Hlavní obsah
Jídlo a pití

Když si Američan kousne do cookies, co se prodávají u nás, možná zavolá zubaře

Foto: Freepik

Ilustrační obrázek

Balíčky sušenek označených jako „cookies“ nabízí většina supermarketů. S americkými cookies to má ale jen pramálo společného. Tvrdou koblihu bychom si nekoupili, tak proč si máme kupovat tvrdé cookies?

Článek

USA se nedá upřít jedna věc - jsou jedničkou, když přijde na pochutiny. Kdo by neznal slavné brambůrky Pringles (které mají ve své parodické verzi klíčovou roli např. v animované pohádce Za plotem jako ty nejúžasnější brambůrky) nebo Cheetos, Coca-Colu, Pepsi, M&M’s, Skittles anebo sušenky Oreo? Většině z nás tyto dobroty chutnají. Snadno je v obchodě najdeme a poznáme podle typického obalu. A možná by nám chutnaly ještě víc, kdybychom nebyli odkázáni kupovat tyto produkty s upravenou evropskou recepturou (příčinou jsou regulace EU).

Jenže pak jsou tady cookies (které velice nerad překládám jako sušenky). Nemůžeme je koupit pod žádnou ustálenou značkou, neboť stejně jako třeba naše koblihy s marmeládou jsou prostě jen tradičním americkým pečivem. A tak je pod vlastní značkou prodává třeba Billa, Mokate, Vincinni a desítky dalších. Zde konečně narážíme na problém - u naprosté většiny těchto výrobců jejich cookies kolem těch amerických ani neprošly (s hvězdičkou u těch od Milky, které jsou alespoň měkké). Přesto se je za cookies snaží vydávat. V tomto případě rozdílná chuť a textura rozhodně nejsou o regulacích, neboť v pravých cookies není nic potenciálně závadného (viz recept na konci).

Nejsou cookies jako cookies

Vyvstává několik otázek: (1) má USA právo očekávat, aby všechny produkty označené jako „cookies“ byly jako ony tradiční americké? Není to prostě jen jiný název pro sušenky, které jsou u nás opravdu všech různých druhů, tvrdých i měkkých? Ovšem že toto právo má. I my bychom byli překvapení a možná dokonce naštvaní, kdyby v USA prodávali produkt s názvem „kobliha“, ale místo nadýchaného smaženého těsta s marmeládou by to byla tvrdá křupavá jen-jakoby kobliha, inzerovaná sice ne vždy jako „česká“, ale rozhodně ostentativně česká.

(2) proč nejsou u nás prodávané cookies jako ty skutečné americké cookies? Odpověď není nijak překvapivá. Tvrdé pečivo je trvanlivější, tvrdé cookies v naprosté většině nemají v receptuře máslo, takže jsou levnější, snadněji se vyrábí strojově a také český strávník jen málo kdy tuší, jak mají pravé americké cookies vypadat a chutnat, takže si rozdílu nevšimne a s radostí si bude po nákupu myslet, že teď „ochutnává Ameriku“.

Jaké mají být pravé americké cookies?

62 % ze zhruba dvou tisíc dotazovaných Američanů se shodlo, že jejich nejoblíbenějším druhem cookies jsou ty klasické - měkké a lehce žvýkavé (chewy) s kousky čokolády. Považují-li tedy Američané tento typ za výslovně klasiku, pak můžeme i my usuzovat, že takové jsou pravé americké cookies. To má od těch, řekněme evropských, cookies sakra daleko. Z našich supermarketů jsou tvrdé a suché jako kámen, až to není dobré.

Recept na závěr

Protože se u nás v pekárnách čerstvé americké cookies obvykle nepečou, nezbývá nám nic jiného, než si je upéct doma. Jedině takto vám můžu dokázat, že pravé americké cookies jsou stokrát lepší, než ty, co se nám snaží prodávat supermarkety.

Ingredience:

  • 140 g hladké mouky
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 170 g rozpuštěného vychladlého másla
  • 1 vejce M nebo L + 1 žloutek
  • 200 g čokoládových kousků

Postup:

Smíchejte mouky, jedlou sodu, škrob a sůl. V jiné misce promíchejte cukry, extrakt, máslo a vejce. Spojte suché a mokré ingredience a vytvořte těsto. Teprve do hotového těsta vpracujte čokoládové kousky. Nechte uležet v lednici alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc.

Z těsta vytvarujte asi 35g kuličky a rovnoměrně je po maximálně 5 kusech (cookies se značně roztečou) rozložte na pečící plech. Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 8 minut, nebo dokud okraje lehce nezhnědnou. Cookies nechte před konzumací odpočívat alespoň 10 minut při pokojové teplotě.

Tip: Kuličky syrového těsta si můžete zamrazit. Zmrazené kuličky pečte stejným způsobem, jen asi o 1-2 minuty déle.

Anketa

Chutnají vám cookies ze supermarketu?
Ne
50 %
Nevím
0 %
Ano
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz