Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč sebrat seniorům řidičské průkazy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto

Bohužel je pravdou, že ne každý senior, který se ještě dnes prohání po silnicích, je k řízení způsobilý. Samozřejmě to platí i u některých řidičů-dobytků, ale ti nakonec skončí bez bodů a řidičáku. Jenže za věk body sebrat nelze.

Článek

Autor tohoto článku se slzou na líci vzpomíná na svého dědečka, díky kterému si uvědomil, že řidiče seniory je třeba pravidelně přezkoušet (ne jen poslat k lékaři) a případně jim řidičák nemilosrdně sebrat. Děda totiž lékařskou prohlídkou prošel. Stařecká demence se ale tehdy přikradla potichu a nepozorovaně. Nejdříve paranoia, pak nesmyslná důvěřivost, tvrdohlavost, a nakonec nabourané auto u sousedů a děda ujel, až se za ním prášilo. Třikrát. A přitom mu to vždycky neskutečně pálilo.

U lékařů v pohodě, doma katastrofa

Není tajemstvím, že staří lidé trpící demencí dokážou u lékařů vyvinout takovou snahu a koncentraci, že ani jediný test nevyjde špatně. Ale pak přijdou domů a volají příbuzným, že jim zase nějaká holka vlezla do bytu a ukradla jim spoďáry. Ale což o to, takhle to ve stáří bývá, a proto se musí děti o své rodiče starat. Jenže co když někdo takový ještě ke všemu sedne za volant a je sám?

Příliš pomalá nebo příliš rychlá jízda

Buď nikam nechvátají, anebo naopak nemají času nazbyt. Rychlá jízda ohrožuje nezpochybnitelně. Ale jak je na silnicích nebezpečná pomalá jízda? Každý řidič je ohrožen, když musí předjíždět. Je zpomalen provoz a tím vznikají nehody, jejichž příčina je nedostatečné tempo provozu. Mezi vozidly vznikají nesoulady rychlostí. Pomalá jízda ale taky hraje ostatním řidičům na nervy, mohou být frustrovaní a ztratit kvůli tomu pozornost.

Zdravotní stav

Některým starým lidem se může motat hlava či náhodně přicházet mrákoty. Děje se jim to občas, a tak mají pocit, že jsou v pořádku a nic se nestane, až zrovna budou řídit. Dokud jednoho dne nepřijde nevolnost v tu nejhorší chvíli, senior upadne do mdlob a způsobí nehodu.

Problémy s viděním a zhoršený sluch

Většina seniorů si již v penzi nepřivydělává, a tak příliš neřeší, že na něco důležitého nevidí. Doma mají velkou televizi, písmenka na telefonu jim zvětší vnoučata na maximální procento. Jenže objekty na silnici se pár kliknutími zvětšit nedají, zvlášť v šeru nebo v noci. Opomenout nelze ani sluch, i když při řízení zase není tolik důležitý (jinak bychom nemohli mít v autě rádio). V jedné chvíli však sluch při řízení důležitý je - když kolem projíždí sanita, policejní vozidlo nebo hasiči.

Obecné přecenění se

To se může stát každému. Ovšem starší lidé jsou k tomu náchylnější, neboť mnohdy zapomínají, že jejich reflexy či odhady vzdáleností už nejsou tak přesné a rychlé jako za mlada.

A na závěr zapomínání

Některá pravidla silničního provozu se s lety mění a některá naopak zůstávají pořád stejná. Jenže kdo se v tom má orientovat, když se učil řídit před více než třiceti lety? Bohužel ve stáří někdy není snadné zapamatovat si ani to, co bylo k snídani. Natož ve složité situaci rozvzpomínat a ještě ke všemu kvapně vyhodnotit, kdo jede první, komu uhnout, a vůbec jak se zachovat.

Zdroje:

Senioři loni způsobili přes 8700 dopravních nehod. „Často přecení své schopnosti,“ tvrdí odborník - https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/seniori…kro

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz