Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč mladí nenávidí důchodce? Na vině je Facebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Kdysi bylo běžné, že mladí chovali své starší v úctě. Koneckonců platilo, že staří byli zkušenější a na jejich rady dříve či později došlo. Nastala však doba internetu, kdy mladí vědí více než průměrný důchodce. A co teď s tím?

Článek

Jejich revírem jsou komentáře, jejich pravopis je vražedný, jejich protivníci jsou mladí lidé, inflace a kryptoměnoví podvodníci, důchodci z Facebooku pracují ve dne v noci, jejich úkolem je hovořit mimo téma.

Na internetu dnes zdá se není nic tak podivně směšného jako facebookový profil důchodce. Důchodce, ať už svůj věk uvádí na sociální síti veřejně či ne, je většinou odhalen podle profilového obrázku s fotkou svých vnoučat, dvacet let staré fotografie z průkazky, častěji však svého psa. My mladí ale tyto profily nevyhledáváme, my je dokonce nechceme hledat. Setkáváme se s nimi zcela náhodně a poměrně často nám prostě pijí krev.

1. Napíší cokoliv a kamkoliv

Může to být článek bulvárního časopisu, zpráva o ošklivé nehodě, informace o válce na Ukrajině, nebo klidně jen reklama na podlahové krytiny. Ať se podíváte na jakýkoliv příspěvek, který je na Facebooku dostupný široké veřejnosti, je dost pravděpodobné, že tam najdete nějakého důchodce, který dočista zapomněl, že jeho výlev můžou (a budou) číst i jiní lidé. A my mladí pak máme zamotanou hlavu tím, co se vlastně básník snažil říci.

Zbytečná zpráva mažu to
paní Dagmar, komentář pod článkem o aktuálním stavu politiky

2. Pravopis už dávno zapomněli

Ano. Ti stejní důchodci, kteří nám říkají, že je naše mladá generace rok od roku hloupější. Jenže on to není jen pravopis. Zdá se, že někteří důchodci naprosto a zcela zapomněli, jak se vůbec něco píše.

buchnám žehne
paní Jana

3. Důchodci jako módní policie

To by nebylo, aby se šaty náhodné celebrity ihned nestaly nevkusné, hnusné, nebo neúměrné věku dané dámy. A co teprve, když se v šatech objeví nějaký muž. To je hned oheň na střeše a vojna opět v provozu. A namalovat se a vypadat hezky mimochodem nikdo nemá právo.

Bože to ten pytel na hlavu který nutně potřebuje, šili tři roky, hlavně aby držel. Strašidlo
paní Romana, komentář pod článkem o celebritě

4. Trpí nedůvěřivostí a přesto se nechají oklamat

Facebookoví důchodci zcela skálopevně věří, že média zatajují informace, protože to kdosi někde nahoře zakázal. Mimo jiné však také nevěří jakýmkoliv eko počinům, novému prezidentovi a hlavně lékařům, protože jim sdělil něco jiného, než si přečetli na internetu. A úplně nejvíce nevěří straně Pirátů, načež svou nedůvěru argumentují tím, že si všichni členi strany aplikují nitrožilně marihuanu. Když však přijdete na návštěvu do jejich domovů, mohli byste se udávit hrnci a pánvemi, které koupili na „výletě zdarma“, kde shodou okolností nabízeli i nějaké to nádobí.

Sebevražd je čím dál více a od roku 2022 se to nesmí moc říkat, aby to nebylo vidět.
paní Jana, komentář po článkem o člověku, kterého srazil vlak

5. Milují dezinformace

Nelze jinak než souhlasit, že každý následek má nějakou příčinu a bylo by fajn vědět, co tou příčinou je. My mladí ale na rozdíl od důchodců víme, že odpověď nikdo zdravý nehledá v manipulativních řetězových emailech, které šíří známý, jehož babička potkala u stánku s revolučními nálepkami na telefon proti vlnám 5G.

Ten generál Pavel je úplně boží – on se tím vůbec netají o co mu jde. V případě války moji dva synové a možná i tvůj táta budou muset narukovat a jít na frontu, ze které se nemusí vrátit ani jeden.
úryvek ze smyšleného příběhu z řetězového emailu z ledna 2023

6. Rádi mluví hlavně o sobě

Facebookoví důchodci zkrátka nerozumí tomu, že komentáře pod článkem o tragédii v životě nějaké (jakékoliv, i té bezvýznamné) celebrity nejsou místo, kde si všichni soucitně sednou do kroužku a vyprávějí si svá vlastní traumata. A tak sdílejí o smrti svých milovaných, o vlastních trablích… Zatímco to nikoho nezajímá. Celebrita si rozhodně komentáře na Facebooku číst nebude, neboť možná ani neví, že o ní nějaký článek vznikl, a už vůbec netuší, že je sdílený na té či oné facebookové stránce. Jenže co je horší - nedá se dívat na to, jak důchodci naprosto cokoliv otočí tak, aby mohli mluvit sami o sobě, i když se jich nikdo na nic neptal.

V peněžence nosím cca 200 Kč, jinak platím zásadně kartou. Je to pro mne jako staršího důchodce pohodlnější a bezpečnější, nenosit hotovost. Jinak mi karta přináší aj dost velkou výhodu, za její používání za mne banka platí 15% účtu za telefony a internet, což se mi vyplatí.
pan Pavel, komentář pod článkem o platbě pouze hotově

7. Jsou odborníci na všechno, co je trendy

Tornádo, Covid, válka nebo boháči v ponorce. Oni zkrátka vědí všechno o všem, co se zrovna řeší, a přesně ví, kde se stala chyba. Škoda, že Elon Musk nezaměstnal naše facebookové důchodce, když vymýšlel bezpilotní řízení svých aut Tesla. To by se v žádném případě nemohlo stát, že by jeho produkt srazil babku, která v noci, v naprosté tmě, přechází silnici, zrovna když jede auto.

Jejich těla se nikdy najít nedokáže. To prostě nejde. Jestliže došlo k implozi, zhruba za 1 milisekundu vše jako bomba kompletně explodovalo, ale dovnitř. Takže těla se spálila na úplný prach v 1 milisekunde. Pak ponorka exploduje ven a roztrhne se. Lidský mozek zaznamená ale mnohem delší interval, asi 25 milisekund. Nevěděli to.
paní Andrea, k článku o ponorce

8. Nesnáší změny

Není přeci nad to mít a dělat všechno vždycky jako vždycky. Zálohované petlahve? No přeci nebudou doma schovávat kvanta petlahví, ne? A kdo se s těmi petlahvemi bude do obchodu tahat? Důchodci si zkrátka neuvědomují, že věci se mění a budou i nadále. Že je nezachrání rozhořčený komentář na Facebooku, kde tvrdě bojují za nezavádění zálohování a argumentují tím, že recyklace je škodlivější pro životní prostředí víc, než ohromné skládky a spalovny (viz. bod 7). A přitom by bylo jednoduché petlahve prostě nekupovat, když se na jejich zálohování nechtějí podílet. Ona totiž i voda (která teče z kohoutku) je dobré pití. Limonády každý den opravdu nepatří do normálního stravování.

Bylo by fajn každému člověku nechat možnost volby, jak chce žít, co (ne)kupovat, (ne)využívat a tak…
paní Veronika, komentář ke článku o zrušení jednorázových sáčků v obchodech na Novém Zélandu

Poznáváte se? Autor tohoto článku doufá a pevně věří, že ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz