a odhodlání. Měli také první lásky, oblíbenou hudbu a pracovali. A pokud máme v rodině seniora není to někdy lehké, ale stáří také není jednoduché pro ně. A jednou v této situaci budeme i my.

Pokud má někdo zdravotní problém, který ovlivňuje řízení vozidla ba i jen léky, řidičský průkaz bych vzala hned. Pokud jsou zdraví a lékař to dovolí tak jen pod přísným dohledem, řidičský průkaz nechat do dovršení důchodového věku, nejdéle však do 70 let. Můj názor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz